Microsoft har alltid haft krav på hårdvaran i datorn för deras senaste operativsystem. För surfplattor och konvertibla datorer kommer man däremot ha utökade krav för att se till att Windows 8 upplevelsen blir bra oavsett modell man köper.

Hårdvarukrav i form av processorer, minne, hårddiskutrymme och även grafikkort är det man i normala fall tänker på när man hör orden hårdvarukrav eller systemkrav. Men Microsoft vill, som så många andra företag däribland Apple, försöka sig på att sälja en användarupplevelse och inte bara mjukvara i form av ett operativsystem. Så de har valt att bredda sina hårdvarukrav till flera viktiga punkter när det kommer till surfplattor och konvertibla-enheter, det är även dessa typer av enheter som kommer påverkas av låst Secure Boot.

En pekskärm ska ha fem touch-punkter, för att som exempel kunna registrera och läsa av alla fingrar på en hand samtidigt. Någonting som ofta även kallas multi-touch. NFC ska finnas i en eller annan form på enheten, vilket innebär att man kan ska kunna nudda två olika Windows 8-enheter för att dela med sig av information. Det ska även finnas väl utmarkerat på enheten i fråga var de olika NFC-utrustade enheterna ska nudda varandra. Övriga specifikationer är:

 • Minst 10 GB fritt utrymme
 • 1 366 x 768-skärm
 • WLAN och Bluetooth 4.0 + LTE (sistnämnda är valfritt)
 • 720p kamera
 • En ström, rotations, volym up, volym ned och Windowsknapp ska finnas närvarande.
 • Högtalare och mikrofon
 • Minst en USB 2.0-utgång
 • Sensorer ska inkludera gyroskop, accelerometer och magnetometer
 • Skrämramen får inte överstiga 26 mm
 • Stöd för DirectX 10 med WDDM 1.2 drivrutiner
 • Systemfirmware: UEFI

Microsoft kommer även att påtvinga stöd för att uppdatera grafikdrivrutiner utan omstart, något som tidigare bara varit ett alternativ och inte ett måste. Det här är en funktion som det har funnits stöd för sedan Windows Vista, dock var det svårt att göra då det innehöll både en XDDM och WDDM uppsättning drivrutiner. Med Windows 8 använder man enbart WDDM, vilket gör att det borde vara relativt enkelt att genomföra Microsofts krav.

Att enheten snabbt ska vakna upp ur viloläge blir även det viktigt och där har Microsoft satt en gräns på 2 sekunder. Detta gäller dock specifikt x86-baserade enheter. Varför det inte är fallet med ARM kan vara av flera skäl, men troligtvis att det är en så pass ny arkitektur som det är för Microsoft. Det är alltså någonting vi kan vänta oss längre framöver i framtida uppdateringar av Windows 8.

Mer om hårdvarukraven finns att läsa i dokumentet Windows 8 Device Requirements på sida 293.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
lang
12 Årtal sedan

man kan installa gfx drivisar i win7 utan att starta om. Vilket dragplåster.

SebbesApa
12 Årtal sedan

[quote name=”lang”]man kan installa gfx drivisar i win7 utan att starta om. Vilket dragplåster.[/quote]

Vad försöker du säga?