Raja Koduri lämnade under veckan sin post som chef för AMD Radeon Technologies Group. Nu avslöjas att Koduri ska ta sin expertis till Intel och utveckla nya grafikkort.

Det har varit en minst sagt hektisk vecka för Intel och AMD. Det röda lägret har haft en tuff GPU-höst där en kaosartad Vega-lansering tidigare i veckan följdes upp av nyheten att Raja Koduri lämnar sin post som GPU-chef på Radeon Technologies Group. Inte helt oväntat med tanke på Koduris time out från rollen på RTG efter lanseringen av Vega. Mer oväntat var däremot att Intel och AMD under gårdagen bekräftade ett intimt samarbete där Radeon-grafikkretsar ska integreras med Intel CPU-teknik i kommande Core-processorlösningar.

Raja Koduri

Kanske ännu mer överraskande blev gårdagens nyhet att Koduri knappt hunnit lämna sin post på AMD förrän ärkerivalen, och nu samarbetspartnern, Intel anställt grafikspecialisten. Raja Koduri har officiellt presenterats som ny Intel chief architect, senior vice president för den nyligen startade Core and Visual Computing Group.

Det mest spännande med rekryteringen och Intels pressmeddelande är inte det faktum att Raja Koduri tar rollen som chef i satsningen. Det mest spännande är visionen för Intels Core and Visual Computing Group.

In this position, Koduri will expand Intel’s leading position in integrated graphics for the PC market with high-end discrete graphics solutions for a broad range of computing segments, skriver Intel i sitt pressmeddelande.

Med andra ord ska Koduri hjälpa Intel att inte bara vidareutveckla sina nuvarande integrerade grafikkretsar. Företaget planerar även att utveckla nya diskreta grafikkort för olika segment. Värt att poängtera är att Intel skriver detta som en nysatsning och en “expandering” vilket torde indikera nya former av produkter och segment man inte tidigare satsat på. Med det sagt har Intel redan tillverkat diskreta grafiklösningar genom åren, senaste deras Larrabee projekt. Detta lever idag vidare som en grund för de beräkningsinriktade Xeon Phi-kretsar som Intel tillverkar men det var länge sedan Intel fokuserade på traditionella grafikkort.

Grafiklösningar för slutkonsumenter?

Med Raja Koduri bakom spakarna verkar GPU-satsningen växla upp på högvarv och intressant är särskilt det faktum att Intel kallar detta för “grafiklösningar” och inte bara beräkningslösningar. Så medan Intel kommer att vidare fokusera på GPGPU-teknik för att tampas med Nvidia och AMD i servrar och superdatorer verkar företaget även redo att tackla den mer traditionella grafikkortsmarknaden. Av Intels pressmeddelande att döma handlar det också specifikt om “high-end” lösningar som i teorin skulle kunna få stora konsekvenser på GPU-marknaden.

När Intel och Raja Koduris arbete ska bära frukt är i dagsläget högst oklart. Satsar företaget på att få ut diskreta grafikkort på kortare sikt lär det vara baserat på Intels nuvarande Intel Gen9.5 GPU-arkitektur. Men högst sannolikt har man åtminstone även långsiktiga planer på nya GPU-arkitekturer, något som dock lär ta betydligt längre tid att färdigställa produkter kring.

AMD, Nvidia eller Intel
Vilken GPU-tillverkare tycker du låter mest spännande?
Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

Vet inte om man ska vara orolig eller glad för denna nyhet.

Orolig för att Intels intåg på grafikkorts marknaden kan göra det mycket svårt dör AMD i framtiden.
Glad för att det kommer ytterligare aktör på grafikkortsmarknaden.

6 Årtal sedan

Tycker AMD Ryzen och Ryzen 2 är mest intressant just nu.

Husse Busse
6 Årtal sedan

Kan det till o med bli så att AMD gör en exit från GPU marknaden för desktop grafikkort….

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Husse Busse

Satt och tänkte på samma sak, frågan är som sagt om det är en dålig eller bra idé. Mer konturens på grafikmarknaden men samtidigt skulle ätten Intel bli ännu större.

Husse Busse
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Fler som slåss på GPU marknaden skulle kunna gynna oss konsumenter men frågan är om AMD har resurser till att vara med. Känns som om både Polaris och nu även VEGA är lite för dyra för vad de presterar. AMD skulle haft ett Polaris+ chip som man hade använt till att slåss mot Nvidia i 1060/1070 segmentet. Kanske skulle man utvecklat FURY lite till och skippat HBM.

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Husse Busse

Jo AMD kan få det svårt på grafikkortsmarknaden om Intel verkligen satsar på mellansegmentet där det finns mest pengar att hämta.

Bengt-Arne Johansson
6 Årtal sedan

Är lite förvånad att där inte verkar existera någon form av konkurrensklausul hos AMD, över åren så har nyckelpersoner försvunnit till deras konkurenter utan minsta reaktion. Första tanken är att det inte bådar gott för AMD’s framtid då Intel helt säkert kommer med något som direkt konkurrerar med AMD’s APU’er, något som ligger nära till hands även om dom skriver “high-end discrete graphics solutions”. Om inte Raja helt gör bort sig så blir nog sammarbetet mellan Intel och AMD kortvarigt med risk att AMD i slutändan blir uppköpta. Av vem är svårt att säga då konkurrenslagar blir ett hinder för… Läs hela »