Sponsrat – Denna artikel presenteras av Microsoft
Ultraportabla enheter med pekskärmar kan vara mycket mer mångfasetterade verktyg än vad vi ofta tror. Vi listar fördelar och tips som gör dig produktiv med flexibla 2-i-1-datorer.

För många år sedan tågade surfplattorna in i våra hem som ett bra verktyg för att ta del av media och kolla sina sociala medier. I andra änden så levde bärbara datorer kvar som primära verktyg för produktivt arbete. Mitt i mellan växer trenden för det bästa av två världar, nämligen 2-i-1-enheter som kombinerar smidigheten hos en surfplatta med produktiva sidor från datorer. 2-i-1-datorerna riktar sig till alla som vill ha både och med möjligheten att antingen använda den som en surfplatta eller som en fullfjädrad dator.

Här kommer några tips på hur du kan bli produktiv på jobbet eller i skolan med en ultraportabel 2-i-1-dator.

Var alltid redo för jobb på språng

Med en 2-i-1-dator som ditt verktyg i vardagen är det enkelt att vara på språng. Formatet hos en dessa produkter gör det enkelt att ta den med sig i väskan tillsammans med dina favorittillbehör och kanske matlådan.

Det smidiga formatet på en enhet som kan agera både surfplatta och dator gör att du snabbt och enkelt kan ta fram den på mötet mötet, ute på fältet eller under föreläsningen och börja anteckna de viktiga punkterna. Likväl som den är smidig att plocka fram på tåget eller bussen för att läsa nyheterna eller titta på dina favoritserier.

När det är smidigt att ta med sig något är du också mer benägen att använda det. Oavsett om det rör sig om att bara anteckna viktiga punkter från mötet, kunden eller skapa större produktioner så behöver du bra mjukvara som kan möta dina behov. Minska dina administrativa uppgifter genom att göra dina noteringar, beräkningar eller beställningar direkt på plats direkt på din enhet.

Apptips för 2-i-1-datorer och surfplattor som hjälper dig vara mer produktiv och hålla koll

  • Office 365 – Det finns flertalet olika alternativ på lösningar för att vara produktiv men få kan ge dig den fullständiga kraften för ordbehandling, kalkyl, E-posthantering och presentationer så som Office-paketet med klassiska appar såsom Word, Excel, Outlook och PowerPoint. Som numera inte bara finns till Windows utan även för iOS och Android.
  • Wunderlist – Checklistor, påminnelser och deadlines hjälper dig att hålla koll både på jobbet, skolan och vardagen. Wunderlist gör det enkelt att kategorisera dina uppgifter på ett visuellt övergripande sätt. Wunderlist är gratis och finns att hämta på Play Butik, App Store samt Microsoft Store.
Full PC-flexibilitet i ett format vänligt för väskan

Microsoft Surface Go är en Windows-baserad 10-tums 2-i-1-dator som fungerar både som surfplatta och fullfjädrad PC. Med den nätta vikten på strax över 500 gram är den enkel att ta med på språng i jobbet. Tillsammans med OneNote blir Surface Go en kompanjon som ger dig möjligheter att organisera, anteckna och strukturera vad som behövs göras, beställas eller avslutas.

I och med att Surface Go är en Windows-baserad enhet så fungerar den som en vanlig Windows-dator. Det ger dig flexibilitet och möjligheten att anpassa systemet efter ditt tycke och smak, arbeta som du gör på din vanliga PC med filhantering och fullt nätverksstöd samt installera dina bästa Windows-program.

2-i-1-datorer är mycket mer än bara en touch-skärm

Till skillnad från en traditionell bärbar dator så har 2-i-1-datorer en större flexibilitet när det kommer till inmatningsalternativ och sätt att använda enheten. Mus och tangentbord har klara fördelar i vissa situationer samtidigt som de kan vara en begränsning i andra. Tangentbord är överlägset när det kommer till att ta snabba anteckningar på föreläsningar och möten medan pekteknik öppnar upp för mer effektiva sätt att navigera och vara kreativ.

Pekskärmar är det absolut vanligaste sättet vi kommunicerar på idag, via våra mobiltelefoner och surfplattor. Basutförandet hos 2-1-datorer bygger på samma teknik men är inte begränsad till det. Tack vare USB och Bluetooth kan vi enkelt ansluta flera tillbehör till enheten och anpassa användandet efter eget behov.

Tips: Via Bluetooth är det enkelt att komplettera din mobila enhet med tangentbord, mus eller varför inte en handkontroll till ditt favoritspel. Tredjepartsmarknaden är stor så var inte rädd för att utforska bland olika tillbehör till just din enhet.

Specialdesignade tillbehör

Microsoft Signature Type Cover för Surface Go* fungerar både som ett skyddande fodral samtidigt som den innehåller ett tangentbord som är tillräckligt stort för att du effektivt ska kunna ta snabba anteckningar och svara på viktiga mail på resande fot. Taktila och väl separerade tangenter i en kombinationslösning med en design som både är snygg och skyddar skärmen.

För dig som föredrar en klassisk datormus även fast du är på språng så är Surface Mobile Mouse* ett trådlöst alternativ som inte bara matchar färg och designspråket med Surface Go utan som också enkelt får plats i väskan.

*Microsoft Signature Type Cover för Surface Go säljs separat.
*Microsoft Surface Mobile Mouse  säljs separat.

Skapa och anteckna som ett proffs

Hur vi antecknar är högst personligt och alla har sin egen stil. Med en 2-i-1-dator kan du enkelt hitta det sätt som passar dig bäst. Oavsett om du är digital eller analog kan den stå till tjänst, och det med fördelen av att dina analoga anteckningar kan lagras snabbt och digitalt på din enhet.

Det finns ett brett utbud av touch-pennor idag och alla har samma grundprincip, att fungera som ditt finger, fast med högre precision. Det gör att du som föredrar att anteckna med penna och papper faktiskt kan övergå till en digital plattform samtidigt som du bibehåller känslan av att anteckna på det gamla hederliga sättet. Det analoga sättet att anteckna med penna är en metod som många föredrar just för att det är enklare att komma ihåg, relatera och får en personlig koppling till arbetet.

För dig med konstnärlig ådra kan 2-i-1-datorn vara din digitala duk. Med en bra touch-penna så kan du digitalt förverkliga dina visioner, ritningar och konstverk med fördelen att alla penseldrag går att ångra och manipulera på sätt som är svårt i den verkliga världen.

Apptips för 2-i-1-datorer och surfplattor – För den effektiva och konstnärliga personen

  • Freshpaint – En rit-app med många olika penslar, tryckkänslighet och funktioner för dig som vill ta din kreativa förmåga till en högre nivå. Freshpaint finns att hämta gratis från Microsoft Store.
  • OneNote – Anteckna “old-school” med penna och sortera dina anteckningar i olika flikar. Håll ordning och reda samtidigt som du behåller den klassiska känslan av att anteckna och lagra dem i molnet. OneNote finns idag tillgänglig gratis utanför Office-paketet till plattformarna Windows, Android och iOS.
Finkänslighet i kvalitetsförpackning

Microsofts nya Surface-Penna* ger dig en känsla av att hålla i en vanlig högklassig penna fast den fungerar digitalt. Den senaste versionen av Surface-pennan har stöd för 4096 olika nivåer av tryckkänslighet och kan även lutas för till exempel skuggeffekter.

Använd knappen på Surface-pennan som ett sudd i dina rit-appar och även som genväg till dina favorit-appar eller funktioner i Windows. Ta en skärmdump eller starta ett program genom enkel eller dubbelklick på pennknappen. Du ställer enkelt in dina pennknapps genvägar i Windows 10 via Inställningar > Enheter > Penna & Windows Ink.

*Microsofts Surface-Penna säljs separat.

2-i-1-datorer är ett verktyg för både vuxna och barn

2-i-1-datorernas basutförande som surfplatta är ett smidigt sätt för både barn och vuxna att ta del av information och interagera med appar och omvärlden. Surfplattor är inte bara jobb och nöje utan har faktiskt en långvarig forskning i ryggen när det kommer till elevers inlärning. Som ett exempel finns Svensk/Tyska-projektet Paducation som visar på att surfplattor i klassrummet ökar intresset för uppgiften samtidigt som elever med koncentrationssvårigheter blir lugnare.

Om ett verktyg gör läxläsning och skoluppgifter roligare så är surfplattan ett självklart komplement för inlärning och inte bara en YouTube-skärm. Glöm inte bort att din 2-i-1-dator inte bara kan användas för arbete och nöje utan också fungerar utmärkt som komplement vid läxförhör med de yngsta. Ta tillfället i akt och använd dem för att träna på t.ex. Bokstäver, stavning eller klockan.

Minecraft Education Edition ett spel för lärande lek – Barn och vuxna kan lära sig mycket från Minecraft och spelet ger användaren fria händer att skapa vad som helst. I Minecraft Education Edition kan spelaren tilldelas uppgifter eller lektioner i en rad olika ämnen såsom språk, vetenskap eller matte. Läs mer om vilka lektioner och uppgifter som finns tillgängliga här. Minecraft Education Edition finns tillgänglig både för Windows och iOS.

Inte bara för vuxna och jobb

Surface Go kan användas på många olika sätt. Peka, rita eller skriv på de platser som du gillar bäst. Det inbyggda stativet gör att du enkelt kan få rätt vinkel för varje situation, som till exempel komplement till läxläsningen.

OneNote kan inte bara hjälpa till med att organisera din vardag utan har även kraftfulla lärande funktioner och kan bland annat hjälpa till med matematik eller läsning oavsett om du ritar med pennan eller använder tangentbordet. OneNote kan ljuda och visualisera ord och meningar på svenska samt visa dig hur mattetal kan räknas ut. Ett kraftfullt verktyg för elever med lässvårigheter så som dyslexi. Elever och lärare kan dela uppgifter med varandra via molnet vilket effektiviserar studieflödet och gör det enkelt att nå varandra, oavsett var du än är och utan att man behöver byta böcker.

Detta är bara några av våra tips på hur du kan vara produktiv och kreativ med din 2-i-1-datorer eller surfplatta i vardagen. Använder du redan en 2-i-1-dator eller surfplatta på jobbet eller i plugget? Dela gärna med dig av dina bästa tips på hur du använder din enhet produktivt.

Du kan hitta mer information om den flexibla och ultraportabla 2-i-1-datorn Microsoft Surface Go här.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Microsoft
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments