Trots tappad försäljning och ganska dåliga utsikter för AMD så ser det i alla fall ut som att deras APU-satsning var rätt. Enligt den senaste undersökningen på Mercury Research står företagets APU:er för 72,5 procent av deras totala försäljning processorer.

APU-konceptet går ut på att sätta samman företagets CPU-arkitektur med en GPU för att på så sätt skapa en produkt som är bra på att hantera seriella såväl som parallella beräkningar. Mjukvaran har ännu inte möjliggjort AMD:s vision men deras APU:er kommer fortfarande med flera fördelar. Förutom att man får en relativt kraftfull grafikdel på samma kisel som processor, reducerar en sådan lösning både strömförbrukning och kostnader för systembyggare.

Företagets satsning ser utifrån försäljningen ut att vara rätt då nästan 72,5 procent av cirka 15 miljoner sålda processorer under årets tredje kvartal bestod av diverse APU:er. De traditionella processorerna utan inbyggd grafikdel stod endast för resterande 27,5 procent. Försäljningen avser totalt antal skeppade enheter och inte omsättningen inom respektive kategori.

AMD:s processorförsäljning Q3/2012
Bobcat 39,0%
Trinity 26,1%
K10/K10.5 17,3%
Bulldozer 10,2%
Llano 7,4%

De Bobcat-baserade enheterna i E-, C- och Z-serien leder skaran med hela 39 procent av företagets totala försäljning. Vilket inte kommer som en stor överraskning då AMD tidigare uttalat sig om att Brazos-plattformen dessa processorer tillhör är deras mest framgångsrika i hela företagets historia. Därefter följer den senaste A-serien Trinity som redan ligger på 26,1 procent och springer ifrån den första generationen, Llano.

Sett till traditionella processorer ser vi att den äldre generationen processorer i Phenom II- och Athlon II-serierna överstiger FX-serien “Bulldozer” med goda marginaler. Värt att notera så lanserades Vishera i oktober vilket är under årets fjärde kvartal och är därför inte del i den här statistiken. En mer detaljerad lista finns att tillgå i nedanstående tabell.

146b


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Oldvikingschool
11 Årtal sedan

AMD APUn är bättre än vad folk tror. Till skillnad från andra alternativ som dör långsamt med tiden blir APUn bättre när fler mjukvaror får OpenCL stöd.

Var skeptisk för ett år sedan med A8-3850 men idag är jag väldigt nöjd.

robjoh
robjoh
11 Årtal sedan

Med Bobcats försäljningssiffror kan jag förstå att AMD hade svårt att se hur de skulle klara efterfrågan för uppföljaren.

Hoppas verkligen AMD kommer kunna leverera de volymer Kabini behöver.

11 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]AMD APUn är bättre än vad folk tror. Till skillnad från andra alternativ som dör långsamt med tiden blir APUn bättre när fler mjukvaror får OpenCL stöd.

Var skeptisk för ett år sedan med A8-3850 men idag är jag väldigt nöjd.[/quote]

Håller med fullständigt. Bygga en htpc, AMD? Ja tack. Bygga en fin liten desktop åt familje medlemmar som skall klara CIV spel på 1080p? Amd tack.

Tempel
11 Årtal sedan

Så länge man inte är en hardcorefpsgamer eller sitter och renderar hela dagarna så är AMD fortfarande ett mycket prisvärt val.

flopper
11 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Så länge man inte är en hardcorefpsgamer eller sitter och renderar hela dagarna så är AMD fortfarande ett mycket prisvärt val.[/quote]
om mellanskillnaden inte märks är de lika bra. ett bekymmer jag kan notera med tester är syntetiska värden i all ära men märker jag skillnad i praktiken?