Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips
Häng med när vi går igenom varför böjda datorskärmar, till skillnad mot TV-apparater, är något positivt och varför inte alla skärmar är lika böjda. 

Böjda eller så kallade välvda (curved) TV-apparater har sedan länge bevisats vara mer en fluga än ett vettigt tekniskt framsteg. Det är dock andra bullar när det kommer till datorskärmar.

Kort och gott handlar allt om förhållandet mellan storleken på den skärm (datorskärm, TV, projektorduk) du tittar på och dess avstånd till dina ögon. Med tillräckligt stor bild och tillräckligt kort avstånd ger en välvd panel en mer omslutande inlevelse. Inte bara generellt stora datorskärmar, 27 till 43 tum, utan i synnerhet även ultrabreda skärmar mår ofta bra av en något böjd panel. Forskning säger (1) att du redan vid 27 tum skärmstorlek med ett tittaravstånd av 60 centimeter får mindre förvrängning i bilden med en välvd panel än en platt. Detta för att avståndet mellan dina ögon och skärmens centrum blir kortare än avståndet mellan dina ögon och skärmens yttre kanter.

Philips 27" monitor
Philips 278E8QJAB har en kurvatur på 1800R (1800mm cirkelradie).

Särskilt viktigt på större skärmar och för dig med glasögon

Riktlinjen är därför också ganska uppenbar; desto bredare bild desto mer vinst av en välvd panel. Förutom mindre förvrängning känner användare enligt undersökningar en generellt bättre inlevelse och upplevelse genom att bli mer omsluten av sin bildskärm. Det senare är särskilt påtagligt i spel och multimedia men även för den produktive där du inte behöver anstränga periferiseendet på samma sätt som med en platt skärm. Det ska samtidigt noteras att även TV-apparater kan dra nytta av en välvd panel, men det förutsätter att man alltså sitter väldigt nära sin TV. Runt 1-2 meter beroende på din TV-storlek, vilket är ett ganska sällsynt förfarande.

Varför fungerar böjd skärm men inte böjd TV?

  • Du sitter tillräckligt nära en skärm för att gynnas
  • Vid datorskärmen sitter du ofta centrerad
  • Det är sällan du trängs fler framför samma skärm

När det kommer till välvda skärmar kommer vissa av er att märka större skillnad än andra och särskilt glasögonanvändare säger sig ofta uppleva stor skillnad. Med glasögon har du ofta ett visst avstånd där dina ögon får bästa möjliga syn. Det gör att det blir extra ansträngande att fokusera blicken på kanterna av en skärm om de ligger på ett annat avstånd till dina ögon. Det optimala är om dina ögon har lika långt avstånd till alla delar av skärmen och en välvd panel tar dig en bra bit på vägen och ger där tydliga fördelar mot en platt skärm.

Hur kraftigt böjd är min skärm?

Philips curvedFör den som letar efter en stor och välvd datorskärm finns det samtidigt vissa saker att tänka på. Även om en större och bredare skärm generellt bör främjas av en kraftigare böjning sätter ibland fysikens lagar egna hinder. Det är inte lätt att böja en skärmpanel med miljontals elektroniska bildpunkter bakom ett skyddsglas. Därför ser du ofta en mildare böjning på skärmar med 4K UltraHD-upplösning, desto mer högupplösta paneler desto svåra är de att böja. Hur kraftig böjning en skärm har får du reda på i dess specifikationer. En kurvatur på 1800R ger en kraftigare böjning än 3000R där formeln är den radie (i millimeter) som en cirkel skulle få ifall skärmen med sin böjning slöts i en cirkel.

Med andra ord, desto lägre (R)-värde desto mindre radie och därför desto kraftigare böjning.

Philips BDM4037UW har en mindre kraftig kurvatur på 3000R (3000mm) på grund av sin höga UltraHD 4K-upplösning.

Färgåtergivning är viktigt för alla

För att en skärm ska kännas naturlig att titta på och att använda är det dock inte bara panelens utformning som är viktig. Färgåtergivning är inte bara kritisk för professionella användare. Det kan lätt bli kris ifall du beställer hem kläder från nätet i “underbara färger” som sedan visar sig vara något helt annat när du väl får hem plaggen. Korrekt och bra färgåtergivning är något av det Philips jobbar hårdast på och det över alla sina konsumentskärmar. Alla Philips skärmar med ultra wide-color levererar imponerande färger, exempelvis vår prisvärda 32-tums skärm Philips 328E8QJAB5 med ett typiskt färgspektra på NTSC 103%, sRGB 126%.

Det ska samtidigt inte bara vara fint att titta på en skärm utan det ska även vara en bra och smidig upplevelse. Alla skärmar från Philips har flimmerfria paneler och många av våra modeller kommer även med “blåljusfilter” som minimerar stressen för dina ögon.

Freesync för bästa spelupplevelsen

Philips 349X7FJEW är en ultrabred skärm med 1800R kurvatur och stöd för AMD Freesync.

Med skärmar som matchar både för arbete och underhållning har vi även sett till att exempelvis ge stöd för AMD Freesync i flera av våra modeller. Vilket ger bättre spelupplevelse och flyt på en PC med AMD Radeon-grafikkort.

Design som smälter in

Philips datorskärmar är utvecklade efter devisen att leverera de funktioner och upplevelser som vanliga konsumenter efterfrågar och det till en attraktiv prislapp. Förutom välvda paneler, särskilt bra färgåtergivning och en bra användarupplevelse är design och kompatibilitet viktiga punkter. Philips skärmar använder sig traditionellt av stilren design som smälter in både i datorrummet och det öppna vardagsrummet. Samtidigt kommer alla våra skärmar kommer med en mängd olika skärmanslutningar för dator, spelkonsol och ibland även för din mobiltelefon.

Värt att bära med sig är att oavsett vilken datorskärm du använder så är ofta en välv panel att föredra om du når över 27 tum på ett lagom tittaravstånd (50-60cm). Prova gärna själv hemma att sitta på olika avstånd från din bildskärm och läsa gärna mer om Philips vävlda skärmar på Philips.se.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips
Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

Nu är detta ett sponsrat inlägg så man ska inte tro på allt som sägs men: Ett uttalande som “En böjd skärm är bättre än en böjd TV” är inte direkt svårt att bevisa då böjda TV:n endast är ren marknadsförings trick. Ja är de ensam (kan sitta centrerad) som tittar på TV med exakt rätt avstånd kanske du kan få viss förhöjd upplevelse. Dator monitorer då? Tja jag har tittat på två olika i butik och testat en av dem, ultra wide 21:9 tror jag det var, Tyckte faktiskt själva böjningen var mer ett irritationsmoment än förhöjning av upplevelsen.… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ja precis som det står i artiklen går det ju i teorin att få en bra “curved-upplevelse” av en TV också, du behöver bara sitta på oneturligt (för gemene man och möblemang) avstånd. 🙂 Angående monitorer är jag en firm believer i att wide ger en förhöjd känsla, sitter själv med en ultrawide och väld skärm hemma och är jäkligt nöjd. På kontoret har jag en vanlig platt 4K men hade varit intressant att testa en välvd även där, den jag har är en av de första 4K-skärmarna på 32tum så lite av en relik och innan det typ gick… Läs hela »

Xelf
6 Årtal sedan

Ultrawide, med lätt böjd skärm, går inte att byta ner sig efter det. Det förändrar i princip allt. Som 16:9 en gång ersatte 4:3…..kör witcher 3 på en ultrawide och säg motsatsen. I dare you….