Efter lång väntan kommer Intel under andra halvåret 2013 lansera sin nya entusiastprocessorarkitektur Ivy Bridge-E för deras nuvarande LGA2011-sockel. När nu de första prestandatesterna för toppmodellen Core i7-4960X läcker ut på nätet står det klart att vi kan vänta oss en ganska marginell prestandavinst.

Intel lanserade sin LGA2011-plattform redan under fjärde kvartalet 2011 och har sedan dess befolkats av företagets Sandy Bridge-E processorer. Uppföljaren baserad på Intels Ivy Bridge-arkitektur har dröjt och som det ser ut lär Ivy Bridge-E lanseras först efter att Intel lanserar sin färska Haswell-arkitektur på konsumentmarknaden.

Trots närmare två års väntan ser det ut som att man inte kan vänta sig mycket mer än 5-10 procents prestandaökning trots en marginellt högre klockfrekvens.

Det är användaren Toppc på Coolaler.com forum som publicerar flera jämförande tester mellan Intel Core i7-3970X (Sandy Bridge-E) och uppföljaren Core i7-4960X (Ivy Bridge-E) där den genomsnittliga prestandaskillnaden ligger på knappt 7 procent. Detta i en blandning av CPU-intensiva tester som SuperPi, Cinebench och wprime.

4970xbench

Intel Core i7-4960X är precis som sitt syskon utrustad med 6 cpu-kärnor och stöd för hyperthreading samt matchas av ett lika stort cacheminne på 15 megabyte. Förutom en basklockfrekvens på 3,6 gigahertz, 100 megahertz högre än Core i7-3970X, tillverkas den nya processormodellen med 22 nanometerteknik. Detta gör det möjligt för Intel att nå ett TDP-värde på 130 watt trots en något högre klockfrekvens hos Core i7-3970X som specificeras med ett TDP-värde av 150 watt.

ivybridgee

Prestandaförbättringar på runt 10 procent är ganska typiskt för Intels CPU-generationsskifte men kan också kännas lite snålt med tanke på hur länge många konsumenter väntat på den nya entusiastplattformen. Siffrorna kan givetvis komma att putsas framåt lanseringen men man ska troligtvis inte vänta sig några större skillnader tills dess att lanseringen sker under andra halvåret.

Källa: CPU World


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
användsredan
användsredan
11 Årtal sedan

Det enda intressanta med Ivy Bridge-E, är ju mediet dom avleder värme till IHS med.

Precis som ni skriver så ligger det ju ganska bra i linje med vad man förväntar sig, men det är ju överklockningspotentialen man vill komma åt, när IB inte var skapt för det.

this
11 Årtal sedan

Nästan lite pinsamt

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”this”]Nästan lite pinsamt[/quote]

nästan? intel sattsar på gpu nu mest.cpu kriget vunnet. Så nu kommer det inte hända mycket. 5% ökningar vart 18 månad verkar ju vara det nya. där i mot kommer bättre och bättre gpu från intel.AMD nivida ska konkureras bort helt snart. Men viking 1962 blir nog glad om det är 2 år mellan nya gpu från AMD och Nivida ,och än ökning på 5-10%. det är inte som för 10-15 årsedan säger han. tiden utvecklingen ska nu stå stilla tydligen enligt han.

Faulisto
11 Årtal sedan

Värdelöst, trist men väntat. 5% ökning vid samma klock ungefär, enda hoppet är väl om den klockar extremt bra, inte troligt men ändå.

triDave
11 Årtal sedan

Gud vad det klagas på att det inte blir bättre än fem procent, tänk så här istället ifall ni inte behöver de där fem procentens förbättringar så kan ni ju vänta till Haswell-E istället och köpa något ni tycker ger mer för pengarna än just en fem procent snabbare processor vid samma klockhastighet.

The Mutt
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″][quote name=”this”]Nästan lite pinsamt[/quote]

Men viking 1962 blir nog glad om det är 2 år mellan nya gpu från AMD och Nivida ,och än ökning på 5-10%. det är inte som för 10-15 årsedan säger han. tiden utvecklingen ska nu stå stilla tydligen enligt han.[/quote]

Det blir vi väl alla, skönt att slippa uppgradera varje år. 🙂