NH ångar på med fler SSD-tester. Idag har vi tagit oss en titt på OCZ nya prestandamodell. Det handlar om uppföljaren till Vertex 4 och namnet är Vector. Vector är speciell då den är baserad på OCZ:s egenutvecklade kontrollerkrets Barefoot 3. Kan OCZ hota Samsung 840 Pro?

Vissa SSD-tillverkare har det ganska bra. De behöver inte nödvändigtvis vara snabbast, billigast eller först med det senaste. Folk har en tendens att köpa deras saker ändå. Ofta för att tillverkaren har gjort sig ett namn inom andra områden. Är man osäker och inte så väldigt insatt, så väljer man gärna ett märke man känner igen och som man hört bra saker om. Två bolag som sitter i den sitsen, är Intel och Samsung. Dessa bolag behöver inte profilera sig något nämnvärt utan de klarar sig bra ändå.

Andra bolag har det betydligt svårare. En del väljer att ha SSD som ett litet sidospår i sin verksamhet och så får det gå lite som det går. Men sen finns det några bolag som försöker att få marknadsandelar genom att ha de nyaste produkterna och satsar på SSD i alla prisklasser. Corsair är ett sådant företag, men de som verkligen gått all-in på SSD är OCZ Technology.

OCZ har gått från att vara en ganska medioker minnestillverkare, till en riktigt väletablerad SSD-tillverkare. OCZ har gjort sig ett namn genom att aggressivt pumpa ut nya tekniker och nya lösningar på SSD-marknaden. Detta har gjort att OCZ har varit före sina konkurrenter med nya kontrollerkretsar och firmwareuppdateringar. Det har gjort dem till en av de absolut största, men frågan är om de inte har låtit det gå lite för långt. Resultatet har blivit brist i både produktvalidering och kvalité på den överdrivet stora produkt portföljen.

Det spekuleras i att OCZ länge haft två mål med sin verksamhet. Den första är att börja tillverka egna kontrollerkretsar och det andra är att bli uppköpta av en större OEM-tillverkare. För att lyckas med detta så köpte man bland annat företagen Indilinx och PLX. Man började också sälja enheter till mycket förmånliga priser vilket har gjort att företagets vinst sjunkit dramatiskt. OCZ var nära att nå sitt andra mål när Seagate visade sitt intresse för bolaget. Förhandlingarna startade men sedan drog sig Seagate plötsligt ur affären. Kort därefter så avgick OCZ:s VD Ryan Petersen. Det är inte officiellt, men många tror att Ryan tvingades avgå på grund av den misslyckade Seagate affären och att anledningen var problem i OCZ:s finanser. Men detta är endast rykten och inget som vi vet med säkerhet.

De senaste månaderna så har det blåst rejält kring OCZ. Aktien har sjunkit som en sten på den amerikanska börsen och är nu nere på en ny lägstanivå sedan introduktionen på Nasdaq-börsen 2010. OCZ har inte heller redovisat sin senaste kvartalsrapport som de ska ha gjort, vilket har gjort investerare minst sagt upprörda och det har viskats om allt från mutskandaler till stämningar. Många tror att detta till och med kan vara början till slutet för OCZ.

Kan Vector bli vändningen för OCZ?

Vi på NordicHardware har dock inte givit upp hoppet om företaget och det är nu äntligen dags för lite goda nyheter. OCZ har nämligen lyckats med det som man eftersträvat under många år, nämligen att utveckla och designa en helt egen SSD-kontroller. Med den nya kontrollern, en ny vd och ett smalare produktutbud med fokus på kvalité, har OCZ tänkt vända skeppet. Där företagets nya Vector-enhet får en viktig roll.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments