Den senaste versionen av Windows kom i två smakvarianter: 8 och RT. Vi har testat den sistnämnda som saknar stöd för alla tidigare applikationer men som drivs av en ARM-processor. Vårt intryck av operativsystemet är överlag riktigt bra men det som kommer avgöra dess framgång är applikationsutbudet!

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

OBS! Det här testet har baserats på surfplattan Asus Vivotab RT. Mer information om denna finns att läsa i vårt test av Vivotab RT.

Microsoft väckte alla känslor i ordboken när de gav tillkänna Windows 8 för första gången. I grunden var det exakt samma operativsystem som Windows 7 men det skrivbord vi vant oss vid skulle spela en B-roll. Det var nu det nya gränssnittet Metro, som senare fick döpas om till Modern, som skulle ligga i fokus. För att försäkra sig om att konsumenter skulle välja att använda det nya gränssnittet kom en drastisk åtgärd som innebar att företaget tog bort den gamla hederliga startknappen, som alltid funnits där sedan den första implementerades i Windows 95.

Samtidigt fascinerades vi över en annan version av Windows 8, vid namn Windows RT. De båda operativsystemen skiljer sig inte åt estetiskt eller funktionellt och är omöjliga att urskilja om man inte grottar ned sig i specifikationerna på en dator. Windows RT är nämligen den version av det nya operativsystemet som använder sig av en ARM-processor. ARM är inget nytt företag men det var inte förrän på senare år i samband med den explosionsartade tillväxten av smartphones och surfplattor namnet blivit känt bland alla teknikentusiaster.

Microsoft missade ARM-tåget

Det har hänt mer på marknaden för persondatorer det senaste året än vad det gjort det senaste årtiondet. Vanliga persondatorer är inte längre lika attraktiva hos konsumenter, som hellre väljer att köpa handhållna och mer mobila enheter. Det här har gett efterkänningar utmed hela industrin. Den nya typen av smartphones och surfplattor blir allt mer populära och då de erbjuder någonting som bärbara datorer inte kan konkurrera med: extremt slimmade och mobila formfaktorer med låg strömförbrukning som resulterar i lång batteritid.

Microsoft har länge försökt bli en stor aktör på smartphonearenan men det blev med tiden allt mer uppenbart att andra ändringar skulle krävas för att behålla relevans på marknaden. För att sätta press på x86-aktörerna att ta fram hårdvara som kan följa de nya marknadstrenderna kunde Microsoft vänsterprassla med någon annan. Resultatet blev Windows RT, som tillsammans med en ARM-processor skulle kunna erbjuda en komplett Windows-upplevelse med samma fördelar som exempelvis en Android-surfplatta eller Ipad. Det här är även första gången en annan arkitektur på allvar får en öppning att ta sig an x86-arkitekturen där vi hittar Intel och AMD. Visserligen finns VIA men det företaget fokuserar mer på inbäddade lösningar än persondatorer.

Windows 7 är knappast ökänt för att vara anpassat för pekskärm, tvärtom så är det motsatsen till en optimal upplevelse. Nästa utmaning skulle bli att kombinera ett pekskärmsoptimerat gränssnitt som skulle fungera i surfplattor, bärbara datorer, stationära datorer och allting där emellan. Resultatet av detta blev det nya gränssnittet som kallas Modern. En annan punkt som är minst lika viktig, är ekosystemet.

Ditt konto är molnet

När det kommer till konsumentelektronik köper man sällan bara en hårdvara numera. Mjukvaran och ekosystemet bidrar till en helhetslösning, där sömlös interaktion mellan olika enheter klart föredras av många. Microsoft eftersträvar att uppnå ett ekosystem som ska fungera med alla våra enheter: smartphones, surfplattor, bärbara datorer, stationära datorer och även spelkonsoler – i det här fallet företagets egna Xbox 360 och framtida generationer spelkonsoller.

Moln

För att knyta samman dessa har Microsoft förutom liknande användargränssnitt använt sig av din mailadress. Första gången man ska använda en av dessa enheter ombeds man att logga in med en mailadress och konvertera det till ett Microsoft-konto. Det blir sedan den här mailadressen som knyter samman alla dina enheter till vad som är tänkt att vara en och samma helhetslösning. Dina personliga inställningar sparas här och även de små detaljerna som spellistor i ditt musikbibliotek kan sömlöst synkroniseras mellan samtliga enheter.

Strikta hårdvarukrav

Förutom att tänka om på ekosystemet ställer Microsoft hårda krav på deras tillverkarpartners. Det här är för att säkerställa att en viss kvalitetsstandard upprätthålls på alla nya Windows-produkter, särskilt surfplattorna och de konverterabara bärbara datorerna.

  • 10-tumsskärm med fem tryckpunkter
  • 1 366 x 768 pixel upplösning
  • Skärmramen får inte överstiga 26 millimeter
  • Minst 10 GB fritt utrymme
  • WLAN, Bluetooth 4.0, NFC + LTE (sistnämnda är valfritt)
  • En ström-, rotation-, volym up-, volym ned- och Windows-knapp
  • En 720p-kamera
  • Minst en USB 2.0
  • Högtalare och mikrofon
  • Sensorer ska inkludera gyroskop, accelerometer och magnetometer

Med detta ska vi titta närmare på Windows RT, det som tidigare kallats Windows-on-ARM. Det här är ett av företagets viktigaste produkter någonsin och det markerar början på en storsatsning på surfplattor. Det har även potential att bli början på en helt ny era för persondatorer.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

windows xp sög också från början.

Marquzz
11 Årtal sedan

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med “riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en “RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

11 Årtal sedan

RT = RunTime?

Petter Therén
Petter Therén
11 Årtal sedan

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är “Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!