Kingston DataTraveler Workspace 128GB

Den andra USB-enheten vi tittar på idag är något äldre och det är Kingston Datatraveler Workspace 128GB. Denna släpptes redan 2013 i samband med att Microsoft släppte ”Windows to go” som en funktion i ”Windows 8 Enterprise. Funktionen bygger på att du kan skapa en Windows-installation på en extern HDD/USB/SSD som är en ”kopia” av din arbetsstation. Du kan sedan ta installationen till vilken dator som helst och boota den och direkt komma igång med din egen installation av Windows inklusive dokument och program.

Även om det teoretiskt sätt går att göra en ”live”-installation av Windows på vilken USB-sticka som helst, så går det inte att utnyttja alla funktioner i Windows 2 Go om man inte har ett certifierat USB-minne. Kingston Datatraveler Workspace är en av bara 13 USB-eheter som har den certifieringen (och bara några av dem går att köpa i Sverige).

NamnKingston DataTraveler Workspace
Kapacitet128 gigabyte
GränssnittType-A USB 3.0 (5Gbps)
KontrollerSandforce 22xx
Sekventiell läsprestanda250 MB/s
Sekventiell skrivprestanda250 MB/s
Storlek75,29x22,98x16,44 mm
Vikt22g
Garanti2 år

Till skillnad från många andra USB-minnen använder man sig av en SSD-kontroller och en SATA-USB-brygga. I det här fallet verkar det vara en äldre Sandforce 2241-kontroller. Principen är densamma som den som används hos externa SSD-enheter och det gör enheten dyrare och varmare, men samtidigt får man betydligt bättre prestanda mes slumpmässig skriv och läs, vilket är viktigt om du ska köra Windows direkt ifrån enheten. Sekventiell skriv- och läsprestanda ligger runt 250 MB/s och slumpmässig prestanda är 3 750 IOPS läsning och 9 800 IOPS skrivning. Hela enheten har två års garanti.

Design

Till skillnad från Ultimate GT, har Workspace en lite mer traditionell design. Skalet är av plast men känns robust. Det känns att man håller i ett gediget USB-minne och inte en budgetmodell. Plasten gör det dock betydligt svårare att avleda värme och vid tung belastning blev den märkbart varmare än andra USB-stickor.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid