LG Optimus kommer under fjärde kvartalet 2010 få utökning och de nya smartphonemodellerna är utrustade till tänderna för att klara av den tuffa konkurrensen. LG har nu avslöjat att man valt NVIDIA:s mycket kraftfulla Tegra 2 SoC-krets som hårdvaruplattform.

NVIDIA Tegra 2 är en systemkrets som huserar inte bara dubbla ARM Cortex A9 CPU-kärnor utan även en egenutvecklad grafikdel, GeForce GPU, samt andra dedikerade beräkningskretsar för ljud, video och bilder.

Tegra 2 kommer att arbeta i 1,0 GHz men med Cortex A9-arkitekturen, den första baserad på en out-of-order design från ARM, väntar sig LG att prestandan ska vara 2-5 gånger så hög som i en motsvarande 1 GHz Snapdragon CPU. LG menar att processorkretsen ska göra det möjligt att fördubbla webbläsarprestandan och samtidigt öka spelprestandan med 5 gånger mot nuvarande lösningar. Som grädde på moset har man även integrerat en videoprocessor i Tegra 2 som är kapabel till uppspelning av 1080p signaler (30 fps vid 10 Mbps). Något som borde locka tillverkare som LG att förse sina smartphones med HDMI-utgångar.

tegra2
NVIDIA Tegra 2 kretsdesign – Tillverkad med 40nm teknik

LG will integrate Tegra 2 into its smartphones, providing them with unprecedented power, speed and graphics capability. These smartphones will be part of LG’s Optimus Series, a new line of innovative mobile products.

LG:s tidigare smartphonemodeller i Optimus-familjen har varit riktade mot Android-plattformen och de nya Tegra 2-modellerna lär dyka upp med Android 2.2 FroYo, eller till och med Android 3.0 Gingerbread under fjärdet kvartalet 2010.

Texas Instruments är NVIDIA:s kanske närmaste konkurrent på smartphonemarknaden och tillverkaren har planer på att lansera sin Cortex A9-baserade OMAP4 SoC-krets innan årsskiftet. Med liknande specifikationer och prestanda kommer man ta upp jakten på NVIDIA Tegra 2, där man även lär få sällskap av Qualcomm och Samsung som följer utvecklingen med ARM Cortex A9-baserade produkter. Dessa lär dock inte dyka upp i produkter förrän under början av nästa år, något som kan ge LG och NVIDIA ett litet försprång.

Smartphonemarknaden ser ut att gå in i en ny prestandaera under slutet av året, något som säger ganska mycket med tanke på den kraft vi redan har i dagens modeller.

Relaterade artiklar:

Tvåkärnig Cortex A9 CPU når 2,5 GHz med 28nm teknik
Tvåkärnig 1,5 GHz Snapdragon CPU innan årsskiftet
Tegra 2 – Tablettillverkarnas främsta vapen mot Apple iPad

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments