Hemautomation är ingen ny företeelse men tekniken för att skapa det intelligenta hemmet har blivit allt billigare de senaste åren. På CES 2013 får vi bland annat se hur vi med ett energisnålt zigbee-nätverk kan styra allt från belysning till dörrlås och pool-pumpar.

MMB Networks bygger kretsar som kan integreras i allt från termostater till persienner och lampor. Med hjälp av den trådlösa nätverkstekniken zigbee skapas ett meshnätverk i ditt hem som kan programmeras efter olika användarprofiler eller styras med hjälp av applikationer i exempelvis din surfplatta eller smartphone.

På mässan ser vi ett system som med en enkel knapptryckning låser din dörr, släcker ljuset och drar ner temperaturen i huset för att sänka energikostnaderna. Det finns även teknik för att automatiskt styra energislukande enheter som pool-pumpar att bara arbeta när elpriset är som lägst. MMB Networks menar att användningsområdena egentligen bara begränsas av efterfrågan på marknaden och vår fantasi.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Vill gärna se mer av sånt här. Kul nyhet!

11 Årtal sedan

Fräckt! 😆

flopper
11 Årtal sedan

styrning med led samt påverka el och tider med tex motorvärmare etc..skulle vara trevligt.

RK
RK
11 Årtal sedan

Nu är ju hemautomation inget nytt, men alltid kul när det får lite uppmärksamhet. Jag tycker det är värt att notera att det här företaget (MMB Networks alltså) bara jobbar med Zigbee, vilket i princip innebär att man som privatperson inte kan köpa deras produkter annat än genom installatör (vilket sannolikt blir dyrare än gör-det-själv). Nu är det kanske inget problem eftersom MMB ändå bara gör kretsar för kommunikation och inte kompletta brytare, dimrar osv. För den intresserade finns ju en snarlik standard som hete Z-wave och som är mycket mer tillgänglig för gemene man. Är man riktigt seriös/ambitiös bör… Läs hela »

P-A
P-A
11 Årtal sedan

Man kan ju köra trådat eller trådlöst Ethernet med Proifinet som protokoll.
Siemens och Phoenix Contact styrsystem
har det som nativeprotokoll.
Borde då även fungera med powerline adaptrar i vägguttagen samt att man då
har webbserver i styrsystemen och klarar sig utan app, alternativt kör man soft PLC på sin dator.