Nvidia kliver in i budgetklassen med Pascal-korten Geforce GTX 1050 Ti, med siktet inställt på gaming i 1080p. Vi testar två instegsmodeller från MSI!

Den här artikeln är en del av Svenska Grafikkortsguiden, Sveriges största löpande test av grafikkort och din hub på Nordichardware för allt material som har med grafikkort att göra. Där hittar du alltid våra senaste produktrekommendationer, tester, nyheter och marknadsanalyser.


 

Instegs- och budgetklassade grafikkort har fram till nyligen inte fått någon större kärlek från AMD eller Nvidia. Medan Nvidia var upptagna med att erövra entusiast- och prestandaklassen tampades AMD med mellanklassen, och fram till lanseringen av Radeon RX 470 och RX 460 var det relativt tomt på nya grafikkort på marknaden i de här segmenten, för användare som vill ha mer prestanda än den integrerade grafikkretsen i processorn men utan att gräva för djupt i plånboken. Den som letade efter ett billigare alternativ för att driva enklare spel fick nöja sig med dyrare och/eller äldre grafikkort.

Lyckligtvis var AMD snabba med att lansera deras grafikkort ur Polaris-familjen som var alla billigare alternativ. Men som vi har nämnt tidigare reflekterade inte riktpriset i Sverige, priserna utomlands och grafikkort som var, och är, klassade insteg och budget blev plötsligt några hundra kronor dyrare.

Nvidia är medvetna om deras försvinnande närvaro i de lägre prisklasserna när man idag lanserar Nvidia Geforce GTX 1050 Ti och GTX 1050 med ett aggressivt riktpris. Geforce GTX 1050 Ti och lillebror GTX 1050 är två instegsgrafikkort för enklare gaming på lägre upplösningar, med bred fokus på konsumenter som letar efter grafikkort som kan driva kända esportstitlar och onlinespel.

Konkurrens när den fungerar – AMD sänker priser

Något som vi datorentusiaster och datorspelare har saknat de senaste åren är jämn konkurrens i alla prisklasser. Datorkomponenter kostar mer för varje år, och det är inte bara dollarn som är den stora boven. Konsumenterna vinner när konkurrens finns och det ger, som i det här fallet, snabba resultat. AMD meddelar dagen innan lanseringen av de nya Pascal-korten att man sänker priserna på två av deras direkta motsvariga modeller av grafikkort med ungefär 100 kronor var. Det kanske inte låter som mycket, men uppgår till ungefär 5 procent mindre i riktpris.

Innan vi kör igång testerna kikar vi lite närmare på den nya grafikkretsen GP107 på nästa sida men eftersom vi redan har skrivit om arkitekturen Pascal hoppar vi över den här, den som är intresserad om själva arkitekturen kan läsa vår artikel om referenskortet Nvidia Geforce GTX 1080 här.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
karlssonpåtaket
karlssonpåtaket
7 Årtal sedan

Spännande kort, har läst att många råder en att avvakta med köpa direkt, då första “batchen” av kort kan vara lite svaga för överklockning och sånt. Undrar om ni här vet något om det eller om det är bara “rykten”.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
7 Årtal sedan

Tomshardware som testat både 1050 och 1050 ti sågar den senare för att det ligger för högt i pris i jämförelse med “vanliga” 1050. Istället är det “vanliga” 1050 som rekommenderas för den hugade spekulanten.

Nicklas
Nicklas
7 Årtal sedan

Det var tydligen inte så stor skillnad på hur mycket ström dom äter. Jag trodde gaming versionen hade en extra sladd pga att moderkortet kanske inte kunde ge ut all ström som krävdes igenom pcie porten. inte för att det har någon större betydelse kanske men det får ju en att undra om hur mycket ström som kan komma ut igenom pcie innan den går i sönder.. kan iofs också vara så att jag har missuppfattat hela poängen med extra sladden lol. Temperaturen på OC va ju lite lägre i både load och idle men jag antar att ni tog… Läs hela »

Nicklas
Nicklas
7 Årtal sedan
Reply to  Nicklas

Glömde tilllägga att Battlefield 3 för temp test är ganska så messigt val eftersom båda grafikkorten är enligt game-debate och “can you run it” 200% över rekommenderad prestanda klass vilket gör testen ganska fel räknad eller kanske bättre sagt otrovärdig och att temperaturen kan komma högre med ett bättre spel val för testen som är i samma klass

Nicklas
Nicklas
7 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

ursäkta men jag kan faktiskt inte hålla med om att bf3 är ett mellanklass spel när det t.o.m kan köras på minimum med ett gammalt geforce 8800 512mb

När man spelar så spelar man i flera timmar så era tester på 15min ger ju inte korrekta svar, borde vara minst 1 timme ifall ni är seriösa..

Har kollat era andra tester på high-end kort och där har ni också haft bf3 som test spel i 15min..