Alienware Area 51m låter användare byta ut CPU och GPU i sin laptop

1

Bärbara datorer är ökända för att oftast vara låsta till de komponenter installerade vid inköp, något Dell hoppas ändra på med Alienware Area 51m som låter användare byta ut modellens processor och grafikkort.

Under årets CES-mässa såg vi flera intressanta typer av bärbara datorer presenterar. Bland annat Asus ROG Mothership som är en slags hybrid mellan en stationär speldator och en bärbar dator. Även Dell och Alienware visade upp en ny modell som går mot strömmen vad gäller bärbara datorer.

Modellen bär namnet Area 51m och till skillnad från de flesta andra bärbara datorer där användare är låsta till de komponenter som enheten levereras med kan processorn och grafikkortet bytas ut. Detta görs möjligt tack vare det moderkort som utvecklats specifikt för modellen. Moderkortet baseras på Intels styrkrets Z390 och kommer utrustad med en traditionell processorsockel. Detta innebär att den Intel Core i7-8700K som Area 51m i sitt grundutförande kommer utrustad med kan bytas ut mot till exempel en Core i9-9900K.

I grundutförandet levereras datorn med samma grafikprocessor som återfinns hos Nvidias grafikkortsmodell RTX 2070. Även denna kommer att kunna bytas ut mot en annan modell. Samma visa gäller här som för processorn, Dell och Alienware har utvecklat ett eget format för grafikkortet och planerar att lansera grafikkortsmodeller enligt denna standard som användare själva kan montera i sin Area 51m.

Andra specifikationer för Area 51m inkluderar upp till 64 gigabyte DDR4 RAM-minne, NVMe SSD-enheter och den senaste ögonspårningstekniken från Tobii. Sett till bildskärmen rör det sig om en 1080p-skärm med 60 hertz uppdateringsfrekvens hos basmodellen. Även en skärm med 144 hertz uppdateringsfrekvens kommer att finnas tillgänglig i de högre prisområdena.

Huruvida Dell och Alienwares satsning på modulära bärbara datorer lyckas eller ej återstår att se. Specifikt när det kommer till att lyckas hålla de fullfjädrade processorerna som traditionellt kyls av större kylanordningar i stationära datorer svala med hjälp av slimmade kylarlösningar menade för en bärbar dator.

När det kommer till prislappen så rör det sig om cirka 25 000 kronor för basmodellen med ett RTX 2070 och en Intel Core i7-8700K. Användare med högre prestandakrav än så får förvänta sig att prislappen fort springer iväg, även om vi inte kunde få ett exakt pris för den absoluta toppmodellen.Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
5 Årtal sedan

Skulle kunna bli intressant den dag som det det finns flertalet CPUer att välja mellan, när sockeln bibehålls för mer än en generation processorer. Får mao exempelvis INTE vara som med 1151 (Intel *lake), utan mer som med AM4 (AMD Ryzen).

EDIT: Dessutom är det mer som skall till än sockeln för att en kraftigare processor skall fungera, inte minst strömresursen.