TEST  OCZ Technology har idag släppt sitt mediaembargo för tillverkarens snabbaste konsumentinriktade SSD-enhet någonsin. OCZ Vertex 3 kommer med en purfärska SandForce-kontroller under huven och lovar närmast sanslös prestanda med skriv- och läshastigheter en bra bit över 500 MB/s. Vi tar en exklusiv djupdykning i kanske årets hetaste lagringsenhet och den nya generationens SandForce-kontroller.

För bara några dagar sedan testade vi Corsairs senaste SSD som baserades på en uppdaterad SATA 6,0 Gbps kontroller från Marvell. Nu har det blivit dags för OCZ som lagt allt krut på sitt samarbet med kontrollertillverkaren SandForce och idag släpper deras senaste och snabbaste SSD-enhet för konsumentmarknaden. NordicHardware är en av de få som fått möjligheten att testa OCZs nya enhet vid namn Vertex 3. Med en ny Sandforce-kontroller bjuds vi på otroliga specifikationer, SATA 6,0 Gbps, magnifika överföringshastigheter och gott om lagringsutrymme, så förväntningarna är minst sagt skyhöga. 

För några månader sedan vann OCZ vårt stora SSD-test med sin Vertex 2 enhet. Vi imponerades över enhetens otroliga prestanda och dess solida “känsla”. Detta gjordes möjligt tack vare kontrollern från SandForce, som även hittades i vår andra testvinnare Corsair Force F120. SandForce skapade en smärre revolution på SSD-marknaden när de lanserade sin SF-1200 kontroller och sedan dess har egentligen ingen av konkurenterna haft något att komma med. Racet om förra generationens SSD-enheter, var SandForce från start till mål.

Nu är det mycket som händer på SSD-marknaden. Så sent som tidigare i veckan fick vi alltså möjligheten att testa Corsairs senaste alster och deras första försök att ge sig på hastigheter över 300 MB per sekund. Ungefär samtidigt så började det sippra ut information om att OCZ var på gång med en ny generation SandForce-enheter. Specifikationerna för den nya kontrollern talar om högre sekventiella hastighter för både läsning och skrivning av filer, vilket verkligen bådar gott. För var det någonting som SandForce enheterna inte var så bra på, så var det just att flytta filer. Även slumpmässiga små skrivningar ska vara snabbare på de nya enheterna.

inledning

OCZ:s framfart på SSD-marknaden har varit så kraftfull under det senaste året, att företaget nu nästan uteslutande satsar på just SSD-enheter. De har blivit den största aktören och har även ett starkt sammarbete med SandForce. Därför är det inte konstigt att vi idag sitter med just en OCZ-enhet när vi nu ska testaköra SandForce första SATA 6,0 Gbps kontroller för konsumentmarknaden. Man har redan släppt detaljerad information om deras företagsmodell Vertex 3 Pro, men idag handlar det om konsumentmodellen Vertex 3 som med sin SF-2000 kontroller riktar sig mot vanliga användare.


När Sandforce lanserade SF-1000 serien så introduserade de också ett nytt sätt att tänka. Tidigare så lät man kontrollern hålla kolla på all data som skulle skrivas till enheten och optimera skrivningen till själva minneskretsarna på olika sätt. Ett sätt var att klumpa ihop an mängd slumpmässiga skrivningar till en större klump som sedan kunde skrivas sekventiellt till minneskretsarna och därmed få ökad prestanda. Vissa kontroller känner till och med av vilken typ av data som ska skrivas och optimerar dessa genom att flytta runt datan på enheten för att “förbereda” enheten för att nästa skrivning ska gå så fort som möjligt. Detta kräver att kontrollern har stora tabeller med infor om var all information finns. Vilket i sin tur kräver en massa cache minne.

Sandforce valde att gå en liten anorlunda väg. Istället för att skriva så mycket som möjligt på kortast möjliga tid, så valde man att göra tvärtom. Sandforce använder en mängd olika tekniker för att minska mängden data som faktiskt skrivs till minnescellerna. Detta görs genom realtidskomprimering och dublicering. Tänk dig att du “zippar” alla filerna innan de lagras i minnescellerna, och sedan “packas upp” när du läser dem. En annan teknik som används är dublicering. Om kontrollern får instruktioner att skriva en sekvens med ettor och nollor, och det visar sig att just den här sekvensen redan finns på en annan plats, så hänvisas bara till den data som redan skrivits. Allt detta sker i realtid och datorn tror fortfarande att allting skrivs till enheten, tekniken kallar SandForce för DuraWrie.

durawrite

Detta är nyckeln till den fantastiska prestanda som Sandforce kretsen levererar. Det går helt enkelt fortare atts skriva 7MB än 10MB. I realtid så fungerar detta olika bra beroende på vilken typ av data som ska skrivas. Data som redan är komprimerad, går givetvis långsammare att skriva. Detta såg vi tydligt i våra filkopieringstester på Vertex 2. Detta gör också att man inte får mer lagringsutrymme trots den komprimerings som görs. All data måste få plats, oavsett om den går att komprimera eller inte. En annan fördel med att skriva mindre data är att minnescellerna håller längre eftersom det tar längre tid att fylla alla minensceller. Det gör också att man kan använda Sandforce kontrollern tillsammans med minne av lite “sämmre” kvalitee utan att livslängde försämmras. Detta gör den mer kostnadseffektiv.

sf2281
Konsumentversionen av SandForces nya SATA 6,0 Gbps kontroller heter SF-2281.

Så långt så är den nya och den gamla kontrollern lika, men gissningsvis så har Sandforce byggt in ytterligare optimeringar i denna prcoess för att ytterligare ökad prestanda. Övriga nyheter är stöd för nyare och snabbare minneskretsar. Det är egentlig här som den stora prestandaökningen finns att hämta. Högre prestanda till resp minne ger en markant ökat prestanda för hela enheten. För att få bra fart i de nya kretsarna så har Sandforce ökat på den cache som finns inbyggd i enheten så inte själva kontrollern ska bli en flakhals. Vidare så har vi förståss stöd för SATA 6,0 Gbps. med tanke på den prestanda man kunde få ur de tidigare kretsarna från Sandforce så skulle man kunna tänka sig att SATA-grändsnittet var en flaskhals för hela enheten. Nu är den flaskhalsen borttagen och det borde också ge oss betydligt högre siffror än tidigare.

Nytt är också att Sandforce introduserar en ny implementation av ECC (Error Correction Code). ECC är egentligen ett samlingsnamn för programkod som är deignat för att hitta och korregera fel som uppstår. Detta är ett måste för att vara säker på att all data lagras på ett säkert sätt och det finns på alla SSDer. Minneskretsarna har ofta en typ av ECC redan inbyggt, men detta räcker ofta inte tills. Vartefter minnen tillverkas med mindre tillverkningsteknik så är risken för fel större och då behövs en större del av koden användas för ECC. Sandforce har nu implementerat en ny typ av ECC som kallas BCH ECC. Kort o gott kan man säga att BHC ECC inte tar lika mycket plats i minnescellerna sammtidigt som det klarar av att hantera betydligt svårare fel än tidigare. Det ger ju också högre prestanda när inte lika mycket ECC behöver skrivas.

ecc

På slutet kan vi också nämna att SF-2000 serien också har stöd för AES-256 kryptering. Ingenting som vi kommer tidtta närmare på utan det är nog snarare för företagsmarknaden.


vertex3.retail

OCZ Vertex 3 240GB
Lagringskapacitet 240 GB
Kontroller SandForce SF-2281
Minnesteknik MLC NAND
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne Använder ingen
Sekventiell läshastighet 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 525 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 60 000 IOPS (234 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 60 000 IOPS (234 MB/s)
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART samt ECC-stöd
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv 1W / 5W
MTBF 2 000 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti 3 år

OCZ har skickat oss flaggskeppet i sin nya Vertex 3-familj och den färska SandForce SF-2281 kontrollern har alltså parats med lika färsk MLC NAND från Micron. Tillverkad med 25-nanometer har de nya kretsarna högre lagringsdensitet men slits även snabbare än vad förra generationens 34nm NAND-kretsar gör. 

Varje NAND chip kan skrivas och raderas 3000-3500 gånger innan den helt enkelt slits ut helt. Detta kan låta väldigt lite men med SandForce DuraWrite-teknik och optimeringar i den nya generationens SSD-kontroller ska Vertex 3 bjuda på samma 2 miljoner timmars arbetstid. Något som stärkts i uträkningar och tester på bland annat Anandtech där man tittade närmare på slitningarna av NAND-kretsar i sin artikel om OCZ:s företagsmodell Vertex 3 Pro.

SSD OCZ Vertex 3 240 OCZ Vertex 3 120 OCZ Vertex 3 Pro Vertex 2 120
Kontroller SF-2281 SF-2281 SF-2582 SF-1220
Gränssnitt SATA 6,0 Gbps SATA 6,0 Gbps SATA 6,0 Gbps SATA 3,0 Gbps
Kapacitet 240 GB 120 GB 200 GB 120 GB
Läshastighet 550 MB/s 550 MB/s 550 MB/s 285 MB/s
Skrivhastighet 525 MB/s 525 MB/s 550 MB/s 275 MB/s
4K skrivprestanda 60 000 IOPS 60 000 IOPS 70 000 IOPS 50 000 IOPS
MTBF 2 000 000 timmar 2 000 000 timmar 10 000 000 timmar 2 000 000 timmar
Pris ~5 000 SEK ~2 500 SEK ~7 800 SEK ~1 900 SEK

Specifikationerna i övrigt är inget annat än enastående. Vi har passat på att baka in jämförande prestandaspecifikationer i en tabell ovan och ska vi ta specifikationerna på orden är det ingen tvekan om att Vertex 3 är en ny generation av SSD-enheter.

Den sekventiella läs- och skrivhastigheten ligger på en bra bit över 500 MB/s och prestandan vid skrivning är också den rejält putsad, från redan marknadsledande specifikationer på Vertex 2-familjen. OCZ specificerar att den nya Vertex 3-familjen är 40% snabbare vid sekventiella överföringar samt 20% snabbare vid mindre slumpmässiga skrivning.

Förutom den nya och effektivare SSD-kontrollern samt de snabbare 25nm NAND-kretsarna är det nya SATA 6,0 Gbps gränssnittet en nyckelkomponent i den nya Vertex 3-serien. Detta är något vi kommer att fokusera på i våra prestandatester lite senare in i artikeln, men först kikar vi närmare på själva enheten vi fått på lådan.

vertex31 vertex3

vertex33

OCZ kommer inte att börja sälja sin Vertex 3-serie idag. Det är givetvis trist men också väldigt uppenbart av den testenhet vi lagt vantarna på. Den helsvarta 2,5-tums SSD-enheten har endast ett litet klistermärke på undersidan och denna avslöjar inte mer än att det handlar om ett testexemplar.

OCZ är tydliga med att den enhet vi fått testa fortfarande befinner sig i betastadie och alltså inte kan jämföras med den slutgiltiga produkten. Firmware och även dess fysiska design kommer att vara annorlunda på de enheter vi hittar i butikshyllorna.

Med det sagt är det fortfarande intressant att se vad som gömmer sig under det mattsvarta skalet.

vertex32 vertex34
vertex35 vertex36

Här börjar det genast bli mer intressant och till skillnad mot exempelvis Corsair Performance 3-serien använder sig OCZ av ett fullstort 2,5-tums format för sin Vertex 3-serie. Det första som möter våra ögon är enhetens ny SF-2281 kontroller. Utan behov av någon DRAM-cache är SandForce-kontrollern något ensam men får i detta fallet sällskap av 8 st. MLC NAND minneschip på vardera sida av kretskortet.

NAND-kretsarna kommer som vi tidigare talat om från IM Flash Technology, en minnestillverkare som drivs av företagen Intel och Micron. Som båda för övrigt har egna SSD-enheter på väg ut på marknaden med egenutvecklade kontrollerkretsar.

Minneschipen är tillverkade i 25-nanometerteknik och har en kapacitet på 16GB vardera. Enheten har alltså 256GB lagringsutrymme men för att optimera prestandan och livslängden snor SandForce-kontrollern åt sig 16GB av utrymmet och den tillgängliga kapaciteten för konsumenten landar på 240GB.

När vi nu är på det klara med vad som döljer sig under skalet på denna mystiska SSD-enhet är det dags att ta reda på hur den presterar.


testsystem

Hårdvara (gamla) testsystemet:
Processor:
Intel Core I7 Extreme 965
Moderkort:
Gigabyte GA-X58A-UD7
Minne: 6x 2GB Corsair Dominator PC10700 12GB
Hårddisk kontroller:
Highpoint RocketRAID 620 och Intel ICH10R
Grafikkort:
ATI HD5870 Eyefinity
Mjukvara: Windows 7 64bit Eng
Chipset drivrutiner
Intel Matrix Storage Driver
IOMeter
PCMark Vantage
Microsoft Offce 2010
Crysis
WinRAR
Mozilla Firefox
Adobe CS5 Mastercollection

 

Hårdvara (nya) testsystemet:
Processor:
Intel Core I7 2600K
Moderkort:
Asus P8P67 EVO
Minne: 4x 2GB Corsair Dominator PC10700 8GB
Hårddisk kontroller:
Intel P67 Express
Grafikkort:
ATI HD5450
Mjukvara: Windows 7 64bit Eng
Chipset drivrutiner
Intel Matrix Storage Driver
IOMeter
PCMark Vantage
Microsoft Offce 2010
Crysis
WinRAR
Mozilla Firefox
Adobe CS5 Mastercollection

När vi först fick vårt testexemplar så rekomenderade OCZ att vi testade deras nya enhet på Intels nya Sandy Bridge-plattform, samma uppmaning fick vi för övrigt av Corsair inför testet av deras Marvell-baserade Performance 3-serie. Anledning till detta är att de flesta andra SATA 6,0 Gbps lösningar som finns ute idag, använder sig av en kontroller från just Marvell. Särskilt två modeller (Marvell 9128 och Marvell 9130) ska ha störst problem med SandForce nya kontroller i dagsläget. Tyvärr visade det sig att vårt SATA 6,0 Gbps kontrollerkortet från HighPoint, använde sig av just en av dessa kretsar. Vad som ännu värre var att det gjorde även den inbyggda SATA 6,0 Gbps kontrollern på vårt Gigabyte X58 Moderkort.

Vi körde några snabba tester med Vertex 3 på dessa kort och prestandan var inget vidare, faktiskt ofta sämre än med SATA 3,0 Gbps på Intels kontroller. Vi valde därför att slopa Marvells kontroller helt och istället köra Vertex 3 på vårt gamla testsystem med ICH10R och det långsammare SATA 3,0 Gbps gränssnittet. Precis på samma sätt som vi gjorde i vårt stora SSD-test för några månader sedan. Den uppenbara nackdelen är ju att enheten då inte har tillgång till SATA 6 Gbps men ger samtidigt en indikation på vad en vanlig användare utan SATA 6,0 Gbps eller för den delen ett Sandy Bridge-system kan vänta sig för prestanda.

Vi har även börjat bygga ett nytt SSD-testsystem baserat just på Intel Sandy Bridge och deras färska SATA 6,0 Gbps kontroller. Med bara ett par dagars tidsfrist har vi inte hunnit spika vår nya testsvit och testa om alla våra lagringsenheter, men vi har även med ett par enheter som är testade på denna plattform för att se hur Vertex 3 presterar i sitt rätta klimat. Observera att det systemet är helt annorlunda mot vårt tidigare system och därför är resultaten inte riktigt jämförbara. Däremot ger det en liten vink om vilken prestanda man kan få. Som jämförelse har vi även testat Intel X25-M, WD Velociraptor 600GB och Vertex 2 E, på det nya Sandy Bridge-systemet.

Vi har valt att separera dessa i olika diagram. I det första diagrammet så är samtliga tester körda på vårt X58 system förutom Vertex3 6.0 Gbps. Det testet är kört på SandyBridge systemet, men med samma image som används på alla de andra enheterna. Dessa resultat är alltså gjorda på en plattform som egentligen installerades på X58 och resultaten kan därför variera lite grann. Det andra diagrammet är gjort med en helt ny Windows installation på SandyBridge systemet. Samma testfiler och samma program har använts, men alltså en helt ny installation av Windows 7. Vi valde också att lägga på SP1 för Windows 7 innan vi startade testerna.

För mer detaljerad information om vår testsvit kan vi hänvisa er till vår SSD-jämförelse som ni hittar här. Nu är det dags att gå vidare med dagens testresultat.


iometer

Iometer v1.1.0
Utvecklare: Intel / Open Source
Funktion: Stressar ett lagringsmedia med olika typer av belastning för att simulera olika scenario.
Testfokus: Testet visar enhetens teoretiska hastighet vid sekvensiella och slumpmässiga läs och skrivningar.
Prestandatest: Test 1: Paket som är 2M stora bombarderar enheten i en strid ström. Målet är att få så hör sekvensiell skrivhastighet som möjligt.
Test 2: Paket p 4K skrivs och läses från enheten i ett slumpmässigt mönster.

IOMeter var från början ett program som utvecklats av Intel men företaget har sedan länge lagt ner utvecklingen. Det fanns dock många som tyckte att det här var ett väldigt bra program så därför har flitiga programmerare fortsatt att utveckla programmet. Idag är det kanske det främsta testprorammet för lagringsmedia och nätverk. Vi valde programmet delvis för att det är vida accepterat av så väl företag som konsumenter, men också för att det ger en väldigt bra indikation på enheten teoretiska prestanda där inte saker som filsystem och övriga komponeter spelar någon roll. Det som skrivs inom parentes är så kallad “Que Depth”. Det negentligen hur många “trådar” som används vid skrivning till enheten.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

iometer2m.read

Vertex 3 fåren smakstart och även om vi var imponerade av Corsair Performance 3 tidigare i veckan har man inte skuggan av en chans att hänga med när SandForce nya kontroller får spela ut sitt fulla register. Klasskillnad är det enda vi kan säga.

iometer2m.write

Går vi vidare till sekventiell skrivning av filer är prestandan om möjligt än mer imponerande. Här har Corsair Performance 3 helt fallit av kartan och faktum är att alla konkurrenter faller av kartan, det är bara vår F40 RAID 0-uppsättning som hänger på. Vertex 3 är förkrossande snabb vid skrivning av sekventiell komprimeringsbar data.

iometer4k.read

Vid slumpmässig läsning av små filer fick vi något oväntade resultat och efter samtal med OCZ står det klart att de siffror vi erhållit för vårt SATA 6,0 Gbps system inte stämmer med Vertex 3 verkliga prestanda, något våra övriga lästester också indikerar. Vi kommer omgående testa om enheten för att se vilka siffror vi når, så lägg inte för stor vikt vid dessa ännu.

iometer4k.write

SandForce var redan med sin förra generations SSD-enheter mycket kvicka vid skrivning av 4K filer med högt que depth. SandForce SF-2000 och Vertex 3 krossar återigen allt motstånd och vi ser återigen vilken enorm skillnad det nya SATA 6,0 Gbps gränssnittet gör för prestanda.


pcmark.vantages

PCMark Vantage
Utvecklare: Futuremark
Funktion: Stressar en PC med olika användarscenario som filöverföringar och programstarter.
Testfokus: Testet ger ett värde för lagringenhetens generella prestanda genom sex separata lagringstester. Mycket fokus ligger på datablock av storleken 4K.
Prestandatest: PCMark Vantage standard

PCMark Vantage är som tidigare påpekat ett syntetiskt testprogram i den mån att vi själva inte kör testerna manuellt. Men som syntetiskt test är PCMark en mycket god indikationer på inte minst lagringsenheters verkliga prestanda. Genom sex olika hårddisktester fokuserar man på allt från att lägga in musik i Windows Media Player till att starta upp Windows och antivirus-program.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

pcmark

Först ut har vi vårt äldre X58-testsystem där Vertex 3 endast testats med Intels ICH10 SATA-kontroller. Här ser vi hur enheten faller in i ledet med förra generationens SSD-enheter, troligtvis hindrad av SATA 3,0 Gbps gränssnittet. Vi går därför vidare med vårt nya Sandy Bridge-system som även stödjer SATA 6,0 Gbps från fabrik.

Intel P67 (8GB RAM) – Vertex 3 med SATA 6,0 Gbps

pcmark2

Vi har förvisso ett överlag snabbare system i ryggen, men Vertex 3 ökar resultatet i PCMark Vantage HDD-test med över 50% när vi flyttar över till SATA 6,0 Gbps. Det är ingen tvekan om att Vertex 3 bör köras på ett SATA 6,0 Gbps system och eftersom övriga enheter inte stödjer SATA 6,0 Gbps ser vi inga större skillnader här. Vi hoppas kunna sparka liv i vår Corsair Performance 3-enhet framöver och uppdatera våra SATA 6,0 Gbps resultat, men tills dess går vi vidare med nästa test.


winsats

Winsat
Utvecklare: Microsoft
Funktion: Verktyg för att mäta lagringsprestanda i Windows 7. Används för Windows Prestandaindex.
Testfokus: Testet skriver data i 10 iterationer och läger stor vikt vid enheternas skrivprestanda.
Prestandatest: Test 1: winsat enhet -drive c -ran -write count 10

Winsat är ett prestandaperktyg som finns inbyggt i Vista och Windows 7. Från början var det ett verktyg för att testa datorns prestanda och se om den var “Vista Redo”. Idag används det för att räkna ut datorns WEI eller “Windows Experience Index”. Kommandot vi använder oss av är ganska enkelt att förstå. Man testar helt enkelt C: enheten med slumpmässig skrivning vid QD=10. Just detta kommando representerar ungefär vilken typ av belastning som kan läggas på en HDD när man använder Outlook. MS har till och med gjort en tabell där man kan läsa av. Enligt tabellen så är allt över 40MB/sek rekommenderat för att Outlook 2007 ska fungera felfritt.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

winsat

Intel P67 (8GB RAM) – Vertex 3 med SATA 6,0 Gbps

winsat2

I vanlig ordning går det inte att göra en direkt jämförelse mellan våra två plattformar där inte minst den större mängden internminne i X58-systemet uppskattas av flera lagringstester. I Winsat ser vi att alla våra enheter presterar något sämre på vårt Sandy Bridge-system. Vi ser dock också att Vertex 3 lägger en helt ny ribba för vad vi trodde var möjligt i detta test. Inte ens med SATA 3,0 Gbps har våra RAID 0-system en chans att hänga med.

WinRAR – Filuppackning

winrar

WinRAR
Utvecklare: RARLabs
Funktion: Poplärt packverktyg för att få ner storleken på filer genom komprimering.
Testfokus: Både läser och skriver till enheten på samma gång.
Prestandatest: Test 1: En ISO-fil är nerpackad i 150st filer på 50mb styck. Denna packas upp på samma plats och vi mäter tiden.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

winrar

Intel P67 (8GB RAM) – Vertex 3 med SATA 6,0 Gbps

winrar2

Filuppackning är inte bara beroende på lagringsenheten men det blir en hel del skrivande av data vilket passar de rappa SandForce-enheterna väl. Vertex 3 har inga som helst problem att segla upp i täten och gör så även med det vanliga SATA 3,0 Gbps formatet.


program

Uppstart av program
Funktion:

Ett antal program startas och vi mäter hur lång tid det tar.

Testfokus:

Testar hur stor påverkan lagringsenheterna har på uppstarten av program.

Prestandatest:

Test 1: Ett stort antal program startas sammtidigt direkt efter boot
Test 2: Startar Crysis och laddar “CPU benchmark” banan

Ett program består oftast av en större mängd filer vars data är utspridd på många ställen över hela hårddiskens lagringsyta. När man då ska starta ett program så måste all information på disken läsas in och detta kan då ta lite tid. En SSD har inte riktigt samma problematik utan det tar SSDn nästa inge tid alls att få fram informationen från lagringsutrymmet. Vi beslutade oss för att testa hur bra de olika SSDerna är på at ta fram data när man startar många stora program sammtidigt.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

program

Vertex 3 kan med lite extra kraft från Sandy Bridge-systemet ta hem segern här, kopplar vi in enheten genom SATA 3,0 Gbps i det vanliga Intel X58-systemet är resultaten i paritet med övriga enheter. Vi hade kanske hoppats på lite bättre resultat men här handlar det mycket om systemprestanda och även ganska hög felmarginal.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

crysis.load

SandForce-enheterna har aldrig legat i täten i vårt Crysis-test där vi testar att ladda spelet och en karta. Men Vertex 3 gör det bättre än någon tidigare SandForce-enhet trots att den hålls tillbaka av SATA 3,0 Gbps gränssnittet.


robocopys

Windows 7 Robocopy
Utvecklare: Microsoft
Funktion: Gör tidsmätta filöverföringar med Windows 7-protokollet.
Testfokus: Testet lägger stor vikt vid överföringshastigheter och lagringsenhetens hantering av komprimerad data. Vilket ger ett verklighetstroget användarscenario.
Prestandatest:

Test 1: 4Gb mp3 filer och FLAC filer.
Test 2: Stor ISO-fil med hög komprimeringsgrad

Filkopiering är betydligt svårare att testa än vad man kan tro. Siffrorna kan variera kraftigt beroende på filer, operativsystem och konfigurationer. Vi har valt ett stängt testsystem med identisk hårdvara, identiska mjukvara och ett identiskt testförfarande. Något som ger oss bra värden för den interna jämförelsen mellan våra testkombatanter. Det är också intressant att jämföra de olika kontrollerna mellan varandra. Idag lagrar man inte så mycket musik och film på sin SSD, men i framtiden kan det bli mer intressant. När vi testade detta så skapade vi en RAM-enhet på 6,5GB som huserade testfilerna, detta för att ytterligare minimera risken med flaskhalsar.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

Intel X58 (12GB RAM) – Vertex 3 med SATA 3,0 Gbps

robo.read.big

robo.write.big

robo.read.middle

robo.write.middle

Så var vi då framme vid förra SandForce-seriens riktiga akilleshäl, filöverföring med komprimerad data. Redan med SATA 3,0 Gbps gränssnittet ser vi att SandForce och OCZ har gjort tydliga förbättringar. Vertex 3 ligger konstant före förra generationens SandForce-enheter och vid flera tillfällen är prestandan imponerande. Det är bara Corsair Performance 3 med dess SATA 6,0 Gbps gränssnitt eller RAID-uppsättningarna som ibland presterar bättre. Våra prestandasiffror med SATA 6,0 Gbps och Sandy Bridge både imponerar och förbryllar, vilket troligtvis kommer av vår X58-anpassade Windows 7-installation, här nedan finner nu rena Sandy Bridge-resultat med en färsk installation för alla enheter.

Intel P67 – Vertex 3 med SATA 6,0 Gbps

robo.read.big2

robo.write.big2

robo.read.middle2

robo.write.middle2

När vi slänger in några av våra testenheter i vårt nya Sandy Bridge-system ser vi återigen hur prestandan sjunker överlag. Troligtvis på grund av en mindre mängd internminne, något som märks extra tydligt när vi dedikerar en stor del till vår RAM-disk. Något som påverkar Windows Cache-funktion märkbart, så tänk på att inte jämföra våra två testsystem i detta avseende.

I övrigt kan vi bara lyfta på hatten. OCZ Vertex 3 bygger alltså på en SandForce-kontroller vars fina prestanda kommer från möjligheten att komprimera data innan den överförs. Med redan komprimerade musik-, video- och ISO-filer som används i våra filöverföringstester jobbar man i uppförsbacke från start. Detta märktes tydligt med första generationens SandForce-enheter och vi ser även här att Vertex 3 tappar en del i prestanda mot sina specifikationer. Men man slår bokstavligt talat knock på konkurrenterna när vi aktiverar det snabbare SATA 6,0 Gbps gränssnittet.

Enheten har läshastigheter på en bra bit över 300 MB/s och komprimerade filer till trots ligger vi på mellan 235-290 MB/s vid skrivning av filer. Detta är alltså SandForce akilleshäl och trots en tidig testenhet med betafirmware slår man alla konkurrenter på fingrarna.


90procent

Prestandatester med välfyllda lagringsenheter
Funktion: Vi fyller lagringsenheterna till 90% med data och under söker hur prestandan förändras.
Testfokus: Testet ger en bild av hur lagringsenheterna presterar efter långvarig användning och fyllda med data som i ett vanligt system.
Prestandatest:

Test 1: PCMark Vantage
Test 2: Winsat

En tydlig trend bland alla SSD-enheter är att prestandan sjunker ju mer de fylls. Detta blir ofta extra tydligt på de enheter som har lite mindre utrymme att lagra på. Därför valde vi att fylla enheten upp till 90% kapacitet för att se hur pass stor skillnad det blir, och vilka enheter som hanterar detta bäst.

Först ut är PCMark Vantage.

OBS! Notera att SATA 6,0 Gbps testerna med Vertex 3 är gjorda på ett helt annat testsystem, Intel P67 med Core i7-2600K CPU men med samma Windows 7-installation, dessa resultat är endast med för referens i våra X58-diagram, se diagram för endast Sandy Bridge-systemet längre ner på sidan. Övriga tester är utförda på vårt Intel X58-system med en Core i7-965E CPU.

pcmark90

Vertex 3 är inte bara snabb, den verkar även vara ganska tålig mot nedsmutsning. Värt att notera är att PCMark Vantage-resultaten varierade en hel del och kunde slå på runt 3000-4000 poäng. Men dessa värden var återkommande och är som sagt i en klass för sig.

winsat90

Winsat visar sig också extra lynnigt, inte minst när Vertex 3 är inkopplad på SATA 3,0 Gbps porten. Men prestandan är fortfarande klassledande så det räcker och blir över.


Vi fick vårt testexemplar av OCZ Vertex 3 för drygt två dygn sedan och mitt i en migrering av vår testdatabas till Sandy Bridge har prestandadiagramen i denna artikel blivit något omständliga, vilket vi ber om ursäkt för. Vi kommer framöver att bygga upp en ny prestandadatabas för Sandy Bridge och SATA 6,0 Gbps tester så vi kommer inom kort att bjuda på mer kompletta prestandadiagram och uppdatera med nya enheter. Trots detta är krävs det knappast någon raketforskare för att förstå vad Vertex 3 är kapabel till.

SATA 6,0 Gbps gränssnittet blir ett krav för SSD-användare under 2011

När vi testade Corsairs Performance 3-serie var det första riktiga nytillskottet på SSD-marknaden 2011. Enheterna finns redan idag i butiker och blandade fina resultat med något mindre imponerande insatser. Slutsatsen vi kunde dra var att den nya generationens SATA 6,0 Gbps enheter helt klart kommer höja ribban för sekventiella filöverföringar och idag kan vi se exakt hur mycket det nya gränssnittet verkligen betyder för SSD-marknaden.

OCZ Vertex 3 inte bara trivs med ett SATA 6,0 Gbps gränssnitt i ryggen, det kräver den nya standarden för att ens behöva anstränga sig. Redan förra generationens SandForce-kontroller hade prestanda nog att utmana SATA 3,0 Gbps gränssnittets maximala överföringshastigheter. Andra generationens kontroller som hittas i Vertex 3 sitter i nästan samma position på SATA 6,0 Gbps gränssnittet.

Vertex 3 och SandForce får det nya SATA-gränssnittet att svettas 

I våra syntetiska Iometer-tester nådde vi läshastigheter på 516 MB/s och visade att de specificerade hastigheter som satts till 550 MB/s vid läsning och 525 MB/s vid skrivning inte alls är särskilt långt borta. Då ska vi ha i åtanke att vår Vertex 3-enhet är ett provexemplar med betafirmware som redan börjar närma sig de 600 MB/s som uppskattas vara gränsen för vad SATA 6,0 Gbps gränssnittet verkligen klarar av.

Vertex 3 pulvriserar konkurrenterna i mer eller mindre alla tester och förutom att man spelar i en helt egen liga i PCMark Vantage måste vi även lyfta fram resultaten vid våra filkopieringstester.

Filkopiering inte längre ett problem för SandForce

SandForce DuraWrite-teknik är inte i närheten lika effektiv som traditionella SSD-kontrollers när det gäller komprimerad data. Men tack vare en effektivare kontroller och en grym råprestanda visar Vertex 3 även imponerande resultat i våra filöverföringstester. Man tappar givetvis prestanda när vi börjar skyffla runt komprimerade MP3-låtar eller videoklipp. Men när det hela görs med hastigheter på mellan 250-400 MB/s har vi inte mycket att klaga på.

Som en avslutning på vår prestanda-analys passade vi även på att köra vårt förödande filkopieringstest på vår Sandy Bridge-plattform. Samma test som i ett något mer ovetenskapligt test fick Corsair Performance 3 att gå på knäna totalt. Vi kopierar helt enkelt en mapp med filer intern på lagringsenheten och mäter hur lång tid denna process tar. Ett krävande test som både läser och skriver till enheten samtidigt. Märk väl att vi denna gång använda endast en 6,5GB fil och utförde kopieringen med enheterna normal fyllda, något som Performance 3 verkar klara betydligt bättre än när minnescellerna har ont om utrymme.

robo.copy

Även om Vertex 2 hade större problem än vi väntat oss i detta test visar Vertex 3 återigen att man inte har några som helst problem med filöverföringar.

Oklarheter kring 4K-prestanda med konsumentversionen av Vertex 3

Under de sista timmarna fram till lanseringen av denna artikel fick vi tvetydig information om hur hög prestanda SandForce nya konsumentversion av SF-2100 kontrollern ska erbjuda. Efter undersökningar visar det sig att OCZ verkar vara en av få, kanske den enda, tillverkare som får utrusta sina nya SandForce-enheter med en fullt presterande firmware som ger 60 000 IOPS vid skrivning av 4K-filer. Andra tillverkare kommer troligtvis få nöja sig med 60K burst men bara 20K bibehållen prestanda vid skrivning av 4K filer. Något liknande vi såg vid introduceringen av förra generationens SandForce-enheter.

Hur hårda SandForce är denna gång återstår att se, men det kan löna sig att sina prestandaspecifikationerna ordentligt när man handlar en ny SandForce-enhet i år.


Efter ett par hektiska dagar har vi så kommit till slutet av vår fajt med OCZ Vertex 3. Den hemlighetsfulla SSD-enheten har varit efterlängtad och sedan SandForce släppte sin “specifikationsbomb” för sin nya generations SSD-enheter har vi haft den nya generationens SandForce-enheter på hornhinnan.

När SandForce i december förra året gick ut och lovade överföringshastigheter på 550 MB/s för sin nya generations SSD-kontroller var det många som knappt trodde det var sant. Konsumenter tappade hakan och Intel fick gå tillbaka till ritbordet och se över sin SSD-satsning. 

Det lät nästan lite för bra för att vara sant, men redan idag med ett tidigt provexemplar och betafirmware har OCZ Vertex 3 visat att SandForce verkligen kan stå för sina närmast löjleväckande prestandaspecifikationer. Vid sekventiella dataöverföringar är enheten ruskigt snabb. Vid slumpmässiga skrivningar av små filer är Vertex 3 50% snabbare än sin föregångare som redan tidigare var en av marknadsledarna.

OCZ verkar värnat om sitt samarbete med SandForce och ser ut att bli först ut på marknaden med den nya SSD-kontrollern. Med sitt nära samarbete med SandForce har OCZ även möjlighet att utrusta sina konsumentmodeller av Vertex 3 med en firmware som inte sätter ett tak för slumpmässiga skrivningar. Om någon och i så fall vilka andra tillverkare som får denna förmån är ännu oklart men OCZ sitter onekligen i en mycket angenäm sists.

Vertex 3 är inte bara den snabbaste SSD-enheten vi testat. Den visar också att det kommer krävas något alldeles extra för konkurrenterna att hänga med i år. Prestandan är mer eller mindre lysande rakt igenom. Skrivning av komprimerad data går fortfarande långsammare än vad specifikationerna pekar på, men när man ändå slår alla konkurrenter på fingrarna spelar det mindre roll.

Den enda nackdelen med Vertex 3 är att den är för snabb för de flesta plattformar på marknaden idag. Inte ens de vanliga SATA 6,0 Gbps kontrollerkretsar vi ser på förra generationens moderkort räcker alltid till och OCZ själva menar att man helst ska använda sig av Intels Sandy Bridge-plattform för att få ut maximal prestanda ur Vertex 3. Detta är något vi kommer att gräva djupare i framöver, men passande nog väntas Intels nya Sandy Bridge-moderkort och Vertex 3 anlända på butikshyllorna i samma tidsperiod.

Vi har idag testat toppmodellen i Vertex 3 programmet och med en lagringskapacitet på 240GB får enheten ett riktpris på 5 000 kronor inklusive moms. Det kan låta lite mycket men med tanke på att det är samma pris vi idag ser på Corsair Performance 3 256GB är det närmast ett fynd. Det är den största enheten i den nya familjen och med klassledande prestanda är detta en klockren referensprodukt som övriga konkurrenter får ta sikte på.

Vertex 3 120GB blir troligtvis storsäljaren med ett riktpris på runt 2 500 kronor. Detta i sig är en klart konkurrenskraftig prislapp med tanke på enhetens prestanda, men priset lär också sjunka ganska snabbt när enheterna väl landar på butikshyllorna inom de närmaste månaderna. Vi kan knappt vänta.

vertex3slut

OCZ Vertex 3 240GB

Fördelar:
+ Brutal och klassledande prestanda
+ Hög lagringskapacitet
+ Vettig prisnivå sett till dess prestanda 

Nackdelar:
– Finns inte på marknaden idag
– Kräver SATA 6,0 Gbps, gärna Intels Sandy Bridge-plattform för maximal prestanda. 

Riktpris: 5 000 kronor inklusive moms

OCZ Vertex 3 240 GB tilldelas utmärkelsen NH Referensprodukt, vilket är en ny utmärkele i vår testverksamhet. En referensprodukt är den ledande produkten på marknaden som alla andra produkter jämförs mot. När man köper en referensprodukt så finns det ingen produkt som erbjuder mer än denna produkten inom sitt område.

Subscribe
Notifiera vid
30 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
13 Årtal sedan

Insane!

Något som skulle vara riktigt intressant är att se hur AMD’s inbyggda SATA 6Gbps kontroller presterar med dessa rappa SSD enheter.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Ja det skulle vara intressant. Det skulle vara intressant att jämföra flera kontrollers och se vilka som är bäst.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

får hålla med föregående talare 🙂 Sandforce jobbar med ganska många tillverkare så det ska bli riktigt intressant att se vad de olika tillverkarna släpper i år och om någon kommer kunna matcha OCZ, SSDer med Sandforce2k överlag ser ut att bli mycket svårslagna i år.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

SandForce går verkligen från klarhet till klarhet och OCZ lär inte försämra sina aktier på SSD-marknaden med Vertex 3-serien. Det enda vi saknar nu är lite mer handfasta besked på när man kan köpa på sig de här enheterna, och givetvis vad Intel 510-serien går för i verkliga tester.

Gascogne
13 Årtal sedan

[quote]- Kräver SATA 6,0 Gbps, gärna Intels Sandy Bridge-plattform för maximal prestanda. [/quote]

Jag har inte följt Sandy Bridge så mycket men skulle det verkligen göra sån skillnad i prestanda jämför med i7 med ett vettigt sata 6.0 kort?

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Planen är att undersöka detta ordentligt. Men problemet är att de flesta SATA 6,0 Gbps kretsarna begränsas av PCI Express-bussen där en ensam kanal “bara” klarar av 500 MB/s. Det är dock mindre i realiteten samtidigt samtidigt som kompabiliteten kanske inte är den bästa. Här är i alla fall en intressant jämförelse och även om jag tror att det kan blir bättre än såhär med drivrutiner och ny Vertex 3 firmware så lär det vara klart mätbar skillnad.http://www.guru3d.com/article/ocz-vertex-3-pro-review/13Förhoppningsvis kan vi göra en djupdykning i detta framöver som sagt.Sist ska vi ju klargöra att detta inte betyder att ett annat externt… Läs hela »

fackamato
13 Årtal sedan

Inte illa pinkat! Det är skoj att se att ens gamla Intel G2 hänger med i svängarna än idag, om man nu inte stirrar sig blind på skrivprestandan 😉

Väntar otåligt på tester av AMDs nya kontrollers!

this
13 Årtal sedan

[quote name=”fackamato”]Väntar otåligt på tester av AMDs nya kontrollers![/quote]
Skulle exempelvis vilja se hur mycket prestandan begränsas i ett brazos system.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Det är också en intressant test, vet inte om Vertex 3-serien är lämplig för Brazos-plattformen där SSD-enheten är dubbelt så dyr som moderkort och APU tillsammans, men helt klart en intressant jämförelse med en sanslöst snabb SSD i en mindre snabb plattform.

Tempel
13 Årtal sedan

Just Brazos lämpar sig ju väl med en ssd, Asus eller ECSs passiva moderkort och ett passivt nätagg så har men en helt tyst maskin, har man ju inte haft sen man satt på Amiga 500 och satan vad jag saknar det.

Ett kontrollerkort som skulle kunna testas ihop med ssd:er är Asus U3S6 som är ett väldigt prisvärt kort.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Asus U3S6 använder troligtvis samma Marvell chip som de flesta billigare kontrollerkort använder. Jag hittade ingen spec, men det ser ut att vara marvell logotype på SATA kontrollern.

Tempel
13 Årtal sedan

Jo det är Marvell 88SE9123 på den. Men samtidigt är det PCIe x4…

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Just Brazos lämpar sig ju väl med en ssd, Asus eller ECSs passiva moderkort och ett passivt nätagg så har men en helt tyst maskin, har man ju inte haft sen man satt på Amiga 500 och satan vad jag saknar det. Ett kontrollerkort som skulle kunna testas ihop med ssd:er är Asus U3S6 som är ett väldigt prisvärt kort.[/quote]Givetvis ska Brazos köras med SSD, jag har en HTPC-artikel på gång med just ett sådant system. Det jag menade är att Vertex 3 endast finns i 120GB och 240GB med ganska höga priser, vilket kanske är lite svettigt/overkill för… Läs hela »

Tempel
13 Årtal sedan

Skall bli grymt nice att få läsa om bygget. När det blir dags så lär jag nog satsa på en +100G eftersom man inte vill ha nån annan lagring i maskinen i en vanlig burk så gör det ju inget om man har en vanlig disk oxå. Sen är ju de allra minsta SSDerna långsammare än +100 och +200 och så länge kontrollern hänger med på platformen så kan man ju kompensera lite för att det inte är topnotch performande på Brazos.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

jag tror en F40 skulle vara en bra idee för ett Brazos system. Sen får du lägga alla filmer på en mekanisk HDD.

Merlinen
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Planen är att undersöka detta ordentligt. Men problemet är att de flesta SATA 6,0 Gbps kretsarna begränsas av PCI Express-bussen där en ensam kanal “bara” klarar av 500 MB/s. Det är dock mindre i realiteten samtidigt samtidigt som kompabiliteten kanske inte är den bästa. Här är i alla fall en intressant jämförelse och även om jag tror att det kan blir bättre än såhär med drivrutiner och ny Vertex 3 firmware så lär det vara klart mätbar skillnad.http://www.guru3d.com/article/ocz-vertex-3-pro-review/13Förhoppningsvis kan vi göra en djupdykning i detta framöver som sagt.Sist ska vi ju klargöra att detta inte betyder att ett… Läs hela »

Carrrl
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Tempel”]Just Brazos lämpar sig ju väl med en ssd, Asus eller ECSs passiva moderkort och ett passivt nätagg så har men en helt tyst maskin, har man ju inte haft sen man satt på Amiga 500 och satan vad jag saknar det. Ett kontrollerkort som skulle kunna testas ihop med ssd:er är Asus U3S6 som är ett väldigt prisvärt kort.[/quote]Givetvis ska Brazos köras med SSD, jag har en HTPC-artikel på gång med just ett sådant system. Det jag menade är att Vertex 3 endast finns i 120GB och 240GB med ganska höga priser, vilket kanske är lite… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Jag tror att många skulle vara intresserade av att även se hur mycket snabbare starttider äldre maskiner hade haft med win7, en 4 GByte minne och en fin SSD. För många som kör mest kontorsapplikationer eller surfar skulle det ge ett rejält lyft

fackamato
13 Årtal sedan

Jag förstår inte varför man skulle vilja ha just den här SSD:n till ett tyst Brazo-system. Varför inte en billigare och större SSD?

Den här är ju oproportionellt dyr jämfört med Brazo-prestandan.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Absolut så är det intressant med SSDer generellt i ett Brazos system. Men som syns i tex uppstartstestet så är det inte jättestor skillnad mellan de olika SSD enheterna vad gäller starttider osv. Så egentligen vilken SSD som helst skulle fungera bra. Men absolut skulle dte vara intressant att testa Vertex 3 på en mängd olika kontrollers för att se skillnaden.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”fackamato”]Jag förstår inte varför man skulle vilja ha just den här SSD:n till ett tyst Brazo-system. Varför inte en billigare och större SSD? Den här är ju oproportionellt dyr jämfört med Brazo-prestandan.[/quote]Det är lite så jag menade också, har försökt att köra så i vår HTPC-artikel också att man väljer minnen och SSD som passar till den belastning och de användningsområde som HTPCn är tänkt för, inte bara det snabbaste utan tanke på kostnader osv.Har man pengar över så e de klart att man kan köra med Vertex 3 i ett Brazos system, men vi får väl helt enkelt… Läs hela »

Laglorden
13 Årtal sedan

Tack för en bra och intressant recension. (Sen vet jag man inte ska klaga på stavfel, så jag låter bli… men jag måste bara [b]säga [/b]det finns rätt många…) När det gäller själva innehållet så är det ju som ni skriver längst ned och att frågan är om det som säljs över disk senare ger denna prestanda. Det sägs ju på Anandtechs sida att det finns vissa frågetecken kring detta. Att de i frimware som säjs till konsumenter ska “cappa” antal Io/s på 20.000 efter 30s “burst” på 60.000. Det gör att den blir 3 ggr så långsam isf… vilket… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Artikeln har skrivits på drygt 2 dagar och det blev väldigt hetsigt med schemat så tyvärr har det blivit lite bristfällig kvalitetskontroll när det gäller just stavfel osv, men det kändes inte som det viktigaste i det läget. 🙂 Där har vi i alla fall goda nyheter. Både OCZ och Corsair åtminstone kommer att erbjuda full 4K prestanda i sina konsumentenheter så OCZ blir inte ensamma med detta i år heller.Intels är faktiskt på butikshyllorna redan verkar det som, men man har precis som Corsair/Marvell varit väldigt dåliga med att förmedla information om prestanda/testex. Vilket är något oroväckande, men vi… Läs hela »

Gascogne
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Artikeln har skrivits på drygt 2 dagar och det blev väldigt hetsigt med schemat så tyvärr har det blivit lite bristfällig kvalitetskontroll när det gäller just stavfel osv, men det kändes inte som det viktigaste i det läget. :)[/quote]

Bra artikel är det. 🙂

Men som sagt man är ju väldigt nyfiken hur prestandan blir med ett bra sata 3 raid kort i ett i7 system jämfört med sandy bridge.

Inget datum på när Vertex 3 ska finnas i butik?
Vill hemskt gärna byta ut mina Vertex 1 som jag har verkligen slitit ut med tiden hehe. :-*

Carrrl
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”fackamato”]Jag förstår inte varför man skulle vilja ha just den här SSD:n till ett tyst Brazo-system. Varför inte en billigare och större SSD? Den här är ju oproportionellt dyr jämfört med Brazo-prestandan.[/quote]Det är lite så jag menade också, har försökt att köra så i vår HTPC-artikel också att man väljer minnen och SSD som passar till den belastning och de användningsområde som HTPCn är tänkt för, inte bara det snabbaste utan tanke på kostnader osv.Har man pengar över så e de klart att man kan köra med Vertex 3 i ett Brazos system, men vi får väl… Läs hela »

fackamato
13 Årtal sedan

[quote name=”Carrrl”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”fackamato”]Jag förstår inte varför man skulle vilja ha just den här SSD:n till ett tyst Brazo-system. Varför inte en billigare och större SSD? Den här är ju oproportionellt dyr jämfört med Brazo-prestandan.[/quote]Det är lite så jag menade också, har försökt att köra så i vår HTPC-artikel också att man väljer minnen och SSD som passar till den belastning och de användningsområde som HTPCn är tänkt för, inte bara det snabbaste utan tanke på kostnader osv.Har man pengar över så e de klart att man kan köra med Vertex 3 i ett Brazos system, men vi får… Läs hela »

Carrrl
13 Årtal sedan

[quote name=”fackamato”]Förvisso. Men varför Brazos om det skall vara en HTPC? Ett socket 1156/775 ITX/M-ATX-kort med ett passivt NVIDIA/AMD-kort i valfri form spöar skiten ur resten, för säkert sunt samma pengar. Fast, då kanske man får trixa lite för att få CPU:n passivt kyld, om det nu är ett måste. :)[/quote]“Varför Brazos om det skall vara en HTPC?”-För att, om man ser till de tre saker jag räknade upp (“strömsnål”, “sval” och “tyst”) – och man inte är ute efter prestanda (för att t.ex. redigera filmer eller spela krävande spel) – så anser många med mig att Brazos:en är den… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Vi har nu uppdaterat artikeln med Sandy Bridge-resultat från Corsair Performance 3 P3-128GB så att jämförelsen mellan dessa två SATA6Gbps enheter blir lättare och mer rättvis. Som väntat är det fortfarande Vertex 3 för hela slanten, även vid filöverföringar där SandForce-kontrollern brukar ha det lite kämpigt med okomprimerbar data.

POE
POE
13 Årtal sedan

Hmmm… I vissa grafer står det RAID0 för Corsair Force F40 ser jag nu. Körs RAID0 ibland eller alltid?

fernulv
13 Årtal sedan

Finns det NÅGON kontroller eller moderkort med socket 1366 som inte använder Marvell?