Kingston DataTraveler Ultimate GT 2TB

Först ut är Kingston Datatraveler Ultimate GT 2TB, världens just nu rymligaste USB-minne. Inte helt oväntat är det just kapaciteten som gör detta till en av de mest intressanta USB-stickorna på marknaden idag. Det är till och med svårt att hitta en SSD med så hög kapacitet (Samsung har ett par stycken) och att Kingston lyckats trycka in det i ett USB-minne är riktigt imponerande. Det är en direkt uppföljare till förra årets Kingston DataTraveler Predator USB-minne och gissningsvis använder man också liknande komponenter.

Specifikationer

NamnKingston DataTraveler Ultimate GT
Kapacitet2 terrabyte
GränssnittType-A USB 3.1 Gen 1 (5Gbps)
KontrollerPhison PS2251-08
Sekventiell läsprestanda300 MB/s
Sekventiell skrivprestanda200 MB/s
Storlek72x26,94x21 mm
Vikt61g utan sladd
Garanti5 år

Tittar vi på specifikationerna ser vi att Kingston använt sig av en USB-kontroller från Phison. Närmare bestämt en PS2251-08 som vi tidigare sett i ett antal USB-minnen. Detta är en kontroller som fokuserar väldigt mycket på stora filer och sekventiella överföringar. Det känns därför logiskt att sätta en sådan kontroller i ett USB-minne med hög kapacitet, då det mest troliga scenariot är att man använder det för att lagra väldigt stora filer. Exempelvis video eller diskavbildningar.

Kingston vill inte avslöja vilken typ av minneskretsar som finns i, men vi har anledning att tro att det rör sig om Toshibas 15 nm MLC. Kingston vill nog inte avslöja då de troligtvis vill kunna byta till 3D-NAND senare, för att få ner priset. Det skulle inte förvåna mig om vi får se dessa med TLC-NAND längre fram. Vidare ser vi att Kingston gått in med en garanti på hela fem år, vilket är kul att se.

Tittar vi på priserna ser vi att det är ingen billig pjäs vi pratar om. I skrivande stund så kostar den smått hutlösa 15 000 kronor. 1TB-modellen är något billigare men kostar ändå 9 000 kronor. Det kan exempelvis jämföras med en Samsung T3 2TB som kostar 7 500 kronor som gissningsvis också har betydligt bättre prestanda. Nu är ju detta en helt ny produkt och vi hoppas därför att priset kommer att gå ner en aning framöver.

Design

Trots att det är ett USB-minne är Kingston DT Ultimate GT väldigt stor. Den är ju fortfarande mindre än externa hårddiskar och SSD men det är ändå inget som du hänger i nyckelknippan. Den har också en väldigt ruggad design vilket gör att den ser ut att tåla en hel del stryk. Chassit är helt i metall och det bör inte vara några problem att använda den ute på fältet. På grund av dess storlek kan det ibland vara svårt att få den på plats i ett USB-uttag där det är lite trångt. Därför har Kingston skickat med en kortare USB-skarv kabel som man kan använda där den inte får plats.

Vi kan väl tycka att den är lite för stor för att vara ett USB-minne. Samtidigt förstår vi att allt nand-flash måste ju få plats någonstans och då har Kingston gjort en bra kompromiss med den lilla extra sladden, även om det inte är idealt. Sedan saknar vi helt stöd för USB-C, vilket enkelt hade kunnat fixas med ytterligare en liten kabel. Om man köper ett USB-minne för 15 000 kronor kan man ju tycka att det borde ingå.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid