Microsoft släpper nu information på sin hemsida om hanteringen av spellicenser till sin nya spelkonsol, för att besvara de frågor som cirkulerar om begagnade spel, konstant internetuppkoppling och Kinect. Vi tar en titt på vad som faktiskt gäller för Xbox One.

Sedan utannonseringen av den nya konsolen nu i våras har det spekulerats i mängder kring begagnade spel och fordrad internetanslutning, frågor som Microsoft hittills dragit sig för att besvara, vilket i sin tur lett till ännu mer spekulationer. Nu verkar dock företaget ha sammanställt sin policy för konsolen, bland annat för begagnade spel.

Xbox One, begagnade spel på utgivarens villkor

Just begagnade spel är en balansgång för konsoltillverkare. Medan användarna generellt vill ha möjligheten att sälja sina spel vidare, antingen direkt till en annan kund eller till en butik, så ses detta ner på av många spelutgivare. Utgivare och utvecklare ser det som förlorad inkomst, och att varje såld begagnad titel istället kunde varit en nysåld titel. För att finansiera en spelkonsol behövs stöd från båda parter för att det hela ska gå runt.

“Xbox One is designed so game publishers can enable you to give your disc-based games to your friends. There are no fees charged as part of these transfers. There are two requirements: you can only give them to people who have been on your friends list for at least 30 days and each game can only be given once.”

I fallet Xbox One verkar dock Microsoft ha gått betydligt mer åt utgivarnas håll, och som standard kommer spelen inte gå att ge bort eller sälja vidare. När du köper ett spel digitalt är det knutet till ditt konto, och när du köper det på fysiskt medium behöver det installeras, och knyts även då till ditt konto.

Däremot kommer Microsoft ge utvecklarna möjlighet att låta sina titlar ges vidare, och då kan detta ske endast till någon som varit på din vänlista på Xbox Live i minst 30 dagar, samt att samma kopia bara kan byta konto en gång. Utgivarna kommer även kunna ge möjlighet för spelen att bytas i butik, men då endast hos en certifierad återförsäljare. Microsoft lovar även att det i så fall kommer vara kostnadsfritt, och det kommer vid lansering inte finnas någon funktion för att låna eller hyra spel.

Speldelning inom familjen

En något överraskande funktion som utannonserats på Microsofts hemsida är familjedelning av spel, eller Family Gaming. Man jämför det med möjligheten för exempelvis ta med sig ett av dina spel till en kompis och spela där, medan du fortfarande kan spela någon annan titel på din konsol. Men då spelen numera kommer vara knutna till ditt konto har Microsoft gjort en annan lösning.

De spel du har knutna till ditt konto kan läggas i ett delat spelbibliotek, som i sin tur kan delas ut till upp till tio familjemedlemmar eller vänner. Detta gäller även de spel som köpts på skiva och sedan installerats på konsolen, då alla köpta titlar oavsett medium kan laddas ner till valfri Xbox One så länge man loggar in med rätt konto. Förmodligen kommer det inte finnas möjlighet för spelen att spelas av mer än en av dessa tio personer samtidigt, men möjligheten i sig är intressant.

Kinect lyssnar när du spelar

Xbox One är betydligt mer sammanflätad med Kinect än vad Xbox 360 var, och rörelsesensorn är obligatorisk för många av konsolens funktioner. Detta har lätt till många frågor om precis hur nödvändig Kinect är, om man kan stänga av den, och hur integriteten påverkas. Bland annat har funktionen att starta Xbox One med Kinect ifrågasatts, då det skulle innebära att konsolen ständigt “lyssnar” på användaren efter startfrasen.

xbox-one-t-heverge15_1020_verge_super_wide

Microsoft försäkrar dock att Kinect kommer gå att stänga av helt när konsolen är avstängd, för den som ogillar tanken på en ständigt lyssnande konsol. Däremot så behöver Kinect vara igång när man ska spela, varesig spelet i fråga använder sig av rörelse- eller röstkontroller eller inte.

24 timmar utan internet?

Kanske det ämne som diskuterats mest, tillsammans med begagnade spel, har varit konsolens “always on”-funktion, och frågan gällande om användaren ständigt måste vara uppkopplad för att kunna spela sina spel. Detta är tätt knutet till det striktare kopieringsskydd som gäller för konsolen, och att spelen förknippas till ett konto.

“With Xbox One you can game offline for up to 24 hours on your primary console, or one hour if you are logged on to a separate console accessing your library. Offline gaming is not possible after these prescribed times until you re-establish a connection, but you can still watch live TV and enjoy Blu-ray and DVD movies.”

Som svar på frågan så kommer Xbox One stödja spelande utan internetanslutning – i 24 timmar. Efter ett dygns spelande på sin konsol kommer användaren behöva koppla upp sig för validering för att sedan kunna spela ytterligare 24 timmar. Spelar man ur sitt spelbibliotek som gästinloggning på en annan konsol gäller istället 1 timme.

xbox_one

Det här är ganska markanta förändringar som skett sedan Xbox 360, och rädslan för både pirat- och privatkopiering tycks ha satt sina spår. Microsofts nästa spelkonsol kommer vara ännu mer sammanvävd med internet än sina föregångare, både vad gäller innehåll, tjänster och såklart DRM.

Vi vet ännu inte vilken väg Sony har valt att gå med sin konsol, men med tanke på den negativa publicitet Microsoft samlat med sin policy kan de ha mycket att vinna av att gå åt andra hållet, vilket också skulle ge upphov till en väldigt intressant konkurrens mellan två olika tillvägagångssätt gällande DRM.

Källa: Microsoft

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

mer kontroll över sin vara är vad speltillverkarna eftersträvar så det lär bli mer sånt.

Dennis T
11 Årtal sedan

Verkar som om Microsoft har tagit allt det dom har lärt sig tidigare och slängt i sjön. Idiotiskt att man bara kan spela i 24 timmar utan uppkoppling. Säg att man flyttar och det strular vad gäller flytten av sitt internet. Du bestämmer dig för att spela lite men det går inte för att du har varit offline i över 24h.

Men det är lugnt. Jag kan fortfarande kolla på TV och använda Blu-Ray! För det har jag inte kunnat göra innan…

11 Årtal sedan

% DamageControl.tex – We dun F***** up!documentclass{PrettyWords}title{The awesome stuff our xbone will do}author{ScamCow17\ Robbery Department\ Microsoft}begin{document}maketitle Please Don’t hate us. begin{center}Kolla på allt vi säger kommer fungera medan vi ,bildligt, våldtar era konsumenträttigheter. begin{itemize}item Vi äger fortfarande allt men vi kan tillåta att ni säljer spelen vidare genom någon som har betalat licenser för att vara med i vårt Azure Cloud bajs.item Ja ni kan spela era spel hemma hos en vän om ni loggar in på ert konto däritem Förresten du vet kinecten? Den kommer kolla så att ni är på plats när ert konto loggas inHuge vi menar… Läs hela »

Christoffer Holmgren
11 Årtal sedan

[quote name=”GammalRäv”]% DamageControl.tex – We dun F***** up!% DamageControl.tex – We dun F***** up!documentclass[12pt]{article} %PrettyWords usepackage[utf8x]{inputenc}title{The awesome stuff our xbone will do}author{ScamCow17\ Robbery Department\ Microsoft}begin{document}maketitle Please Don’t hate us. begin{center}Kolla på allt vi säger kommer fungera medan vi ,bildligt, våldtar era konsumenträttigheter. begin{itemize}item Vi äger fortfarande allt men vi kan tillåta att ni säljer spelen vidare genom någon som har betalat licenser för att vara med i vårt Azure Cloud bajs.item Ja ni kan spela era spel hemma hos en vän om ni loggar in på ert konto däritem Förresten du vet kinecten? Den kommer kolla så att ni är… Läs hela »

Morkul
11 Årtal sedan

[quote name=”Dennis T”]Verkar som om Microsoft har tagit allt det dom har lärt sig tidigare och slängt i sjön. Idiotiskt att man bara kan spela i 24 timmar utan uppkoppling. Säg att man flyttar och det strular vad gäller flytten av sitt internet. Du bestämmer dig för att spela lite men det går inte för att du har varit offline i över 24h. Men det är lugnt. Jag kan fortfarande kolla på TV och använda Blu-Ray! För det har jag inte kunnat göra innan…[/quote] Än värre är det när man som jag brukar ta med sig spelen till sommarstugan eller… Läs hela »

11 Årtal sedan

[quote name=”Christoffer Holmgren”]

Du hade lite problem med din LaTeX men nu borde det vara fixat.[/quote]

Ungefär som Microsofts framförande 😉

PelleSvanslössen
PelleSvanslössen
11 Årtal sedan

Även om 24 timmars regel är lite fånig så är det knappast ett teknisk stort hinder för sommarstugor etc. Många har någon typ av smartphone eller i alla fall tillgång till en som klarar av att dela ut internet via wifi.
Men visst suger det lite att behöva göra det minst 14 gånger på en 2 veckors semester.

Gambit_2K
11 Årtal sedan

[quote name=”Dennis T”]Verkar som om Microsoft har tagit allt det dom har lärt sig tidigare och slängt i sjön. Idiotiskt att man bara kan spela i 24 timmar utan uppkoppling. Säg att man flyttar och det strular vad gäller flytten av sitt internet. Du bestämmer dig för att spela lite men det går inte för att du har varit offline i över 24h.

Men det är lugnt. Jag kan fortfarande kolla på TV och använda Blu-Ray! För det har jag inte kunnat göra innan…[/quote]

Dela ut internet i 2 min på mobilen och validera dig så har du fixat biffen.

Andreas G
11 Årtal sedan

Först tänkte jag att det var skönt med ett förtydligande av Microsoft, men sen kändes det bara som att de fullständigt kränkt alla spelare och deras rättigheter.

Även om familjedelningen känns lite häftig, är den samtidigt så begränsad att jag ser väldigt lite praktisk nytta med den. Det blir ju bara “demoläge” av det hela.

Det här känns jättetråkigt verkligen. Jag hade helt andra förhoppningar om den här konsolen. Om nu spelen kan rädda dem återstår att se, men det ska vara några helt otroliga spel för att det ska rädda deras ansikte hos de mer etablerade spelarna.

Christoffer Holmgren
11 Årtal sedan

[quote name=”PelleSvanslössen”]Även om 24 timmars regel är lite fånig så är det knappast ett teknisk stort hinder för sommarstugor etc. Många har någon typ av smartphone eller i alla fall tillgång till en som klarar av att dela ut internet via wifi.
Men visst suger det lite att behöva göra det minst 14 gånger på en 2 veckors semester.[/quote]
Men vad händer om servrarna har problem och det är de som ställer till med problem, inte klienten? Detta kan ju skapa problem för väldigt många människor samtidigt om Microsofts servrar får problem och nekar alla som försöker ansluta.

11 Årtal sedan

Folk som försvarar Microsoft här har inte riktigt tänkt till.Jag förstår till fullo att man vill försvara något man gillar, man ser inte problemen för man själv har det ganska bra. Man har faktiskt internet överallt, ja kanske inte den veckan uppe på fjällen men då är man ute på en riktig hajk och har inte tid för spel. Man köper jämnt nya spel, inga problem det är faktiskt inte speciellt mycket pengar. Ja och så kommer morgondagen, du har ditt spel som du faktiskt gillar, du är en av få så Microsoft bestämmer sig för att kasta ut det,… Läs hela »

n0pax
11 Årtal sedan

För att vara lite egoistisk så bryr jag mig inte längre om hur dåliga villkor de har för sina konsoler. Det vore skillnad om de började sätta spärrar på surfplattor, mobiltelefoner eller datorer. Om villkoren som i detta fall Microsoft ger oss så avstår jag ifrån att köpa. Fördelen med en konsol ska vara enkelheten dvs som brukare så köper man mer en konsol för att man inte ska behöva vara “aktiv” jag trycker “on” därmed kan jag spela på en gång. Som sagt vi får se hur ps4 ser ut när det gäller avtal, annars så ser det ut… Läs hela »

11 Årtal sedan

[quote name=”n0pax”]För att vara lite egoistisk så bryr jag mig inte längre om hur dåliga villkor de har för sina konsoler. Det vore skillnad om de började sätta spärrar på surfplattor, mobiltelefoner eller datorer. Om villkoren som i detta fall Microsoft ger oss så avstår jag ifrån att köpa. Fördelen med en konsol ska vara enkelheten dvs som brukare så köper man mer en konsol för att man inte ska behöva vara “aktiv” jag trycker “on” därmed kan jag spela på en gång. Som sagt vi får se hur ps4 ser ut när det gäller avtal, annars så ser det… Läs hela »

Morkul
11 Årtal sedan

[quote name=”PelleSvanslössen”]Även om 24 timmars regel är lite fånig så är det knappast ett teknisk stort hinder för sommarstugor etc. Många har någon typ av smartphone eller i alla fall tillgång till en som klarar av att dela ut internet via wifi.Men visst suger det lite att behöva göra det minst 14 gånger på en 2 veckors semester.[/quote] Det beror ju helt på vart man har sin sommarstuga, där brorsan har sin så har de inte ens 3G täckning. Men det beror även på hur mycket data som ska skickas/tas emot för att det ska räknas som att enheten är… Läs hela »

PsynoKhi0
11 Årtal sedan

[quote name=”n0pax”]Det vore skillnad om de började sätta spärrar på surfplattor, mobiltelefoner eller datorer.[/quote]
Som secure boot?
Jag är inte speciellt förvånad över villkoren, med tanke på ändringarna som gjordes i windows licensavtal efter xp, införandet av DRM i vista, patentet för att använda kinect för att kolla hur många fanns i rummet innan xbox tillåter mediauppspelning… Det enda microsoft är intresserat av än kontroll.
Däremot blev jag överaskad över hur de offentliggjorde det hela innan lanseringen. Vill de bara få igång mediabrus för att sedan ändra ställning och påstå de lyssnar på sina kunder?
*tin-foil hat* :3

Aree
Aree
10 Årtal sedan

Busenkelt! Det bästa sättet att få MS att ändra sina villkor är att “rösta med fötterna”. Jag kommer inte att ersätta min X-box 360 med någon annan MS-konsol. Istället blir det konkurrenterna som får mina pengar om de har bättre villkor. MS måste inse att det finns andra aktörer som mer än gärna tar över deras kunder.

En mer-upplevelse får inte bli en ensidig fråga där bara en sidag gör vinster. Tänk om det var likadant med böcker, bilar, hus… 😕