Apple har redan uppdaterat sin supertunna Macbook Air-familj med Intels nya energieffektiva Haswell-processorer och nu säger de senaste uppgifterna att nästa Haswell-uppdatering är inom räckhåll. Apple tros börja försäljningen av sin nya Haswell-utrustade Macbook Pro-familj den 20 september.

Intels nya Haswell-processorer bjuder inte på några revolutionerande prestandaförbättringar men med sina nya effektiva energisparfunktioner och kraftfulla grafikdelar har kretsarna blivit populära inte minst i bärbara datorer. Apple valde att klämma in Intels extra strömsnåla Haswell-processorer i Macbook Air och kunde i ett svep öka batteritiden i sina ultratunna datorer med upp till 70 procent, från 7 till 12 timmar specificerad batteritid.

Sedan introduceringen av 2013 års Macbook Air-modeller har många väntat på motsvarigheten i den kraftfullare Macbook Pro-familjen. Nya modeller som enligt källor i komponentledet nu sägs vara planerade för lansering den 20 september.

macbookprovsairApple Macbook Pro 13 tum (2012) vs. Apple Macbook Air 13 tum (2013)

Enligt en rapport publicerad på Hong Kong-baserade EMSOne ska Taiwanesiska tillverkare redan börjat skeppa Macbook Pro-komponenter till Apples tillverkningspartners för montering, något som stärker de uppgifter som pekat på en lansering under september månad. Masstillverkningen av datorerna ska redan satts igång och även om tidigare rykten talat om en säljstart i oktober månad kan det nu bli så att de nya modellerna dyker upp redan i slutet på nästa månad.

Apple satsar på kraftfull Intel-grafik

Apple ska enligt tidigare uppgifter begärt en skräddarsydd modell av Intels Haswell-processorer för sin nya Macbook Pro-familj. Apple ska ha krävt en kraftfullare processormodell med Intels integrerade grafikkrets GT3e (Iris Pro 5200) som ska kunna leverera tillräckligt med grafisk prestanda för att konkurrera med flera av de tidigare lösningar där Apple fått vända sig till AMD och Nvidia för dedikerade grafikkretsar. Huruvida Apple satsar på endast integrerad Intel-grafik i hela Macbook Pro-serien är oklart. Det finns inte heller uppgifter om vilka GPU-kretsar instegsmodellerna av Macbook Pro-familjen använder sig av men det lär bli ett rejält lyft mot Intel HD Graphics 4000 som används idag.

I prestandatestet Geekbench databaser har det redan publicerats resultat med en Macbook Pro utrustad med en Intel Core i7-4950HQ processor på 2,4 gigahertz. En processormodell med fyra kärnor och integrerad Iris Pro 5200 grafik.

Apple kommer troligtvis att rulla ut sin nya Macbook Pro-familj i samband med introduktionen av nya Mac OS X Mavericks. Ett operativsystem som i sig ska komma med flera effektiva energisparfunktioner. Hur mycket extra batteritid Apple kan klämma ur den nya Macbook Pro-modellerna återstår att se men med effektivare processorkretsar, integrerade grafikdelar och ett energisnålare operativsystem finns det goda potential. De flesta väntar sig även att Apple ser över industridesignen på sina nya modeller där inte minst ultrabookmarknaden nu har lagt en ny ribba för tunna formfaktorer. Kring detta finns det däremot inga ytterligare uppgifter.

Källa: EMSOne via VR-zone


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments