Vi testar fem olika modeller av Polaris-baserade AMD-grafikkort, med olika varianter av RX 480, RX 470 och RX 460 från fyra stora grafikkortstillverkare.

Den här artikeln är en del av Svenska Grafikkortsguiden, Sveriges största löpande test av grafikkort och din hub på Nordichardware för allt material som har med grafikkort att göra. Där hittar du alltid våra senaste produktrekommendationer, tester, nyheter och marknadsanalyser.


När AMD lanserade den nya Polaris-arkitekturen med prestandakortet Radeon RX 480 i spetsen siktade man på mellanklassen med en plånboksvänlig prissättning. Lagom till att grafikkortet hittade till den svenska marknaden visade det sig dock att den relativt låga prislappen inte följde med över Atlanten. Dessutom släpptes bara referensmodeller de första veckorna, och därmed missade AMD den enda chansen de egentligen hade att fånga marknaden. Nvidia var snabba med att kontra AMD med deras Geforce GTX 1060 som både prestanda- och prismässigt var ett bättre alternativ än dåvarande AMD-grafikkort.

Flera månader efter lanseringen av Radeon RX 480 har partnertillverkade modeller äntligen börjat hitta ut till butikerna och först nu börjar testexemplaren trilla in en efter en till kontoret. Man skulle kunna tro att priset för Radeon RX 480 vid det här laget har sjunkit, men tyvärr har en större prissänkning inte skett, än så länge.

I den här artikeln testar vi fem nykomlingar till Grafikkortsguiden samt två referenskort, nämligen mellanklasskortet Radeon RX 470 samt instegskortet Radeon RX 460. Utöver referenskorten testar vi två partnertillverkade modeller, ett från Sapphire och ett från Gigabyte med respektive grafikkrets. Vi har även besök av tre påkostade modeller av Radeon RX 480 från Asus, Gigabyte och Powercolor. Samtliga AMD-grafikkort säljs i olika varianter med varierande mängd minne, modellerna vi testar idag kommer med 4 gigabyte minne för Radeon RX 470, 2 gigabyte för RX 460, och 8 gigabyte för alla RX 480.

Likt tidigare artiklar om partnertillverkade grafikkort hoppar vi även här över arkitekturen, men den som är intresserad hittar mer om arkitekturen Polaris här.

DirectX 12 gör entré i grafikkortsguiden

Microsofts senaste programmeringsgränssnitt för grafikhantering, DirectX 12, har officiellt varit ute sen lanseringen av Windows 10, och i oktober 2016 finns det tiotalet större speltitlar med stöd för gränssnittet. Av de titlarna har vi valt ut två spel som har haft stöd för gränssnittet längst och som har bred stöd av utvecklarna: Hitman och Rise of the Tomb Raider. Utöver de här två spelen har vi valt att inkludera ett syntetiskt prestandatest från välkända Futuremark, deras nya DirectX 12-benchmark Time Spy.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Thomaseron
7 Årtal sedan

Netonnet har ett vettigt RX 480 för under 2 lök; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3770605.
Komplett.se har ett klockvänligt RX 470 för 1900; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3803393
Så det finns bra kort till bra priser.

karlssonpåtaket
karlssonpåtaket
7 Årtal sedan
Reply to  Thomaseron

AMD har ju gått ut med att de ska sänka priserna på RX-serien för att kontra Nvidia då GTX1050 och GTX1050Ti är snart ute. Så tror nog alla andra butiker och så kommer sänka priserna allt efter som.

7 Årtal sedan

De har bara sänkt priserna på RX 460 för att möta 1050Ti, inte resten av RX-serien. Dock så tycker jag fortfarande RX460 är minst tvåhundra kronor lite för dyrt med tanke hur mycket sämre prestanda de har gentemot 1050Ti.

Carl Holmberg
Editor
7 Årtal sedan
Reply to  Thomaseron

Prisutvecklingen går helt klart åt rätt håll Thomaseron, inte minst nu i oktober då Radeon-priserna börjat störtdyka. Räkna också med att se fler tester av även de här billigare korten framöver 🙂

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
7 Årtal sedan

Som jag fattar det är det meningslöst att köpa ett 470 med 8gb men är det vettigt att köpa ett 480 med endast 4 gb?

Hawkiz
7 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

Finns tester mellan 4 & 8gb i olika upplösningar, ingen eller väldigt liten skillnad. slog till på ett 480 4gb för 1999:- från net on net ?

7 Årtal sedan

Bra recension men jag vill påpeka några saker ni kan förbättra.

1. Sammanslaget prestandaindex på alla spel i alla upplösningar.
2. Crysis 3 i upplösningen i 4k så presterar alla AMD-kort mycket dåligt.
3. Video på alla testslingor
4. Utseendet på graferna är jag inte riktigt nöjd med. Också en sak ni kan göra mer tydligt och mer enhetligt.