Boxee Box ser ut att bli något av det närmaste vi kan komma en stationär mediaspelare som bjuder på HTPC-liknande funktionalitet. Boxee Box tillverkas av D-Link och har sedan tillkännagivandet förra året skrutit med sin Tegra 2-krets. När mediaspelaren äntligen lanseras blir det ironiskt nog utan NVIDIA:s systemkrets under skalet.

NVIDIA fortsätter att arbeta i motvind och uppförsbacke. När nu D-Link och Boxee bekräftar att man blivit tvugna att slopa NVIDIA Tegra 2 i sin Boxee Box-mediaspelare är det på grund av prestandaproblem. Även om Tegra 2 är en kraftfull krets jämfört med andra lösningar för tablets och smartphones, där ARM-arkitekturen trivs bäst, har det visat sig att processorn inte räcker till i en krävande mediaspelare.

Boxee menar att även om Tegra 2 är fullt kapabel till att hantera 1080p upplöst video med VC-1 kodecen är det inte lika glada miner när man slår över til H.264 där systemkretsen inte ens mäktade med 10 Mbps, på tok för lågt för många högupplösta videofiler Boxee Box är tänkt att vara kompatibel med.

boxee4
Boxee Box till höger i bild med dess XBMC-baserade användargränssnitt

För att ytterligare strö salt i NVIDIA:s sår blev det ärkefienden Intel som rodde hem det nya Boxee Box-kontraktet. Deras ganska nyligen lanserade Atom CE4100 systemkrets har fått ta över arbetsbördan och ska enligt D-Link mäkta med hela 90 Mbps vid uppspelning av 1080p H.264. Detta med en 1,2 GHz x86 CPU samt en PowerVR SGX535 GPU (Densamma som används i iPhone 4 men med dubbla klockfrekvensen).

Intel Atom CE4100 är samma krets som hittas i Google TV och om D-Link och Boxee får som man vill kan Boxee Box bli ett riktigt spännande alternativ på inte bara mediaspelarmarknaden men kanske även HTPC-marknaden med sitt XBMC-baserade gränssnitt och innovativa fjärrkontroll. Samtidigt som vi inte kan låta bli att lida lite med NVIDIA som tappar ytterligare marknader.

Mer om hårdvaran i Boxee Box finns att läsa på Anandtech.com.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Ja Nvidia arbetar verkligen i motvind. ARM verkar ha uppenbara problem med vissa ganska vardagliga uppgifter. Kanske därför hela Smartbook initiativet har stagnerat?

Jag har en fråga finns där någon färdigbyggd HTPC som kommer med inbyggt TV kort? Så att man kan spela in sina program?

coolacrille
13 Årtal sedan

Jag gillar fjärrkontrollen starkt. Ungefär som XBMC Remote till Android fast det går att använda tangentbordet.

The Mutt
13 Årtal sedan

Hoppas bara att man kan slå av knapparna på den sida man inte använder på fjärren annars är det ganska meningslös, men snygg 8)

Wingman
13 Årtal sedan

Vad väntas priset bli på denna skönhet?