Windows 8 ser ut att till större del göra nytta ihop med pekskärmar och surfplattor, detsamma kan sägas om nästa funktion som Microsoft valt att lägga till. Det de kallar för Picture Passwords, går ut på att använda en bild och olika pekgester som lösenord.

Nästa funktion från Microsoft får ses som exklusiv för pekskärmar, men samtidigt bra för just denna typ av enheter. Att skriva in ett långt och komplicerat lösenord på en pekskärm kan vara minst sagt jobbigt och ta lång tid. Men med ett bild-lösenord ska inloggningen på en enhet med Windows 8 ske lika smidigt som om man hade ett tangentbord att skriva på.

Tanken är väldigt enkel; man väljer ut den bilden man vill ha och väljer sedan ett pekmönster man ska följa. I exemplet ovan ritade Zach Pace från Microsoft en boll runt sin fars huvud, drog ett streck från sin lillasysters till sin storasysters näsa och sedan trycka på sin mors näsa – och det var hans inloggningslösenord. Allt måste göras i rätt ordning, och som exempel måste cirkeln han gjorde alltid göras i rätt riktning.

Microsofts bild-lösenord ska många gånger vara säkrar än ett traditionellt skrivet lösenord, tre gester ska vara lika säkert som ett lösenord på fem till sex slumpmässigt utvalda tecken. Man har även satt en gräns för att ingen ska kunna gissa sig fram vad man har för “lösenord”, så efter att ha gjort fel fem gånger måste man logga in med sitt vanliga text-baserade lösenord. Funktionen ska finnas tillgänglig redan nu i Windows 8 Developer Preview för den som vill testa den och komma med feedback till Microsoft.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

Windows 8 för analfabeter? Hela operativet känns som det är gjort för särskolebarn. Men det blir säker poppis bland alla p14 som fixar upp en bild på vem nu är mest porrig för dagen och kör en tryck på pattarna som inloggning.

Mean Machine
Mean Machine
12 Årtal sedan

Måste ju ge dagisbarnens Mac OS lite konkurrens.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Windows 8 för analfabeter? Hela operativet känns som det är gjort för särskolebarn. Men det blir säker poppis bland alla p14 som fixar upp en bild på vem nu är mest porrig för dagen och kör en tryck på pattarna som inloggning.[/quote]

Hahaha! Du är för härlig alltså! Som jag skrattade åt detta. 😀