Sponsrat – Denna artikel presenteras i samarbete med Asus
Behöver du en speciell mus för PUBG och spelar det verkligen roll vilken sensor musen har? Vi ger svar på tal och tips inför jakten på rätt gamingmus.

Oändligt höga DPI-värden, skräddarsydda möss för olika spel och avancerad RGB-belysning. Vad är egentligen viktigast när du köper en mus? Häng med i vår guide där vi hjälper dig att hitta rätt i musdjungeln och passar på att döda lite myter på vägen.

Mus-tips index:

  1. Storleken har betydelse
  2. Rätt mus för rätt spel – PUBG eller WoW?
  3. Knapparna är viktigare än man tror
  4. Sensorn är viktig, DPI not so much
  5. Svans kontra trådlöst
  6. Rätt underlag

1. Storleken har betydelse – Tänk på att välja en mus som passar just ditt grepp

Det är många som förbiser storleken på datormusen och riktar allt fokus på specifikationer och funktioner. Se till att välj en mus baserat på din handstorlek, grepp och spelstil. Stor eller liten, både möss och händer kommer i olika former och din kropp kommer att tacka dig i längden. Alla har sin unika spelstil men det men här är de tre musgrepp som är vanligast förekommande.

EgenskapAsus ROG PugioAsus ROG Gladius IIAsus ROG Gladius Asus ROG Strix EvolveAsus ROG Spatha
Längd120126126125137
Bredd6867676589
Höjd3745454145
Vikt103 gram (utan kabel)110 gram (utan kabel)116 gram (utan kabel)100 gram (utan kabel)178.5 gram (utan kabel)
Handflategrepp (Palm) – Klogrepp (claw) – Fingergrepp (Fingertip)

Handflategreppet – Det vanligaste greppet där fingrarna ligger avslappnat längs med knapparna och du låter handflatan vila över musens rygg. Möss för detta grepp är oftast lite större och längre, ger ett avslappnat grepp men inte maximal finkänslighet.

Klogreppet – Fingrarna för höger- och vänsterklick bildar en båge likt en klo medan en del av handflatan säkrar greppet av musens bakre del. Ett grepp som fungerar väl med de flesta möss men tenderar att vara lite kortare. Populärt bland RTS-spelare och bra för kontinuerligt snabba rörelser över skärmen.

Fingergreppet – Endast fingertopparna greppar hela musen och handflatan svävar ovanför muskroppen. Passar bäst för de minsta mössen och ger snabba rörelser men kan vara svårare att kontrollera i detaljerade rörelser.

Observera dig själv hur du håller din mus när du spelar och om du jobbar med snabba förflyttningar eller mer följsamma rörelser. Något av det viktigaste i valet av gamingmus är att den ligger skönt i handen och passar din spelstil. Det bästa är att prova dig fram och identifiera hur du håller musen samt hur stor hand du har. Det finns samtidigt modeller som Asus Strix Evolve där du med en handvändning kan byta sidopaneler på musen. Vilket direkt ger de en annorlunda känsla i handen.

Du kan själv ändra utseendet på Asus ROG Strix Evolve med de medföljande skalpanelerna.

Slutsats: Studera din egen hand och ditt grepp och välj en mus som matchar din stil. Prova gärna mössen i butik eller hos en kompis innan ett köp.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments