OBS! Hela denna artikel är en annons av och från LG

HDR är numera på de flestas läppar och under året kommer tekniken även vara på mångas hornhinnor. Med LG:s unika OLED-teknik levereras en HDR-upplevelse som lyfter fram fler detaljer än någon annan TV.

Dina egna ögon har en fantastisk kapacitet att plocka upp detaljer från din omgivningen, även när det är stor kontrast mellan skarpt ljus och mörker (Dynamiskt omfång). Du kan se leendet på dina vänner trots att solen lyser bakom ryggen. Tar du däremot en bild med din mobilkamera från samma vinkel blir antingen ansiktet mörkt eller solen i bakgrunden extremt stark. Problematiken är liknande för en TV då varken traditionell TV-teknik eller dagens videomaterial är redo att hantera stora kontrastskillnader. Det är idag en av de största begränsningarna i alla TV-apparater och datorskärmar i jakten på att återge en så pass levande och verklighetstrogen bild som möjligt.

Under 2016 gör sig hela marknaden redo för lösningen på problemet – HDR (Högt dynamiskt omfång). En teknik som enligt studier och blindtester* gör betydligt större skillnader i bildupplevelsen på en TV än vad en steget från 1080p till 4K-upplösning levererar. Fler pixlar är bra men bättre pixlar skulle vara ännu bättre, vilket är precis vad HDR levererar. Med HDR blir det möjligt för din TV att leverera betydligt fler detaljer som dina ögon är mer än redo att snappa upp. Det är samtidigt inte alla TV-apparater som klarar av att hantera informationen eller för den delen utnyttja den maximalt.

OLED:s organiska pixlar gör skillnaden

På LG har vi under flera år arbetat med en ny generations bildpaneler som med namnet OLED, organic light-emitting diode, använder sig av organiska pixlar av plast som även är sin egen ljuskälla. Det bidrar till flera tydliga fördelar mot traditionella TV-apparater med LCD- och LED-teknik som använder separat bakbelysning för att ge bild i sina paneler. Bland annat oslagbar kontrast, extremt tunna och böjbara paneler samt extra skarpa färger.

Den största och mest unika fördelen är att OLED-teknikens organiska pixlar går att släckas helt och inte kräver hjälp av konstant aktiva ljusdioder. Det ger redan utan HDR vad vi på LG kallar “perfekt svärta” och högst kontrast på marknaden. Detta faktum gör OLED till den perfekta skärmtekniken för HDR.

Fördelarna med OLED ökar vid HDR

Med HDR ökar OLED:s fördelar ytterligare då material med högt dynamiskt omfång frigör betydligt mer bildinformation även i riktigt mörka partier, de partier där våra ögon ser de största skillnaderna. Medan en LCD TV kan leverera hög ljusstyrka är det svårt för våra ögon att plocka ut detaljer i kraftigt ljus, tänk bara själv när du tittar mot solen eller en skarp lampa.

Majoriteten av den nya bildinformation som levereras av HDR hämtas alltså av vårt mörkerseende (scotopic vision), bildinformation som rent tekniskt inte kan visas av en LCD TV med ljusdioder som aldrig går att släcka ned helt. En LCD TV kan visa 14 steg av dynamiskt omfång, medan OLED kan visa 20 steg eller fler. Vilket exempelvis skulle göra att stjärnorna Vega eller Polaris blev nästan omöjliga att urskilja på en LCD TV medan OLED-panelers perfekta svärta kan plocka fram dessa ljusskygga objekt och mer därtill.OLED_vs_LCD_HDR_steps HDR och OLEDUnder 2016 lanserar vi på LG vår nya generations OLED-TV-apparater som med Ultrahd 4K-upplösning levererar stöd för HDR-material från både fysiska och strömmande videomaterial.

För att få ut det bästa av denna teknik så bör du välja OLED. Ta oss dock inte bara på orden – gå till en butik för att själv uppleva skillnaden.

*Källa: IHS (1), (2)

OBS! Hela denna artikel är en annons av och från LG
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments