Marknaden för små datorer, så kallade nettops är kanske inte en största men Intel ser en tillräckligt stor marknaden för att lansera en egen formfaktor. Deras NUC, Next Unit of Computing, lanseras i december med bättre prestanda än liknande lösningar men till ett högt pris.

Intel NUC är kort sagt ett koncept att krympa stationära persondatorer. Det här med ett moderkort som mäter endast 10 x 10 centimeter och mobila komponenterna. Intel har nu introducerat två olika system som ska skeppas i december och gemensamt är att de utrustats med styrkretsen QS77 och processorn Core i3-3217U med dubbla kärnor på 1,8 gigahertz, flertrådstekniken Hyper-threading och integrerad HD 4000-grafik.

Systemen som heter DC3217IYE och DC3217BY kommer med plats för två RAM-minnen av typen DDR3 SO-DIMM som vi i normala fall hittar i bärbara datorer, en mSATA för en SSD-enhet och en Mini PCI Express-anslutning för ett trådlöst nätverkskort. DC3217IYE kommer med två USB 2.0, två HDMI och en 1 gigabit ethernet. DC3217BY får två USB 2.0, en HDMI, en Thunderbolt (fungerar även som Displayport) och saknar alltså en ethernet-anslutning. Analoga anslutningar för ljud saknas och företaget föreslår att videoutgångarna ska täcka det behovet.

intel_nuc_2intel_nuc_3

Båda systemen är så kallade barebones och skeppas därför utan det mesta. Förutom chassit och moderkortet med sina komponenter måste man köpa till RAM-minne, SSD och ett trådlöst nätverkskort på egen hand. Det som är värt att ha i åtanke är att allt får plats i ett chassi som mäter endast 116,6 x 112 x 39 millimeter. Det är dock inga billiga enheter då priset ska ligga någonstans mellan 300 och 350 dollar, men för någonting i den här storleksklassen är det riktigt imponerande.

Å andra sidan kan man köpa en bärbar dator med samma funktionalitet till priset av en NUC med alla nödvändiga komponenter – RAM-minne, SSD-lagrings, nätverkskort, skärm, tangentbord och mus. Även om lösningen får anses vara allt annat än prisvärd kommer det bli intressant att följa Intel NUC framöver.

Källa: Xbitlabs


Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
allban
11 Årtal sedan

Tråkigt det finns så dåligt utbud på mSATA

johan123456799876543
johan123456799876543
11 Årtal sedan

[quote name=”allban”]Tråkigt det finns så dåligt utbud på mSATA[/quote]Det beror la på att efterfrågan är för låg ännu.

Santa-san
11 Årtal sedan

Ser coolt ut! 🙂

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

VILL HA!!!!Äntligen får man Thunderbolt = Hello monstergraphics-on-demand 🙂Men fasiken vad synd att dom inte bjuder på audio in/ut, samt USB3, och en version med Core i7-3667U eller 3517U och kanske passiv kyllning..Och jag hade velat ha toppen täckt av en modern futuristisk teknisk Intel logga gjord i flera lager och med lysdioder (som representerar power, hdd, cpu-usage, och wlan) och skapar flashiga effekter direkt på loggan. Dessa förbättringar tillsammans hade jag betalt flera tusen extra för. Inte dags för mej egentligen, men det blir till att stödköpa med förhoppning att dom fortsätter tillverka dessa även när Haswell släpps. Jag… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Blir bara mer o mer imponerad av denna lilla krabat.. upptäckte just att systemet även har: • idle på 10 watt (extremt ovanligt för stationära, även för nettops!), och går upp till ynka 20 watt när man maxar CPU kärnorna (enligt Anandtech) .. nothing less from a Ultrabook cpu! 🙂• Intel Visual Bios• 64 Mb Flash EEPROM with Intel Platform Innovation (Vad nu detta kan betyda, men man kan ju hoppas detta ger stöd för minimalistiska OS)• DCCP487DYE blir den 3dje NUCen som släpps inom en ganska snar framtid.. men det finns ingen info om den ännu [quote name=”allban”]Tråkigt det… Läs hela »