Sponsrat – Denna artikel presenteras av Samsung
Lägg inte alla ägg i samma korg. Vi berättar hur en extern SSD hjälper dig säkra dina viktiga filer och hur du krypterar din data.

Den interna lagringsenheten i datorn börjar bli full, kameran kan behöva säkerhetskopieras, kanske kör du flera virtualiserade operativsystem som du inte vill ska ta plats på den interna lagringen. Det finns många tillfällen då extern lagring kan vara det bästa valet för din lagringsbehov. Oavsett vad du behöver lagra är det den kanske smidigaste lösningen när den inbyggda lagringen går på knäna; ingen skruvmejsel behövs, bara en ledig port.

Lagringsnyheter från Samsung

Artikelindex – Lagringsguiden del 7

 • Under huven – hur fungerar externa SSD-enheter och hårddiskar?
 • Prestanda – mekanik eller digitala kretsar
 • Kryptering – så skyddar du din data
 • Stryktålighet – flashminne vs. mekaniska delar
 • Olika sätt att lagra din data – hängslen och livrem

Men vilket lagringsalternativ ska man välja? Externa hårddiskar har använts under många år och har länge varit ett enkelt sätt lägga till några extra gigabyte – eller idag terabyte – till bärbara eller stationära datorer. Externa SSD-enheter bygger i sin tur på samma flashteknik som gjort SSD till det givna interna valet att installera operativsystemet på. I den här artikeln jämför vi de två teknikerna i extern form.

Under huven – hur fungerar SSD-enheter och hårddiskar?

Den första hårddisken levererades år 1954, och de grundläggande principerna för hur en hårddisk fungerar har inte förändrats sedan dess. Dagens varianter kan fraktas i fickan istället för med lastbil och rymmer ungefär en miljon gånger mer data, men på insidan finns fortfarande en roterande metallskiva täckt av små, magnetiska sektorer som representerar ettor och nollor. Hastigheten och lagringskapaciteten hos en hårddisk kan påverkas exempelvis genom att göra magnetiska sektorerna mindre eller genom att öka rotationshastigheten hos metallskivan. Faktum är att magnetiska sektorer kan göras oerhört små med dagens teknik, och att hårddiskar därför fortfarande ofta levererar mer lagringsyta per krona än SSD-enheter. Skillnaderna är dock långt ifrån lika stora som historiskt och än viktigare är att man idag för rimliga pengar får en SSD stor nog att räcka för de flestas behov.

Under huven: 3,5″ extern HDD vs. 2,5″ extern HDD vs. 2,5″ extern SSD

En SSD som i sin tur använder flashlagring (vanligtvis NAND-flash), vilket är en fundamentalt annorlunda teknik. NAND-flash använder så kallade flytgrindar (engelska: “floating gates“), små kretsar av transistorer som är tätt packade i block. Genom att föra ström genom grindarna kan en elektrisk laddning lagras för att representera ettor och nollor, vilka sedan finns kvar även efter att datorn stängs av. Det är faktumet att NAND-flash inte innehåller några rörliga delar som ger tekniken dess åtråvärda egenskaper.

I moderna SSD-enheter kan flashminnet staplas i flera lager för att erbjuda mer lagringsutrymme och bättre livslängd. Samsung T5 och X5 använder hela 64 lager för att erbjuda lagringsutrymme upp till 2 TB (Samsung T5 250GB i bilden ovan).

För en djupare genomgång i skillnaderna mellan SSD-enheter och hårddiskar, missa inte första delen ur lagringsguiden:

Prestanda – mekanik eller digitala kretsar

Storlek, ljudnivå, effektförbrukning – SSD-enheter skiljer sig på flera sätt från hårddiskar, men det är i prestanda som modern flashlagring glänser som klarast. De rörliga delarna i en hårddisk innebär fundamentala begränsningar för hur snabbt data kan läsas och skrivas. Hårddiskar fortsätter växa i lagringsutrymme – men läs- och skrivprestandan har i princip inte förändrats närmare tio år.

EgenskapSamsung SSD T5 extern SSDSamsung X5 extern SSDextern 2,5" 5400 RPM HDD10TB intern 3,5" 7200 RPM HDD
GränssnittUSB 3.1Thunderbolt 3USB 3.0SATA
Max läshastighet540 MB/s2 800 MB/s~110-130 MB/s*~220-250 MB/s*

Prestandamässigt spelar extern SSD i en helt annan liga än ens interna hårddiskar. Thunderbolt-anslutna Samsung SSD X5 levererar närmare en faktor 10 högre prestanda än en intern SATA-hårddisk. En extern HDD i samma 2,5″ format som en extern SSD är begränsad av sin mekaniska rotationshastighet och kan inte nyttja hela bandbredden i de senaste externa gränssnitten som USB 3.0 eller senare.

Flashlagring har i sin tur fortsatt växa ur sina metaforiska kläder gång på gång, i takt med att NAND-flashtekniken har blivit mer avancerad. Med snabbare gränssnitt som USB 3.1 och Thunderbolt har externa SSD-enheter mångdubbelt högre läs- och skrivhastigheter än även de bästa portabla hårddiskarna. Sett till svarstid, hur länge du behöver vänta på att enheten börjar läsa eller skriva den data du bett om, är jämförelsen analog med en tävling mellan en skottkärra och en Lamborghini. De snabbaste externa SSD-enheterna, med moderna gränssnitt som Thunderbolt, kan till och med vara snabbare än många interna SSD-enheter. Det kan därför också vara fördelaktigt att kontrollera vilka överföringshastigheter som stöds av din dators USB- och thunderbolt-portar för att se vilken extern lagringsenhet som matchar bäst med just din dator.

Så enkelt aktiverar du 256-bits AES-kryptering på din Samsung Portable SSD

 1. Installera mjukvaran som finns på enheten (Ladda hem den från Samsungs webbsida om det behövs ny version)
 2. Installera (Mac-användare uppmanas ge appen tillåtelse att få åtkomst till systemet i Systeminställningar)
 3. Starta SamsungPortableSSD
 4. Kolla eventuella uppdateringar till SSD-enheten innan du aktiverar skyddet (Det går inte att uppdatera med kryptering aktiverat)
 5. Aktivera Security Mode. Tänk på att spara ditt lösenord väl. Samsung kan inte hjälpa dig komma åt datan om du glömmer bort ditt lösenord.
 6. När du kopplar in enheten nästa gång kommer du bli uppmanad att skriva in ditt lösenord för att få tillgång till din information.

Smidigt och ljudlös

Eftersom en SSD-enhet inte använder någon roterande skiva behöver de inte heller någon motor. De behöver inte heller fyllas med gas för att minska friktion. Alla komponenter i en SSD har krympts successivt, och de tekniska framsteg som inneburit att interna SSD-enheter numera använder det kompakta M.2-formatet har alstrat externa enheter som får plats i fickan eller rent av i plånboken.

Utan roterande skivor kan en SSD byggas i mycket små och smidiga format. Samsung T5 mäter endast 74 x 57,3 x 10,5 mm och väger 51 gram – ungefär hälften så mycket som en kortlek. Med sin USB Type-C kabel går enheten att koppla in i alla möjliga produkter från dator till smartphones och videokameror. 

Utan motorer, läsarmar och skivor finns det inte heller någonting som kan ge upphov till störande vibrationer i en extern SSD. Därför är de också helt knäpptysta även vid full belastning.

Spelbiblioteket i väskan

I synnerhet på en bärbar dator kan ett spelbibliotek snabbt sluka det interna lagringsutrymmet, ofta med tiotals GB åt gången. Då kan det vara smidigt att flytta hela eller delar av spelbiblioteket till en extern lagringsenhet. Exempelvis kan du i Steam skapa ett extra spelbibliotek på din externa SSD, och dessutom använda samma externa SSD på flera datorer utan att behöva ladda ner spelen flera gånger.

Tryggt och stryktåligt

Mekaniska hårddiskar är notoriskt känsliga för stötar och vibrationer, och återigen är det de rörliga delarna som är boven. Läsarmen kan hamnar ur position, motorn kan skadas och skivan kan repas eller avmagnetiseras. I en stationär dator på skrivbordet sitter en hårddisk förhållandevis tryggt – en extern variant utsätts däremot för risker dagligen när den följer med i väskan. Moderna hårddiskar har blivit bättre på att hantera stötar, men om du tappar en extern hårddisk från skrivbordshöjd är risken stor att du använt den för sista gången.

Kombinationen av metallskal och flashlagring gör Samsung T5 och X5 till mycket stryktåliga lagringsalternativ. Båda klarar av att tappas från två meters höjd* och täcks av tre års begränsad garanti. Dessutom är det enkelt att kryptera och lösenordsskydda din data, viktigt ifall enheten skulle falla i oönskade händer. (*Det interna falltestet utfördes under kontrollerade förhållanden.)

Den som tappar en extern SSD i golven kan oroa sig för repor på skalet eller i värsta fall en skadad port, men i regel krävs det betydligt mer än så för att ta död på flashlagring. Utan rörliga delar som skramlar runt krävs det ordentliga krafter för att kretsarna ska ta skada. De fångade elektronerna i NAND-flashlagringen är även mindre känsliga för elektromagnetiska störningar än magnetskivan i en hårddisk.

Hängsle och livrem när det gäller din data
Det finns flera bra lagringslösningar att använda för att trygga sin viktigaste data, och allra bäst är att inte hålla sig till en metod utan att kombinera flera olika. Här är en snabb genomgång av några kompletterande lösningar.

 • Extern SSD kan du fördelaktigt använda när även när du inte är hemma, och även när du inte har internetuppkoppling. Kopieringen går snabbt, och själva enheten är inte stötkänslig – perfekt för semestern, arbetsresan eller bara för en smidig vardag.
 • NAS (Nätverksansluten lagring) är snabbt och kostnadseffektivt när du är hemma – du kan själv lägga till mer lagring när det behövs och kan automatiskt säkerhetskopiera flera datorer smidigt över nätverket.
 • Molnlagring ser till att din data inte är knuten till en enda fysisk plats. Vid en husbrand kan både datorer och NAS stryka med, men din molnlagrade data får du enkelt tillbaka via internet.

Summering – lagringsguiden del 7

Extern lagring är det smidigaste sättet att utöka din dators lagringskapacitet, med den extra fördelen att det dessutom är ett snabbt sätt att dela mycket stora filer och mappar. Vilken sorts lagring som är bäst lämpad beror på vilka krav som ställs. Är det lagringsutrymme per krona som är den enskilt viktigaste egenskapen är fortfarande externa hårddiskar högt upp på listan, särskilt om du behöver många TB av lagringskapacitet. Men om du ställer krav på prestanda och vill kunna lita på att lagringen kan följa med i väskan varje dag och tåla tuffa tag så är externa SSD-enheter i en klass för sig.

Tack vare sina unika egenskaper och prestanda kan externa SSD-enheter användas till mycket mer än bara att flytta och skydda data. I nästa del av lagringsguiden kommer vi att visa flera användningsområden som du troligtvis inte ens själv visste var möjliga.

Vill du veta mer om de externa SSD-enheter som använts i den här artikeln? Ta en titt här nedanför för att få mer information om Samsung SSD T5 och X5 i storlekar från 250 GB hela vägen upp till 2 TB:

Samsung T5 Portable SSD (USB 3.1, USB Type-C, 250GB/500GB/1TB/2TB)
Samsung X5 Portable SSD (Thunderbolt 3, USB Type-C, 500GB/1TB/2TB)
Samsung 970 EVO plus & 860 QVO (M.2, SATA, 500GB/1TB/2TB/4TB)

Lagringsnyheter från Samsung

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Samsung
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments