Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Undvik garderoben, ratta in rätt kanal och sätt Netflix på prioritet. Nätverksinstruktioner kan vara rena djungeln, här är några pricksäkra Wifi-tips som får ditt Wifi-nät på rätt spår.

Nästan alla har Wifi idag. Och nästan alla har någon gång svurit över det. Antingen vägrar Netflix att strömma just när du vill se en film, eller så bryter Skype ihop i ett viktigt gruppsamtal.

Det finns en hel del vardagsknep för att få en allmänt bättre och snabbare upplevelse med sin trådlösa uppkoppling. Här har vi samlat några av våra favoriter och samt tips och trix för att optimera ditt trådlösa nätverk och minimera huvudbry:

Wifi-tips index:

  1. Välj rätt router – Alla behöver inte trippelband
  2. Placera rätt – undvik skelett och routrar i garderoben
  3. Rätt riktning på antenner – Tänk på en donut
  4. Ratta in rätt Wifi-kanal – Satsa på 5 Ghz
  5. QoS – Undvik störningar i Netflix och sänk ping i dina spel
  6. Säkerhet – Uppdatera både dator och router
  7. Förläng och förstärk – När betongen är för tjock
  8. Mesh-nätverk – Maximal räckvidd utan trassel
  9. Felsök ditt nätverk – Så spanar du under huven

1. Välj rätt router – Alla behöver inte trippelband

Problemet: Din internetleverantör skickar ofta med en router när du börjar abonnera. Av förklarliga skäl är det sällan de kraftfullaste komponenter som används i dessa modeller. Med allt från datorer, smartphones, surfplattor, smarta klockor och glödlampor anslutna till ditt nätverk blir belastningen på ditt Wifi hög.

Lösningen: Du kan ofta vinna både stabilitet och prestanda på att byta ut din befintliga router. Exakt vilken router du ska välja beror på flera aspekter, din budget, storleken på ditt hushåll och antalet Wifi-enheter du förfogar över.

Köper du en ny router idag bör du satsa på en modell med dubbla (dual-band) eller trippla (triple-band) Wifi-frekvensband. Det senare låter dig nå högre överföringshastigheter med fler anslutna enheter, men har du bara en bärbar dator och en mobiltelefon klarar du dig gott med dubbla frekvensband. Tänk även på att nya routrar erbjuder tekniker som Beamforming, stöd för nya och snabbare Wifi-nät (802.11ac) samt effektivare antennlösning som kan förbättra din nätverksprestanda på flera sätt.

Asus RT-AC5300 med åtta antenner kan hantera massvis med Wifi-enheter samtidigt.

2. Placera rätt – undvik skelett och routrar i garderoben

Problemet: Även om Wifi inte behöver fri sikt mellan router och din dator eller telefon tappar du styrka och räckvidd när fysiska objekt blockerar signalen. Tätare material som sten och metall kan skapa döda zoner.

Lösningen: Försök om möjligt att ställa din router på en öppen yta. Mitt i hemmet är oftast optimalt och bättre än vid en entré. Samtidigt är du självklart beroende av var ditt bredbandsuttag sitter och ibland även din bättre hälfts preferenser. Undvik även gärna närkontakt med andra radiostörande prylar som din mikrovågsugn.

3. Rätt riktning på antenner – Tänk på en donut

Problemet: Även om du kan kasta en boll väldigt långt kommer den inte att nå sitt mål om du kastar den åt fel håll. Wifi-antenner är lite mer förlåtande men även här är riktningen viktig.

Lösningen: Radiovågorna sprids likt en cirkel ut från antennernas långsidor. Tänk dig att du trär en amerikansk donut på antennen, så kommer radiovågorna att skickas ut. Vill då bara ha optimal täckning på ett plan riktar du antennerna vertikalt uppåt, vill du även få bra täckning ovan och under routern viker du en eller flera antenner horisontellt ut från din router. Prova dig fram med hjälp av en app som mäter styrkan på signalen, till exempel Wifi Analyzer i din android-telefon.

4. Ratta in rätt Wifi-kanal – Satsa på 5 Ghz

Problemet: Bor du till exempel i en hyresfastighet, finns det dussintals routrar i närheten. Om alla är inställda på samma wifi-kanal kommer du att fajtas med dina grannar om bandbredden. Det kan påverka både din stabilitet och hastighet negativt.

Lösningen: Hastigheten på ditt wifi och kanske främst internetanslutning går enkelt att mäta med appar eller onlineverktyg som Bredbandskollen. Viktigare är samtidigt att mäta vilka Wifi-kanaler som är lediga. Med en app som Wifi analyzer kan du se vilka kanaler som är mest respektive minst lämpliga att använda. De flesta av dina grannar har garanterat inte gjort detta, så det finns mycket att vinna med en väldigt lite justering. Satsa även på att koppla upp dina Wifi-enheter mot 5 GHz-bandet i största möjliga mån, detta band påverkas mindre av störningar än 2,4 GHz.

Asus Wifi analyzer
Mät din signalstyrka med exempelvis Wifi Analyzer

5. QoS – Undvik störningar i Netflix och sänk ping i dina spel

Problemet: När du laddar ner stora spel eller flera i hushållet strömmar 4K-TV över nätet kan du få problem med lagg i spel eller att Netflix i sovrummet stannar upp i väntan på att få ladda ner ny data.

Lösningen: Quality of Service är en funktion som många användare inte tänker på. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som ett sätt att lära routern vilken trafik som är viktigast. Ett Skype-samtal i jobbet är till exempel det viktigaste som sker i nätverket just då.  Spelar du mycket online är det också kritiskt att ha stabil uppkoppling, hela tiden. Här kan du ställa in så att din router helt enkelt prioriterar de uppgifter du tycker är viktigast eller välja någon av våra färdiga profiler för spel, film eller surfning. Här finns en video som förklarar hur du manuellt kan optimera din nätverksprestanda i en Asus-router.

6. Säkerhet – Uppdatera både dator och router

Problemet: Säkerhet i trådlösa nätverk är alltid en viktig fråga och illasinnade användare skapar kontinuerligt säkerhetsbrister i datorer och andra Wifi-anslutna enheter.

Lösningen: En router precis som en dator behövs hållas uppdaterad, vilket kan vara en snabb väg till förbättrad prestanda och även bibehållen säkerhet. Asus routrar kan du uppdatera direkt i routerns inställningar eller över internet, något som både täpper igen potentiella säkerhetshål och även förbättrar ditt Wifi med nya optimeringar från våra utvecklare.

Detsamma gäller i högsta grad din dator och alla andra uppkopplade enheter. Se till att uppdatera deras mjukvara och se till att hålla ditt operativsystem uppdaterat för att undvika säkerhetshål. Se även till att använda ett Wifi-lösenord med flera olika tecken och siffror så att inga obehöriga lyckas ta sig in i ditt privata nätverk.

7. Förläng och förstärk – När betongen är för tjock

Problem: Ibland är huset för stort eller väggarna för tjocka och de trådlösa signalerna når helt enkelt inte fram oavsett antal antenner eller signalstyrka.

Lösningen: Ett bra sätt att förlänga sitt wifi-nätverks räckvidd, är att använda en repeater eller en adapter, till exempel en powerline. En repeaters funktion ligger i namnet; den tar emot den trådlösa signalen och repeterar den med förnyad styrka.

En accesspunkt har en liknande funktion men där repeatern tar en trådlös signal och förstärker den, får accesspunkten signalen levererad med kabel. Därför kräver den ofta mer arbete att installera.

Powerline-nätverk har en liknande funktion men med en annan teknisk lösning. Den bygger på en sändare och en mottagare, som båda kopplas in i varsitt eluttag. Sändaren är förbunden med routern med ethernetkabel och skickar sedan signalen genom elledningarna och tas emot av mottagaren i ett eluttag i en annan del av hemmet. Prestandan varierar beroende på ditt elnät men det är ett smidigt sätt att få betydligt starkare nätverk utan alltför mycket krångel eller sladdar.

8. Mesh-nätverk – Maximal räckvidd utan trassel

Problemet: Hus eller lokaler med stora ytor och flera våningar är ofta en oöverkomlig utmaning för de mest kraftfulla routrar och ibland vill man hålla antalet nätverksprodukter begränsade.

Lösningen: När riktigt stora ytor ska täckas med wifi, är ett mesh-nätverk en svårslagen lösning. Mesh är engelska för nät och tanken med mesh-nätverket är att flera enheter samarbetar och kan byggas ut genom att fler sändare och mottagare adderas. Asus lösning heter Lyra och säljs i paket om tre enheter, som alla kan agera router och länkar ihop med varandra. På så vis byggs kapaciteten i nätverket ut sömlöst. En ny teknisk lösning är de tredubbla 5 GHz-banden, som låter varje enhet kommunicera med de andra på egna trådlösa band, allt för att minska störningen i nätverket. Med ett mesh-nätverk får du täckning för flera hundra kvaratmeter och allt styrs enkelt genom en app i telefonen eller din webbläsare.

Asus Lyra består av tre stilrena routrar som tillsammans skapar ett heltäckande Wifi-nätverk.

9. Felsök ditt nätverk – Så spanar du under huven

Problemet: Ibland kan ditt nätverk upplevas segt och oförklarligt långsamt och det kan ofta vara svårt att veta hur man ska felsöka.

Lösningen: har du en Asus-router kan du börja med att kontrollera trafiken direkt i dess gränssnitt. Loggar du in på din router i telefonen eller genom webbgränssnittet kan du under fliken Traffic Manager eller adaptive QoS se vilka enheter som belastar ditt nätverk mest och identifiera typiska bandbreddstjuvar.

Är det en dator som är boven kan du med fördel kontrollera operativsystemets processer. I en Windows 10 PC kan du starta resursövervakaren (tryck windowsknappen och sök efter “resmon”). Kolla här så att inte onödiga program ligger och kör i bakgrunden. Särskilt såna som utnyttjar nätverket för att skicka och ta emot data av olika slag.

Har du problem med din internetanslutning även utan hög belastning på din inkopplade enheter är det oftast bäst att kontakta sin internetleverantör för en felsökning.

Har du egna tips och trix för att förbättra ditt nätverk dela gärna med dig av dessa i kommentarerna, lycka till med ditt nätverk!

Psst…

Missa inte senaste generationens Wi-Fi och vad som gör Wi-Fi 6 (802.11ax) så speciell.

Så funkar Wi-Fi 6 – Allt du behöver veta om 802.11ax

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
6 Årtal sedan

Placera routern centralt där du bor för bästa täckning, använd inte repeater utan en accesspunkt när du vill förlänga.