Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Visste du att du med vanliga routrar från Asus, även äldre modeller, kan bygga det kanske kraftigaste Wifi-meshnätverket på marknaden? Såhär fungerar Asus AiMesh!

Säg den som inte svurit över skakigt Wifi. En av de absolut bästa lösningarna för att komma till rätta med Wifi-täckningen därhemma, är ett så kallat mesh-nätverk. Mesh ger möjligheten att bygga ut ditt Wifi i oändlighet, oavsett hur ditt hem ser ut. Utan strul med olika ssid (nätverksnamn) och utan frustrerande kabeldragning. Upplevelsen blir att du har “samma” Wifi överallt med optimal signalkvalitet.

Många tillverkare har lanserat egna Mesh-lösningar det senaste året, som alla lovar bra täckning och höga hastigheter. Asus släppte i fjol sin egen serie Lyra, som är designad för att vara en lättanvänd, estetiskt diskret all-in-one-lösning. En lösning för den som vill att det bara ska funka, inte synas och som inte vill tweaka manuellt.

AiMesh fungerar med nya och gamla routrar

Nu lanserar Asus en ny mesh-lösning kallad AiMesh. AiMesh bygger på samma teknik som Lyra men istället för de färdiga mesh-”puckarna” använder du vanliga routrar som noder/satelliter. Det ger vad vi kan kalla mesh 2.0, med extrem prestanda och stora möjligheter att manuellt konfigurera ditt nätverk, till exempel genom att rikta antennerna eller finjustera mjukvaran.

AiMesh är därmed en lösning riktad till dig som till exempel spelar tunga onlinespel eller jobbar med applikationer som kräver stabila och väldigt höga upp- och nedladdningshastigheter. Att du kan återanvända existerande routrar gör också Ai Mesh till en kostnadseffektiv lösning. Istället för att köpa helt nytt kan du använda det du har, och kanske komplettera med en extra router.

Trotjänaren Asus RT-AC68U i användarscenario

En modell som stödjer AiMesh, är Asus RT-AC68U. Det är en sann trotjänare och en av de bäst säljande routrarna i Norden de senaste åren. Populariteten grundar sig främst i att routern är snabb och pålitlig, med stöd bland annat för 802.11ac-standarden, självklart med dubbla frekvensband. Med en enkel mjukvaruuppdatering kan du göra din RT-AC68U till en del av ditt Asus AiMesh-nätverk och förslagsvis kompletterar du med ett kraftfullare syskon som huvudrouter eller varför inte köper ytterligare en AC68U i butik eller på begagnatmarknaden. Kraftfullare Mesh-nätverk för pengarna lär du få svårt att hitta. Något som bland annat fysikerstudenten Andreas vittnat om där han hemma just kompletterade sin AC68U-router med ytterligare en motsvarande modell. Att täcka sin tvårummare med Wifi var inte direkt någon större utmaning. Att med allt annat än optimala routerplaceringar nå överföringshastigheter på över 80 megabyte per sekund helt trådlöst mellan NAS och gamingdator i vardagsrummet var däremot en annan femma.

– Jag har faktiskt legat kontinuerligt över 100 megabyte per sekund med samma routrar i en AiMesh-konfiguration. Just nu är jag dock väldigt nöjd med sweetspoten av en mindre Wifi-optimal möblering. Jag ville slippa en riktigt tragisk kabeldragning och chansade på en extra AC68U för 1300 spänn och en AiMesh-installation. Jag var orolig att den trådlösa prestandan inte skulle räcka för de tunga uppgifterna som 4K HDR-streaming och stora filöverföringar, men det har varit överraskande stabilt, säger Andreas.

En bild på Andreas personliga** AiMesh-installation som illustrerar hans installation och vardagsprestanda med 2xAC68U.

Så här skapar du ditt Ai Mesh med kompatibla routrar:

  1. Uppdatera – Installera den senaste mjukvaran på de befintliga routrar du vill använda. Fabriksåterställ de som ska fungera som noder, alltså signalförlängare.
  2. Installera – Anslut den bästa och mest högpresterande routern och ange att den ska vara huvudrouter.
  3. Sök – Slå på den/de andra routern och klicka “sök” i gränssnittet ASUSWRT eller Asus router-app.
  4. Slå ihop – Välj en router och klicka “apply” för att addera den till ditt nyskapade wifi mesh-nätverk. Klart!
Asus AiMesh routrar
Asus AC68U, Asus ROG Rapture GT-AC5300 och Asus AC2900 stödjer alla AiMesh och kan paras tillsammans.
RouterAiMesh-stödMax Wifi-hastighet (5GHz)Max Wifi-bandbredd totaltPris
ASUS RT-AC68U/WJa1300 Mbit/s1900 Mbit/sProduct price
ASUS RT-AC86UJa2167 Mbit/s2917 Mbit/sProduct price
ASUS RT-AC88UJa2167 Mbit/s3167 Mbit/sProduct price
ASUS RT-AC1900UJa1300 Mbit/s1900 Mbit/sProduct price
ASUS RT-AC2900Ja2167 Mbit/s2900 Mbit/sProduct price
ASUS RT-AC5300Ja2167 Mbit/s5300 Mbit/sProduct price
ASUS GT-AC5300Ja2167 Mbit/s5300 Mbit/sProduct price
ASUS DSL-AC68UQ2 20181300 Mbit/s1900 Mbit/sProduct price

Asus AiMesh fungerar på både 2,4 GHz-bandet och 5 GHz. En separat kanal på 5 GHz används för att routrarna ska kommunicera med varandra internt. Mesh-nätverket kan med sin egen intelligens avgöra vilket band som är lämpligast för en viss enhet på en viss plats.

Närmast trådlös gigabit ethernet-prestanda

Asus har i egna labbtester sett hur AiMesh-system med företagets mellanmodell RT-AC86U nått trådlösa hastigheter på upp mot 1 gigabit per sekund. Det är snabbt nog för att föra över en 4,5 gigabyte stor fil på 36 sekunder till en annan dator eller lagringsenhet i ditt nätverk – trådlöst.

Konceptet AiMesh kommer att stödjas på bred front med Asus nya routermodeller. För de existerande routrarna blir det tillgängligt genom en firmwareuppdatering. När uppdateringen har gjorts är routern färdig att installeras i ett nytt Ai Mesh-nätverk. Antingen som huvudenhet eller som en nod. Därefter bygger du på tills täckningen är perfekt.

Asus RT-AC5300 kan användas som både router och satellit i ett AiMesh-nätverk.

Generella nätverkstips för att få bästa möjliga Wifi-prestanda och räckvidd.

  • Har du endast en (1) router, placera den centralt i hemmet. Helst inom synhåll från där du använder internet mest, till exempel skrivbordet eller läsfåtöljen.
  • Ställ gärna routern högt upp. Eller undvik åtminstone att ha den på golvet.
  • Externa antenner är inte bara en dekoration. Rikta antennerna åt olika håll beroende på hur ditt hem ser ut. Experimentera för att se vad som ger bäst resultat.
  • Tänk på att tjocka väggar, särskilt sten, betong och tegel, blockerar radiosignaler och kan försvaga wifi-signalen väldigt mycket. Location, location, location!

Hitta fler Wifi- och nätverkstips i vår tidigare tipsartikel.

AiMesh stöds redan idag av många av Asus mest populära routrar som trotjänaren RT-AC68U men även nya flaggskeppet ROG Rapture GT-AC5300. Utbudet kommer samtidigt att utökas kontinuerligt och för att läsa mer om AiMesh samt vilka routrar som stödjer tekniken redan idag kan ta dig till den officiella AiMesh-hemsidan.

Asus AiMesh (Här med AC68U i förgrunden) levererar trådlös streaming av 4K HDR film och HDR-spel som ME: Andromeda.

*Jämförelseresultat baseras på dubbelriktade hastighetstest utförda i ASUS kontrollerade laboratoriemiljö med en RT-AC86U, en router med tre band och tre hubbar och en mesh-router med dubbla band och tre hubbar.

**Uttryck är Andreas egna åsikter där innehavet av hårdvara köpts in på eget bevåg utan ASUS inverkan.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments