Windows XP har varit en trotjänare utan dess like för Microsoft. Mjukvarujätten har gjort två stora operativsystemslanseringar sedan Windows XP lanserades för 10 år sedan, men inte förrän nu har operativsystemet tappat till under 50% marknadsandel på den globala datormarknaden. Där succén med Windows 7 slutligen börjat äta upp marknadsandelar för Windows XP.

Det finns fortfarande miljontals datorer i världen som inte är redo för att uppgraderas till Microsofts nyare operativsystem och installationsbasen av Windows XP lär fortsätta att krympa i relativt långsam takt. Men att Microsoft, vars operativsystem hittas i 87,57% av alla Internetanslutna produkter, fortfarande litar till stor del på sitt 10 år gamla operativsystem är trots allt ganska intressant.

Enligt Net Applications som publicerat de senaste mätningarna, vilka man utfört genom att övervaka vilka operativsystem som används på Internet, ska Windows XP numera stå för 49,69% av den totala användarskaran under juli månad.

winxpFördelningen av marknadsandelar på operativsystemsmarknaden i juli 2011.

På en säker andraplats hittar vi just Windows 7 med 27,92% och på en tredjeplats har något skamfilade Windows Vista hittat in med 9,27%. När Microsoft är klara är det dags för Apple att stiga fram där man med Mac OS X 10.6 har en marknadsandel på 3,76%. Även Apples iPhone och iPad ligger med i topplistan över unika operativsystem. Android med en bredare fragmentering hamnar lite på efterkälken men ligger på totalt cirka 0,76%.

Hur lång tid det tar för Windows 7 att kämpa sig förbi Windows XP återstår att se. Noterbart är också att Windows 8 bör anlända någon gång under början av nästa år. Ett operativsystem som med både x86 och ARM-versioner bör ha goda förutsättningar för rekordsnabb tillväxt.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

Juli, semestermånad i många länder, skulle tro att XP är över 50% i Augusti 😀

Viking1962
12 Årtal sedan

Jag är en av de som håller XP vid liv 😆 fast x64 versionen då

Tempel
12 Årtal sedan

Kör fortfarande XP på mina maskiner. Än så länge finns det inget behov att byta för bytandets skull och med tanke på att jag har licener för XP och det handlar om en del maskiner så känns det inte värt alls som det ser ut idag då jag inte har nån piratad prgvara installerad alls längre. Finns så mycket fri prgvara som gör samma saker och det har blivit ett ställningstagande.

Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Jag är en av de som håller XP vid liv 😆 fast x64 versionen då[/quote]Same here. Kör en starkt nerbantad version av XP x64 på min bärbara (60GB SSD = lite plats) för att det fungerar så härligt bra. Hade jag inte haft drivrutiner som kraschade den stationära datorn med jämna mellanrum, så hade jag fortfarande haft XP x64 på den också. [quote name=”Tempel”]Finns så mycket fri prgvara som gör samma saker och det har blivit ett ställningstagande.[/quote]Bortsett från XP x64 själv (omöjligt att köpa, borttagen MSOOBE – kan inte aktiveras) så kör jag också endast fri/licensierad mjukvara. För… Läs hela »

Batwoman
12 Årtal sedan

XP x64 och x86 m.m på en skiva om någon vill ha 😛 Skicka ett pm i så fall. Aktiverade o klara 😀

Viking1962
12 Årtal sedan

Jag har svenska språktillägget till XP x64 på en skiva som är väldigt svår att få tag i idag eftersom Microsoft har tagit bort alla dessa iso filer som fanns att ladda ner. Dock kan modifierad tema som Zune sabba språktillägget så att det blir svengelska i menyer m.m.

Birks
12 Årtal sedan

Windows XP når End of Life 2014/04/08 så innan dess kan det vara bra att uppgradera 😛

Poontus
12 Årtal sedan

märkligt ändå att gamla XP ligger så högt med tanke på hur bra Win 7 är.

ni med XP x64 räknas väl ändå inte in i XP?’ Other kanske? den känns ju av som Windows server 2003 (riktigt fint OS, men seriöst, har man dualcore eller bättre så är det ett lyft med Windows 7 (jag gick från XP x64 till i vintras på min “huvuddator”))

Viking1962
12 Årtal sedan

[quote name=”Poontus”]märkligt ändå att gamla XP ligger så högt med tanke på hur bra Win 7 är.

ni med XP x64 räknas väl ändå inte in i XP?’ Other kanske? den känns ju av som Windows server 2003 (riktigt fint OS, men seriöst, har man dualcore eller bättre så är det ett lyft med Windows 7 (jag gick från XP x64 till i vintras på min “huvuddator”))[/quote]

Nej troligen räknas nog inte XP x64 som XP. Man kan inte validera XP x64 på deras sida då den inte supportas, det gäller nog även Windows Server 2003