Det slår aldrig fel. Varje kväll jag sätter mig framför TV:n för att lira The Division får jag en mäktig wow-känsla. Till viss del från en härlig OLED-panel men kanske ännu mer dess storlek.

Det är ju en jäkla tur att ordspråket inte alltid stämmer. Men “Storleken spelar roll” är något du alla gånger kan applicera på en TV och efter ytterligare några veckor med LG:s 65-tums 4K OLED i vardagsrummet har jag bekräftat några härliga men lika smärtsamma observeringar.

Jag överdriver inte när jag säger att jag fortfarande, med ex antal timmars spelande i ryggen, får en riktig wow-känsla när jag sätter mig framför TV:n och ska börja spela. Mungiporna dras ohejdbart uppåt och humöret stiger som på kommando, hittills har det inte slagit fel!

Mina förutsättningar är med handen på hjärtat ganska svårslagna, en 65″ stor 4K OLED som jag sätter fotöljen 1-1,5 meter framför. Det är inte direkt den mest sambovänliga setup du kan tänka dig men det tar också 10 sekunder att flytta undan stolen och få vardagsrummet att bli som vanligt igen.

Här kan du se vår livesändning om UltraHD Blu-Ray och jämförelse mellan LGs OLED och Samsungs SUHD-TV, det blir även lite snabb 4K-gaming. 

Att leva med OLED: Fredagsmys med UltraHD Blu-ray och HDR 🙂
Läs mer på NHW.se -> http://link.nhw.se/29w446v

Publicerat av NordicHardware den 8 juli 2016

Kan liknas vid VR

Det är inte direkt någon nyhet att en större skärm eller TV ger en bättre inlevelse men jag tycker ändå det tål att upprepas om, och om igen. Det som är så häftigt med VR är att du känner dig “inne” i filmen eller spelet du spelar. Att sitta nära en stor TV ger inte VR-känsla men det har en liknande effekt och ger en betydligt häftigare närvarokänsla än traditionellt tittaravstånd.

“1080p-upplösning ser ut som skit jämfört med 4K”

Den smärtsamma uppenbarelsen är att även om du alltid kan flytta närmare TV:n så får du inte samma känsla med en mindre TV. Jag gick från 55-tum till 65-tum och känner nu att jag kommer att få väldigt svårt att gå tillbaka. Den andra smärtsamma upplevelsen är att jag på detta avstånd tycker att 1080p-upplösning ser ut som skit jämfört med 4K och det krävs minsann rejäla (Läs: påkostade) doningar för att driva spel i 4K-upplösning.

Detta kan också vara OLED-teknikens akilleshäl idag. Panelerna finns endast i 55- eller 65-tums storlek (i vanliga konsumentmodeller) och jag skulle alla gånger rekommendera en 65-tums TV idag. Problemet är att en 65-tums OLED-TV är dyr, riktigt jäkla dyr. Visst du får en bildkvalité som nog ingen TV på marknaden idag kan slå men det är nog ganska få som har 45 – 60 000 kronor att lägga på en TV. Utan att ha testat “billiga” 65- eller 75-tummare under längre tid kan jag inte säga något om skillnaderna mot en mer påkostad OLED men det är en jämförelse som jag hoppas kunna återkomma till.

Välvd TV kan visst vara bättre än platt TV

En annan observation jag gjort och som jag egentligen redan för flera veckor sedan tänkt skriva en separat artikel kring är debatten om välvda TV-apparater. Ena dagen var de hetare än skivat bröd. Andra dagen sågade Philips dem vid fotknölarna. Min åsikt har hela tiden varit att det finns fördelar med välvda skärmar, inte minst för PC men även för vissa TV-tittare. Det är något jag nu kan härleda till användandet av en större 65-tums TV med platt panel.

OLED_4K_Tombraider_gamingFrån 1-1,5 meters avstånd hade en lätt välvning av skärmen gjort mitt periferiseende lite mindre ansträngt och gett ytterligare bättre inlevelse. Visst på 3-4 meters avstånd med flera i soffan blir det nästan alltid bättre med en platt panel, men för dig som sitter riktigt nära din TV och i centrum av bilden kan en välvd panel faktiskt vara ett bättre alternativ än en platt. Det är storleken på panel kontra avståndet till densamma som avgör om du bör ha en välvd eller platt panel – vilket också är varför du som PC-användare inte ska vara rädd för välvda skärmar. Du kommer nästan alltid sitta tillräckligt nära för att med en stor skärm få en positiv effekt av välvda paneler.

Så vad är det egentligen jag försöker få fram med dagens blogginlägg? Först och främst hoppas jag att OLED-paneler kommer i större storlekar inom kort, men givetvis att priserna på de nuvarande modellerna sjunker. Jag vill ha OLED, men jag vill också ha en stor OLED. Samt oavsett vilket TV du funderar – köp alltid den största du har råd med!

För dem med mer humana TV-budgets finns det i alla fall en lösning som räcker ganska långt på vägen, sätt fotöljen framför soffan.

Soffgaming är död, länge leva fåtöljgaming!

Övriga delar i bloggserien “Att leva med OLED”

Hur stor är din
Vad har du för storlek på din TV idag och vad köper du för storlek nästa gång?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob
Jacob
7 Årtal sedan

Har en 65″ Philips med ambilight köpt förra våren (2014 modell). Min budget låg på dåtidens billigare 65″ TVs runt 15000kr. Storleken är väldigt viktig och känner att 65″ funkar väldigt bra, men skulle heller inte skada med större. Dock sticker priset iväg så pass också. Sen har man så klart blivit kär i ambilight, kanske ger lite större känsla.

Stefan
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Hejsan! Jag kan tipsa om dessa två som kommer snart! (ifall inte någon redan finns tillgänglig dvs…)
Ifall man är intresserad i “Ambient light” men inte vill låsa sig till Philips.

http://www.lightpack.tv/
och
https://ambiscreen.tv/

Dessa är något jag kommer att hålla koll på inför uppgraderingar av min setup i vardagsrummet.
Anton, kanske skulle vara något du skulle vilja testa och ge ditt intryck på? 😉
(edit: vad är det för skumt med radbrytningarna i inlägget som jag skriver?)

Stefan
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Haha! Allt för den där perfekta känslan Anton! 😉
Tror inte det ska vara något problem, enheterna tyder bara signalen och låter den gå vidare som den är. Men man vet aldrig.

Jag har inte bestämt mig än, då det är en fråga om budget först. 😛
Men känner att Lightpack verkar vara den som det lutar åt.

Nu när jag uppdaterade sidan så försvann problemet. Så verkar inte ha det längre. 😀

7 Årtal sedan

Har en 55″ Lcd 4K sedan i våras och bytte ner mig från en 60″. Väntar in att 65-75″ Oled 4K kommer till humanare priser därav enbart 55″ tv och hoppas att detta sker inom 3 års tid men lär märkas