Representanter för Western Digitals Europakontor var i veckan i Stockholm för att demonstrera nya produkter, främst inom multimedia. Bland annat visade WD upp en efterföljare till populära WD TV live som vi på NordicHardware testade i våras med fina omdömen för användarvänlighet och bra stöd för många filformat till ett lågt pris.

Förutom den nya mediapelaren visade WD också upp en ny mediaserverlösning kallad My Book Live och en ny lösning för trådlös överföring kallad WD Livewire. Överföringshastigheten ska kunna uppgå till 200 mbps och produkten är framtagen av WD för att undersökningar visar att många normala konsumenter tycker att det är för krångligt med vanliga trådlösa nätverk. Samt att dessa inte klarar av att leverera 1080p upplöst video på ett tillförlitligt sätt.

wdlive
WD Livewire ska sprida högupplöst video utan synliga kablar.

Western Digital är en av många tillverkare som vill positionera sig på marknaden för medialösningar för hemmet. Mest känt är företaget kanske för sina lagringslösningar med My Book-serien för extern lagring och interna hårddiskar i Caviar-serien. Men företaget har också kommit stark inom så kallad hemmaunderhållning med tidiagre nämnda mediaspelarna WD TV.

Kampen om är dock hård om kunderna inom det här segmentet och D-links kommande BoxeeBox har rönt stort intresse inför dess lansering i vinter. Frågan är om uppföljaren till WD TV Live kan utmana om intresset.

WD TV Live Hub med nytt användargränssnitt

wdlivehub
WD TV Live Hub med bihang

De nya mediaspelare som folket på Western Digital kunde visa upp var WD TV Live Hub vilken, som namnet antyder, har ambitionen att vara mer än endast en uppspelare av media. Största nyheterna jämfört med den tidigare spelaren var en inbyggd hårddisk på 1 TB och ett rejält uppfräschat användargränssnitt med flera nya funktioner såsom uppkoppling mot Facebook – statusuppdateringar och uppladdning av bilder bland annat – och liknande tjänster, automatisk hämtning av filminformation från internet och väderinformation med mera.

WD-TV-Live-Hub-UI-1
WD satsar på ett nytt fräscht gränssnitt

services
Man breddar samtidigt utbudet av tjänster, hur det blir med svenska tjänster hade man inga svar på.

Intrycket av framför allt gränssnittet var mycket bra och kommer nog att tilltala många. Inbyggd hårddisk kommer nog också många att uppskatta. Men som namnet antyder har tillverkaren gjort sitt yttersta för att knyta samman spelaren med hemnätverket. Genom DLNA-stöd ska spelaren kunna strömma media till flera anslutna bildkällor samtidigt som lagrats på den 2,5-tum stora 1TB hårddisken. Däremot var det var svårare att bara efter en pressvisning avgöra hur användbar spelaren kommer vara som nav i ett nätverk av många olika uppspelare, där mobiltelefoner och bärbara datorer med mera ska kunna ingå.

En sak är i alla fall säker, i och med den nya spelaren hårdnar konkurrensen. Och ett test av WD TV Live Hub kommer ni att kunna läsa här på NordicHardware senare under hösten.

WD My Book Live med iPad-funktionalitet

wdmybookKänner man att WD TV Live Hub skulle var för begränsad som lagringsenhet i nätverket ville WD gärna slå ett slag för nya My Book Live som mediaserverlösning. Den skulle finnas i versioner med både en och två TB hårdiskar där rekommenderade priset för versionen med 2 TB var 239 Euro. Här finns bland annat stöd för samma DLNA-streaming som i WD TV Live Hub men även möjlighet att nå sina bilder över Internet om man äger en iPad, iPhone eller iPod. Detta genom den fria applikationen WD My Photos. På frågan om andra filstöd avslöjade WD att man hoppas kunna bredda detta under första kvartalet 2011. Sitter man på en Mac eller PC kan man annars komma åt all information på lagringsenheten även över Internet.

Även om det inte var några revolutionerande produkter som WD visade upp den här gången var det roligt att se att ribban höjts, framför allt vad gäller gränssnitt och användavänlighet. Handsken är kastad kanske man kan säga och det ska bli roligt att se vad konkurenterna svarar med.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
13 Årtal sedan

Jag ställer mig lite frågande till hur länge till det kommer finnas en marknad för dessa streamande boxar. De flesta nyare TV-apparater har ju DLNA-stöd och någon form av inbyggd mediaspelare för att spela från en extern disk. Även om de långt ifrån alltid är bra är det inget snack om vart utveckling går.

My Book Live gav mig lite Xbox 360-vibbar i designen, fast snygg då. 😉

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Delph1″]Jag ställer mig lite frågande till hur länge till det kommer finnas en marknad för dessa streamande boxar. De flesta nyare TV-apparater har ju DLNA-stöd och någon form av inbyggd mediaspelare för att spela från en extern disk. Även om de långt ifrån alltid är bra är det inget snack om vart utveckling går. My Book Live gav mig lite Xbox 360-vibbar i designen, fast snygg då. ;-)[/quote]Jo det är en berättigad fråga, man ser ju också hur mediaspelartillverkarna satsar stenhårt på att bredda funktionaliteten. Problemet är ju att man inte når ända fram där heller då HTPCs osv… Läs hela »

Andreas G
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Jo det är en berättigad fråga, man ser ju också hur mediaspelartillverkarna satsar stenhårt på att bredda funktionaliteten. Problemet är ju att man inte når ända fram där heller då HTPCs osv redan erbjuder det mesta.Jag tror att D-Link exempelvis är inne på rätt linje, försöka ge HTPC-funktionalitet i en mer “plug-and-play” produkt. Det är ju lite åt det hållet WD jobbar också men även om man har ganska god funktionalitet jämfört med övriga mediaspelare på marknaden är det som sagt inget mot vad som borde vara möjligt. En tyst och strömsnål mediaspelare som stödjer mediastreaming, Spotify, YouTube,… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Jo det har ju jag med, problemet är bara att en HTPC idag inte är direkt 100% användarvänlig, mest pga komplikationer med hårdvara och mjukvara, codecs osv. Krävs också ett jävulskt pill för att få rätt med allt från första början. 😛

Andreas G
13 Årtal sedan

Inte helt säker på att vi prata om samma sak nu.

Det här tänkte jag på:
http://www.youtube.com/watch?v=I2UnW-1MJHc

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Nä det var det ju verkligen inte, men hur är det med det systemet. Finns det stöd för lokala filmbibliotek med synopsis, backdrop, cover osv?