Dell kör som de flesta datortillverkare en storsatsning på Windows 8 framåt hösten och en av företagets mer spännande modeller heter XPS Duo 12. En ultrabook som också kan förvandlas till en surfplatta med en enkel handvändning, vi har synat det spännande konceptet i testlabbet.

Dell XPS Duo 12 är en så kallad hybridlösning i ultrabooksegmentet och skillnaden mot andra kombinationer av surfplattor och bärbara datorer är att man här sätter produktivitet och själva datorfunktionen i fokus. XPS Duo 12 är en främst en bärbar dator och med SSD-lagring, förhållandevis slimmade mått samt en 12,5 tums skärm kvalificerar sig enheten som en ultrabook.

Dell lät oss få en knapp vecka med ett av de första förproduktionsexemplaren av XPS Duo 12 och i väntan på ett finslipat produktionsexemplar för vår genomgående recension tänkte vi bjuda på en första genomgång av konceptet.

 

Dell XPS Duo 12 är i sig en mycket trevlig bärbar dator som bygger kring en 12,5 tum stor IPS-skärm som med en upplösning på hela 1 920 x 1 080 pixlar även stödjer multitouch. Som en regelrätt ultrabook är det Intels Ivy Bridge-plattform som hittat in under huven och bland processoralternativen finns kretsar ur Core i3, i5 och i7 serierna. Andra specifika tioner värda att nämna är SSD-lagring samt operativsystemet som alltså är en 64-bit version av Windows 8 Pro.

Duo12_01Dell XPS 13 till vänster och Dell XPS Duo 12 till höger.

Dell siktar in sin XPS Duo 12 på de konsumenter som vill ha en bärbar dator i slimmat format och samtidigt ser användningsscenario där en surfplatta med pekskärm har sina fördelar. Till skillnad mot många andra liknande produkter använder sig Dell av en ganska unik skärmupphängning där panelen roteras kring sin egen axel. Datorns lock är en solid aluminiumram som håller den roterande skärmpanelen på plats med en kombination av vad verkar vara mekanik och magneter.

Duo12_02 Duo12_03
Duo12_04 Duo12_06

Designen får de flesta oinsatta att förvånas och känslan i roteringen av skärmpanelen känns faktiskt riktigt bra, även i ett förproduktionsexemplar som detta. För Dell är inte designen helt ny utan har tidigare använts i Inspiron Duo som lanserades för två år sedan. Med erfarenheter från detta koncept och väl valda material som aluminium, kolfiber och ett skyddande gorillaglas lovar man att skärmupphängningen ska hålla i många år.

Duo12_05

Dell XPS Duo 12 är långt ifrån den enda ultrabook och surfplattshybriden vi kommer att se på marknaden i år. Men dess roterande och tillika högupplösta skärm ger ett unikt utförande som vi känner är värt att hålla ett extra öga på. Den korta tid vi haft med Dell XPS Duo 12 har gett mersmak. Det är ingen maskin som per automatik fyller ett tomrum i våra liv, men vid flera tillfällen har det funnits användningsområden där kombinationen av dator och surfplatta haft sina förtjänster, även Dells unika skärmdesign.

Framåt nästa månad när produktionsexemplaren av Dell XPS Duo 12 dyker upp kommer vi bjuda på en fullskalig recension av denna konverterbara ultrabook – som Intel så fint vill kalla det.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel K
Daniel K
11 Årtal sedan

Argh! Jag letar efter en hybriddator för fullt, men jag vill ha en penna också! Den här hade varit super om det inte varit för att den saknat penna! 🙁

Martin L
11 Årtal sedan

Gissat pris..?

11 Årtal sedan

Verkar riktigt trevlig!

WMCJ
WMCJ
11 Årtal sedan

Jag förstår inte hur IT-skribenter kan yvas så här mycket över något dylikt. Jag har använt Tablet-PC i 4 år nu. Först en FujitsuSiemens men roterbar skärm. Den kunde man bara använda penna på, men nu använder jag en Dell XT3, roterbar skärm med fingertouch i 4 punkter. Detta är inget nytt.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Tycker det ser ut att vara en grym lösning. Jag kan se detta som en mycket intressant grej för företag, där man vill ha med sig datorn in i konferansrum och liknande och sedan kanske sitta på bussen och surfa utan att ta fram hela datorn så att säga.
Skulle verkligen vilja veta hur bra de håller dock.

drizzit
11 Årtal sedan

Kul ide men ser på tok för klumpigt ut för att jag någonsin skulle använda den som en platta tyvärr… Föredrar nog någon sorts demontering ala transformer om jag ska satsa på något sånt här men för stunden stannar jag kvar med min ipad.

Tummen upp för nya ideer och utveckling dock ser fram emot vad det kan leda till om några år!

joda
joda
11 Årtal sedan

För att ett företag ska kunna på ett smidigt sätt ha en sådan maskin i sitt nät så måste maskinen vara rustad med en docka. För smidighetens skull. Det går med Usb kort men blir inte hållbart när man sitter med 10000 clienter

Magnus555
Magnus555
11 Årtal sedan

[quote name=”joda”]För att ett företag ska kunna på ett smidigt sätt ha en sådan maskin i sitt nät så måste maskinen vara rustad med en docka. För smidighetens skull. Det går med Usb kort men blir inte hållbart när man sitter med 10000 clienter[/quote]

Håller med, varför finns det så få enheter med docka?