Sponsrat – Denna artikel presenteras av Xiaomi
Enligt devisen “den bästa kameran är den man har med sig” har mobiltelefonerna blivit den primära enheten för att bevara minnen. Vi listar 5 enkla tips på hur du tar bättre fotografier med din mobiltelefon! 

Numera är det emellertid inte bara tillgängligheten och mobiliteten som gör mobiltelefoner så bra, i många situationer presterar de minst lika bra, om inte bättre, än en dedikerad kamera. Men varför stanna där, låt oss ta det ett steg längre. I den här artikeln delar vi med oss av några generella tips när det kommer till fotografering samt hur du kan lära känna kamera-appen för ännu trevligare resultat.

Vi börjar med det kanske mest underskattade:

1. Hitta rätt vinkel – böj på knäna

Nätet svämmar över av foton snett uppifrån, det är ju enklast att fota så. Men genom att bara böja sig ner en smula så framhäver du objektet och därmed står ut från mängden.

Traditionell vinkel som vi så ofta använder. Foto taget med Xiaomi Mi 11i
En vinkel med lätt böjda knän. Foto taget med Xiaomi Mi 11i

2. Hitta raka linjer – komponera fotot

Det finns något visst med en lång rak linje som försvinner bort i fjärran. Det kan vara ett staket, objekt som står efter varandra eller en lång väg.

Foto taget med Xiaomi Mi 11i

3. Motljus – Tänk dig för

Att bra ljus är A och O är gammal kunskap. Vad många inte tänker på är att solen är den starkaste lampan vi har. Den både ger och “tar” ljus beroende på vilken vinkel vi fotar från. Se alltid till att ha fönstret bakom dig eller från sidan. Bästa vinkeln är cirka 45 grader.

Här kommer ljuset in snett i från sidan, därmed får vi både en upplyst bild och lite mer djup då ena sidan blir ljusare än den andra.

Inte ens den systemdigitalkamera vi använde för att ta detta foto klarar att kompensera för allt ljus som “äts upp” när kameran försöker anpassa sig för att få med detaljer även från det ljusa utomhuspartiet.

4. Lek med adderat ljus

Om ljuset inte räcker till kan du med fördel använda en extra liten lampa, exempelvis kompisens mobiltelefon. 

Genom att belysa denna Xiaomi Mi 11 Ultra 45 grader från sidan och 45 grader uppifrån med vår Xiaomi Mi 11 kan vi tydligt se Ultran även mitt i en regnig natt. I sammanhanget är det värt att nämna att att Mi 11 Ultra är IP 68-klassad och tål väta bättre än många andra mobiler.

Men även när det kommer till annars bra upplysta rum går det att få upp dynamiken ännu ett litet steg. I detta fallet använder vi kompisens Xiaomi Mi 11 Lite när vi fotar med vår Xioami Mi 11i

Kan du se vilken som är belyst och inte? Ju mörkare omgivningen är desto större effekt.

5. Grönt är skönt – plocka in färger

Att ha med lite grönska i en bild skapar mer djup och även kontrast.

I detta fallet har vi den mattsvarta Xiaomi Mi 11 Lite och den gråblanka Xiaomi Mi 11i mot ett mörkt bord. Genom att lägga dem bredvid krukan får vi ett betydligt mer roligt slutresultat.

Mobiler för varje tillfälle

Xiaomi lanserade sin första mobil för blott 10 år sedan men har redan seglat upp som en av världens största mobiltillverkare. Detta genom att erbjuda flaggskeppsprestanda för ett något lägre pris än vad många andra kunde göra. Numera får vi se en rad olika modeller varje år där vi för året har Mi 11 Lite 5G, Mi 11i, Mi 11 samt Mi 11 Ultra med en prisklass från 4 490 kr upp till 12 000 kr beroende på behov.

Parallellt har företaget under sin 11 långa historia byggt upp ett ekosystem som både egna och andras uppkopplade konsumentprodukter är en del av. Till dagens datum finns det över 100 miljoner uppkopplade produkter i Xiaomi Smart Home och över 300 miljoner aktiva användare av MIUI som är Xiaomis Android-baserade operativsystem.

Fler tips kommer i del 2!

Missa inte kommande del 2 i artikelserien om hur du kan ta bättre foton med din mobil. Fram tills dess dela gärna med dig om du har några bra fototips eller kamerafunktion i din telefon som du använder ofta. 🙂

Telefonerna som används i denna artikel

Samt den limiterade specialutgåvan Xiaomi Mi 11 Ultra.

Denna artikel med tillhörande foto är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av Xiaomi– för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Xiaomi
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments