Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Snart är Huawei P40-serien här och kamerainnovationer är inte det enda som står på bordet utan också en egen appbutik. Så funkar Huaweis nya telefoner med AppGallery!

Att det varje år lanseras nya telefoner från de största tillverkarna är knappast någon nyhet för någon men hur har egentligen utvecklingen av mobiltelefoner sett ut den senaste tiden och vad kan vi förvänta oss från en flaggskeppstelefon idag?

Flaggskeppstelefonerna idag förväntas vara snabba och följsamma i sin mjukvara samtidigt som de ska både kunna fotografera och spela in video i ultrahöga upplösningar såsom 4- och kanske till och med 8K. Tillika ska våra flaggskepps enheter klara av att strömma video i allt högre kvalitet varje år vilket ställer höga krav på de interna komponenterna men också nätverksanslutningen.

En snabb och skarp skärm

Huawei P40 Pro har en 90 hertz OLED-skärm med en pixeldensitet på 441 ppi som omsluter i princip hela framsidan. Den högre uppdateringsfrekvensen tillsammans med upplösningen på 1200 x 2640 pixlar ger både en skarp och följsam bild utan en hög bekostnad på batteritid.

2020 – året med nätverk i fokus – 5G och Wi-Fi 6

I år verkar vi äntligen få njuta av fördelarna som 5G och Wi-Fi 6 (802.11ax) erbjuder, då allt fler enheter kommer med stöd för de nya teknikerna. 5G och Wi-Fi 6 är framtagna för att komplettera varandra och lovar bland annat bättre prestanda med högre nätverkskapacitet. Detta är välkommet då vi gör allt mer avancerade saker med våra mobiler som kräver datatrafik; hämtar och skickar stora filer, spelar och ser på video. Strömmad högupplöst video förväntas fortsätta öka och användningen av AR och VR ställer högre krav på våra uppkopplingar.

Visste du att…

5G har en teoretisk maxhastighet på 10 Gbps vilket är 100 gånger snabbare än dagens 4G-nät. Utöver högre bandbredd så har även 5G svarstider på ned under 10 millisekunder jämfört med 4G som har runt 40-50 millisekunder.

En rejäl uppgradering är också Wi-Fi 6 som på pappret kan komma upp i 1,2 Gbps per dataström med möjlighet till 8 dataströmmar. Wi-Fi 6 erbjuder också fördelar på platser där många ska ansluta samtidigt, så som flygplatser, arenor eller konferenscenter.

Chipset med 5G integrerat och stöd för Wi-Fi 6 Plus

Huaweis nya P40-serie drivs av Kirin 990 5G-chipset. Nytt är att 5G nu är integrerat i samma krets vilket ger lägre strömförbrukning och högre effektivitet. P40 har också Wi-Fi 6 Plus, med stöd för en bandbredd på 160 Mz ger en hastighet på upp till 2,4 Gpbs. Wi-Fi 6 Plus kommer fungera bättre inomhus genom tak och väggar.

Kamera – ledaren inom hård- och mjukvaruutveckling

Även om utvecklingen fortfarande går framåt när det gäller telefonens systemkretsar, händer det betydligt mer på kamerasidan mellan varje generation. Trots mobilens fysiska begränsningar lyfts kvalitén på kamerorna med hjälp av kraftfullare chipset i kombination med artificiell intelligens och maskininlärning. Kompaktkamerorna har i stort sett dött ut och allt fler lämnar systemkameran hemma för ett smidigare och alldagligt alternativ som telefonen faktiskt är.

Flera linser och mer ljusinsläpp för bättre foton

P40 Pro har fyra kameramoduler där huvudkameran utrustats med en 1/1,28-tum sensor på 50 MP. Sensorn är den största som placerats i en mobiltelefon och storleken medför kortare slutartider, lägre ISO och skarpare bilder.

Mjukvara är det som sätter prägel på telefoner

Vid första anblick kommer det alltid vara hårdvarudesignen som skiljer olika telefonmodeller åt men det som gör mobiler speciella är mjukvaran och vilka funktioner den har. Utan en välfungerande mjukvara så förloras användarvänlighet men också möjligheten att nyttja den kraft som moderna chipset besitter.

Samma operativsystem fast med nytt ekosystem

Huaweis telefoner bygger fortsatt på den öppna plattformen Android där den senaste egna versionen av operativsystemet heter EMUI10. Skillnaden jämfört med tidigare är att Huawei inte längre kommer att använda Googles tjänster och app-butik, utan ersätter dessa med egna motsvarigheter. Huawei Mobile Services (HMS) är tillverkarens ekosystem som ersätter Gmail, kartor, molnlagring och annat från Google.

Visste du att…

Appar så som Gmail och YouTube har en webb-motsvarighet som du enkelt når via webbläsaren. Precis som när du sitter vid datorn.

Så funkar den nya appbutiken AppGallery

För dig som användare är AppGallery uppbyggd på ungefär samma sätt som vi kommit att bli vana vid från andra app-butiker. 

Det första menyalternativet, Aktuellt, bjuder på nyheter bland appar och spel och listor med populära appar. Överst finns en sökruta, som också ger tips på vad du kan hitta i butiken. Om du söker efter en app som inte finns, går det att skicka in appen till en önskelista så att du får en notis när/om den blir tillgänglig. 

Du kan också gå till Kategorier som erbjuder precis vad det låter som, listor med appar inom olika kategorier. Det finns fler topplistor under Populärt i menyn som avrundas med Hanterare där du bland annat hittar uppdateringar och en profilsida med exempelvis inställningar och din köphistorik. 

Visste du att…

AppGallery har varit aktivt i Asien sedan 2011 och kommer nu med en storsatsning globalt med omkring 55 000 appar. Butiken har 400 miljoner aktiva användare i månaden och totalt har det gjorts 220 miljarder nedladdningar. Här i Europa är antalet aktiva användare per månad 28 miljoner och 1,2 miljarder appar har laddats ned.

Alla appar behöver inte vara appar

Vem som helst med en mobilanpassad webbplats kan snabbt komma ut i AppGallery med hjälp av webblänkar. För att göra det enklare för användaren, finns det möjlighet för företag och utvecklare att publicera en länk paketerad som en app i AppGallery. 

I AppGallery syns det att det är en webblänk genom att det under namnet står en webbadress, och istället för “Installera” står det  “Öppna”. Webblänken hamnar likt en app på hemskärmen. Den öppnas utan webbläsarens adressrad och menyer. Blocket.se är ett av de svenska företag som valt att vara tidigt ute och synas i AppGallery med webblänk.

Viktiga appar som behöver vara appar

Vissa appar måste förbli appar. BankID och Swish är två exempel på appar som är viktiga för svenska folket och som kommer att finnas tillgängliga i AppGallery i samband med att P40-serien hittar ut i butik.

Utbudet i AppGallery växer för varje dag och redan nu kan du hitta appar och länkar som KRY, Hitta.se, Aftonbladet, SvD, Blocket, Storytel, TrueCaller, Sleep cycle, Finnair, Lufthansa, Biluppgifter, Sthlm Travelling och ICA.

Spara tid och lagringskapacitet med snabbversioner av appar

Att besöka en ny stad och inse att man med dålig mottagning behöver ladda ner en stor app för att kunna parkera bilen, skulle nog väcka viss frustration hos de flesta. I AppGallery finns inte bara vanliga appar och webblänkar utan också QuickApps, som är ett lättviktigt hybrid-alternativ till vanliga appar. De är en hundradel till storleken av en vanlig app och startar direkt. 

Upplevelsen är densamma när det gäller tillgång till telefonens hårdvara och funktioner som gps, sensorer och bluetooth. Andra praktiska användningsområden kan vara att snabbt testa appar och spel utan att ladda ner fullversionen direkt.

Minska friktionen vid byte av telefon

Medan AppGallery är en bra startpunkt med flera välkända appar, finns det också andra sätt att installera appar i Huaweis telefoner. Huawei Phone Clone heter appen som används för att flytta med ditt innehåll från en gammal mobil till en ny Huawei-telefon. Phone Clone hjälper dig bland annat att flytta kontakter, meddelanden, samtalsloggar, kalender, foton och video mm. Från din iPhone eller Android-telefon. Har du en Android-telefon sedan tidigare kan faktiskt Phone Clone även flytta appar.

När det kommer till att flytta appar från en Android-telefon som har tillgång till Googles appbutik till en P40-modell så går det att få med sig en hel del appar, med vissa undantag från de som kräver Google-tjänster.

För att föra över appar behöver du installera Phone Clone på båda enheterna. På den nya telefonen väljer du vilken typ av gammal telefon du har. I nästa steg visas en QR-kod som du skannar med den gamla telefonen. Telefonerna kopplas nu samman och du kan på den gamla telefonen välja vilka filer som ska överföras. Tryck på överför och sedan är det klart.

Vad är viktigast för dig? Var med och påverka utvecklingen av ett tredje ekosystem för appar!

Utbudet av appar är numera en lika självklar del av konsumenternas köpbeslut som hårdvaran i telefonen. Även om det finns miljontals appar att välja mellan så är det en handfull som är mer betydelsefulla och avgörande för konsumenten.

Huawei satsar på HMS och vill få in just de där viktiga apparna i AppGallery. För att lyckas har man byggt upp lokala team, bland annat finns här i Sverige, som från sitt håll arbetar med att få in svenskarnas favoritappar i app-butiken. De erbjuder support och stöd till utvecklare och företag. Med BankID redan klar och Swish på gång har de kommit en bit på vägen. Men de är inte i mål än, och nu har du möjlighet att påverka vad som kommer att finnas med. Vad är viktigast för dig i en ny telefon, vilka appar skulle du inte klara dig utan?

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
4 Årtal sedan

0 intresse av att stötta en diktatur som sätter minoriteter i Koncetrationsläger där de mördar de och säljer deras organ.

Och Förutom det en android utan play store LOOOOLLL nope

4 Årtal sedan

Är en gammal datornörd och det där med app-butiker har jag aldrig riktigt förstått, men det är nu man inser hur beroende man är av Google Playstore. För min del är Bankid och Swish ett måste. Det bästa är om detta driver på utveckling av progressive webapps, för det finns ingen anledning att Google ska styra vilka appar som finns att ladda ned för mig. Jag vill att man går tillbaka till datorvärlden, där PC och Mac var och man laddar ned de program man vill från respektive hemsida. Jag har en P30 Pro idag och det jag vill att… Läs hela »