Den välkända kylartillverkaren Noctua har nu filat på nya lösningar i sitt österrikiska utvecklingslabb och deras senaste alster heter Noctua NH-C14. Den robusta CPU-kylaren använder sig av en vinklad torndesign där man med hjälp av dubbla 140mm fläktar ska hålla både CPU och kringliggande komponenter svala.

Den nickelpläterade kopparbasen leder värmen vidare genom sex vinklade värmerör upp till en större kylfläns av aluminium som ligger horisontalt över själva moderkortet. Med plats för en 140mm fläkt ovanpå flänsen, samt en undertill, kan man få plats med kylaren även i låga chassi om man väljer att endast installera den nedre. Vilket ger kylaren en profil på relativt låga 105mm.

noctua_nh_c14_4

Prestandaanvändare väljer dock att nyttja båda fläktplatserna och då ökar inte bara kylningskapaciteten för processorn utan även de kringliggande komponenterna på moderkortet då fläktarna blåser över dessa.

Ljudnivån kan regleras med de medföljande fläktmotstånden, mellan 10,1 dB(A) upp till fortfarande låga 19,6 dB(A). Noctua NH-C14 har en garanti på 6 år och med två fläktar installerade väger pjäsen 1 kg, måtten är då 130 x 140 x 166mm (HxBxD).

Noctua har satt en prislapp på hela 850 kronor inklusive moms men då ingår även en fästanordning som gör kylaren kompatibel med samtliga processorplattformar på marknaden, även Intels kommande LGA1155.

noctua_nh_c14_0

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Flaxe
13 Årtal sedan

Eftersom ni nämnt “speciellt” att den är kompatibel med kommande 1155 så måste jag bara fråga, är detta den enda som är kompatibel med 1155 just nu eller är alla CPU-kylare som är kompatibel med 1156 även kompatibel med 1155? Hålen som är på 1156 moderkort ser ut att vara likadana på 1155, så ser ut att fungera men inte säker…

Ska bli intressant hursomhelst att se tester på denna kylare senare där den jämför med D14, H70 och lite andra high-end kylare 🙂

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Jag är inte helt på det klara om hålen runt sockeln är info som är under NDA, men jag ser inte varför det skulle vara det. Hålen är desamma som för 1156, är jag 90% säker på. Om infon är under NDA gissar jag och är 90% säker på att jag har rätt.