Från hjärnimplantat till kylande skor – visionen om grafen på MWC 2018

1

Den europeiska satsningen Graphene Flagship samlar forskningsprojekt kring grafen från hela Europa på MWC, med allt från kylda skor till hjärnimplantat.

Grafen är så kallat monolagermaterial, och består av lager av kolatomer, vart och ett endast ett atomlager tunt. Under de senaste åren har materialet använts i mängder av nya uppfinningar, vars största hinder för att faktiskt hitta ut på marknaden är faktumet att grafen fortfarande är mycket svårt att masstillverka tillförlitligt.

På MWC 2018 hälsar vi på hos Graphene Flagship, ett internationellt samarbete kring grafenforskning som samlar flera intressanta projekt från företag och universitet på mässgolvet.

Bläck, hjärnimplantat och svalare skor

Medan grafen i många fall lyfts som en möjlig kandidat till framtidens processorer och datorkomponenter så är det inte här vi ser de största framstegen på mässan. Ett av de exempel vi får ta del av är elektriskt ledande bläck, som låter dig måla kretsar på valfri yta, exempelvis för utbildningssyfte.

Ett annat exempel är hjärnimplantat, där en krets baserad på grafen kan placeras på hjärnans yta och registrera dess elektriska signaler. Målet är att kunna analysera signalerna detaljerat nog för att exempelvis hjälpa patienter med skadad språkcentrum att kunna kommunicera igen, eller för att styra proteser. Liknande implantat existerar redan med traditionella kretsar, men faktumet att grafen kan byggas mycket tunt innebär att de grafenbaserade alternativen kan formas efter hjärnan och täcka större yta för att därmed samla in mer data.

Alla exempel är inte ens traditionellt elektronikrelaterade, utan bygger istället på materialets värmeledande förmåga. En forskningsgrupp har testat att blanda ut små bitar grafen i vanlig plast som sedan gjuts till skosulor. Resultatet, enligt forskarna, är att sulorna effektivare leder ut värme och håller skorna svalare.

Faktumet att grafen hittar allt fler användningsområden även utanför elektronikbranschen är vad vi i synnerhet tar till oss från Graphene Flagship i år. Samtidigt kvarstår svårigheterna med masstillverkning av grafenprodukter, men när eller om den nöten faktiskt knäcks kommer det inte råda brist på intressanta tillämpningar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
nils K
nils K
6 Årtal sedan

Sista grejen kändes som nått som bara rider på grafenvågen. Som att sälja blyertspennor och kalla dom grafenpennor i stället.
Men ska bli intressant att vad som kommer av detta