Cortex A9 är nästa stora ARM-arkitektur på marknaden och väntas dyka upp i flera tablets och portabla enheter under det närmsta året. Nu har GlobalFoundries spikat tillverkningen av en ny tvåkärnig modell med 28nm HKMG teknik med en klockfrekvens på 2,5 GHz.

 

Halvledartillverkaren har nyligen fått sin 28nm High K Metal Gate tillverkningsteknik genom tape out, och börjar nu bli redo att testa tillverkning av den nya ARM-kretsen. Tidigare 40nm teknik gjorde det möjligt för processorkretsen att nå en klockfrekvens runt 2 GHz, något man nu alltså väntar sig kunna spetsa med ytterligare 500 MHz.

ARMs dubbelkärniga Cortex A9-arkitektur kommer att användas av flera kretstillverkare som Texas Instruments (OMAP4430), Qualcomm och NVIDIA (Tegra 2). Även om dessa kretsar kommer att tillverkas med den äldre 40nm tekniken från TSMC står det alltså klart att Cortex A9 är kapabel att nå riktigt imponerande klockfrekvenser med framtida tillverkningsteknik. Vilket även bådar gott för framtida mobila enheter.

arm-a9-hkmg

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
13 Årtal sedan

Global Foundries har 28nm igång?

murak
13 Årtal sedan

Jahapp, om man köper en dockningsstation med skärm, mus och tangentbord så kan man ju nästan skippa både sin stationära och bärbara dator =)

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Intressant. ARM kommer nog vara störst i Smartphones och Tablets i många år framöver. Även om Intel försöker bryta sig in med sina X86 atoms. De är helt enkelt för ström effektiva och denna dubbelkärniga på 2.5GHZ lär ju vara ett riktigt fartmonster.

McKinley
13 Årtal sedan

Man kommer säkert att kunna läsa detta:
Intel köper GlobalFoundries för xxx miljarder 🙂
Uppriktigt sagt så tror jag att just Intel om man verkigen bara lägger ner ressurser kommer att kunna gå om GlobalFoundries på alla håll och kanter för är det någon tillverkare som kan, borde det just vara Intel.
Minns då när Intel med Pentium 4 williamette fullkomligt var överkörda av AMD.