Samsung uppdaterar 970 Evo med femte generationen V-NAND och kallar den för 970 Evo Plus. Vi har testat 500 GB- och 1000 GB-modellerna som sätter en ny ribba för prestanda.

Varning! Det har kommit fram att tillverkaren bytt ut komponenter i denna enhet. Det betyder att den enhet du köper i butiken inte nödvändigtvis presterar på samma nivå som den vi testat. Buyer beware!

Samsung har bytt ut kontrollerkretsen i nyare modeller av 970 Evo till densamma som används av 980 (dock med PCIe4 avstängts). Detta resulterar i högre prestanda så länge det finns plats i SLC-cachen, men sämre prestanda när den är full.

När Samsung lanserar nya SSD-enheter är det ofta stora nyheter. Samsung har varit väldigt dominerande på konsument-SSD-marknaden under de senaste åren. När Samsung släpper en ny enhet är det ofta den som alla de andra jämförs med. Samsungs senaste generation av PCIe-enheter, i 970-serien, lanserades för åtta månader sedan och är fortfarande de snabbaste SSD-enheterna på marknaden (om man inte räknar med Intels Optane). Under den senaste tiden har det dock dykt upp flera enheter som är i samma prestandakategori som Samsungs 970 Evo. Några exempel är WD Black och Adata SX8200 Pro. Nu svarar Samsung med att uppdatera 970 Evo med företagets senaste generation V-NAND- Tillsammans med sin Phoenix-kontroller lovar företaget betydligt bättre prestanda än tidigare och kallar därför de nya enheterna för Samsung 970 Evo Plus.

Samsung_NAND

970 Evo Plus är en iterativ uppdatering av gamla 970 Evo och Samsung vill därför inte lansera den som en helt ny enhet. Samtidigt säger företaget att prestandaökningen är så påtaglig att de ändå vill lansera den som en SSD som skiljer sig från 970 Evo. Planen är då att gamla 970 Evo kommer att fasas ut till förmån för 970 Evo Plus.

Då undrar vi förstås: vad är det som är nytt med 970 Evo Plus? Är skillnaden tillräckligt stor för att rättfärdiga att Samsung lanserar samma enhet med ett nytt namn? Vi har testat 500 GB- och 1000 GB-modellerna och vi vill testa hur stor skillnad det är mellan de nya och gamla enheterna. I den här artikeln kommer vi att göra många referenser till 970 Evo och därför rekommenderar vi starkt att ni läser vårt test av Samsung 970 Evo.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
5 Årtal sedan

Riktigt bra test som vanligt! Har ett par frågor. Varför ser IOPS resultaten med fullskrivning så olika ut för 500 och 1000gb-modellen? 500gb modellen har en fin stadig IOPS medan 1000gb modellen är överallt? Och på Robocopy testerna hur menar ni med när ni tar och gör en kopia på Large och mediumtesterna? Hur går det till och hur får ni ut resultaten från dessa?