Världskända extremöverklockaren Rauf har satt tänderna i Intels monsterprocessor Xeon w9-3495X med 56 kärnor. I samarbete med NordicHardware lyckas han inte bara skrämma upp klockfrekvenserna rejält utan passar även på att sätta ett nytt världsrekord i 3DMark Time Spy Extreme.

Artikeln är skriven av Tobias ”Rauf” Bergström
Redigerad av Mikael Schwartz och Joel Oscarsson

Under de senaste åren har HEDT (High-End Desktop) -segmentet mer eller mindre lyst med sin frånvaro. Inte sedan 2019 har det i mina ögon lanserats en riktig HEDT-produkt, då AMD lanserade 3000-seriens Threadripper. Visst har AMD lanserat Threadripper Pro sedan dess men de gick inte ens att köpa fristående till en början och de är i mina ögon riktade mot företag.

Från Intels sida har det varit tyst betydligt längre, så när som på ett lite märkligt försök med den överklockningsbara Xeon W-3175X-processorn – den som visades upp i 5 GHz på Computex 2018 med hjälp industriell vattenkylning med underkylt vatten och som blivit hånad sedan dess. Nu har en ny serie Intel-processorer lanserats med stora antal kärnor av enbart P-modell samt en mängd PCIe-banor och minneskanaler. Frågan är: har HEDT-segmentet gjort en återkomst?

Xeon w9-3495X – 56 överklockningsbara kärnor

Toppmodellen i serien, som vi i denna artikel tar oss en titt på, har 56 kärnor med Hyper-threading för totalt 112 trådar. Den paras med 112 PCIE-banor och åtta minneskanaler med ECC. Max turbo power är 420 watt och base power är satt till 350 watt. Det är alltså en rejält strömtörstig pjäs även utan överklockning.

 

Första intryck

Testdatorn

I testet används moderkort från ASUS i form av Pro WS W790E-SAGE SE och till detta används 16 GB Zeta DDR5 R-DIMM-moduler från G.Skill med 6400 MT/s vid CL32. Kylning bestod i form av vattenkylning med D5-pump, MORA 9 x 120 mm-radiator och heatkiller vattenblock. Kraften stod först ett 1 200 W ROG Thor gen 1 för och när den inte räckte till kopplades även en andra PSU på 1 600 W in, mer om det nedan. Ett Nvidia 1030-grafikkort användes i systemet eftersom det inte skulle köras någon 3D samt för att få en så bra bild som möjligt av systemets effektförbrukning utan påverkan av ett strömtörstigt grafikkort.

Det första intrycket är såklart att det är riktigt maffig hårdvara. Allt är stort, moderkortet är enormt och kraftmatas från två nätaggregat. Processorn är gigantisk och riktigt tung. Sockeln är såklart lika stor och man blir lätt nervös inför de 4677 stycken känsliga kontaktpinnarna som är exponerade vid installation av processorn. Installationen är också i serverstil där du monterar processorn på kylaren, för att sedan sätta fast kylaren med processorn i sockeln.

Vid användning är det första intrycket är en riktigt seg känsla i Windows-miljön. Att installera program och starta enkla program tar tid och det är fördröjningar vid musklick och liknande. Det verkar ha att göra med antalet kärnor och svårigheten i att få dom att vakna från lägsta idle-nivå. Kanske blir det bättre med framtida BIOS eller Windows-uppdateringar? I nuläget var det dock ingen trevlig känsla. Som den extremöverklockare undertecknad är, lämnades standardinställningarna snabbt därhän och överklockningen startades. Vid överklockning försvann den sega känslan i Windows direkt och upplevelsen är precis som vilken modern processor som helst. Det har alltså sannolikt med energisparfunktionerna och antalet kärnor att göra.

Prestanda och överklockningspotential

Cinebench R20 användes för att testa belastning eftersom det går snabbt men ändå innebär en hög belastning, framförallt värme- och effektmässigt. Tester kördes med standardinställningar, med MCE (Multi Core Enhancement, upplåst strömbudget och högre klockfrekvens för all core turbo) samt överklockning vid olika frekvenser.

Med standardinställningar går CPUn upp till beskedliga 2,3–2,4 GHz frekvens på samtliga kärnor i Cinebench R20. Spänningen uppgår till ca 0,79 volt och CPU-temperaturen passerar inte ens 40 grader Celsius. Effekten för hela systemet uppgick till som högst 430 W. Resultatet uppgår till 22 700 poäng, vilket kan jämföras med en 13 900K som når ca 15 000 poäng i samma test.

Med MCE aktiverat nås 26 900 poäng vid 2,9 GHz och 0,85 V. Temperaturen klättrar till 50 grader vid 620 W.

Med överklockning tar vi direkt ett långt kliv upp till 4,5 GHz på samtliga kärnor och når 42 100 poäng vid 1,05 V. Temperaturen når som högst 85 grader, trots att effekten stiger till hisnande 1 475 W!

Men det tar inte stopp där, vi provar även 4,6 GHz och når 42 800 poäng vid 1,075V. Temperatur ligger då på 89 grader med 1 620 watt effekt! Värt att notera är att än så länge användes fortfarande bara en enda PSU, på 1 200 W dessutom. Inte illa av den lilla stackaren att hänga med så långt.

Vid nästa nivå kastade dock PSUn in handduken och fick erkänna sig besegrad. Dags att koppla in det andra nätaggregatet på 1 600 W. Med totalt 2 800 W tillgänglig strömförsörjning gick även 4,7 GHz fint att köra. 43 500 poäng uppnås vid 1,095 V. Här är vi dock precis på gränsen för att slå i temperaturtaket och 98 grader uppnås. Strömförbrukningen uppgår till över 1 800 W!

En PSU introduceras snart!

Sammanfattande tankar

Med tanke på att detta systemet kostar en bit över 100 000 kronor, utan grafikkort, är prestandan i standardutförandet ärligt talat inte särskilt imponerande. Lägg därtill den sega Windows-upplevelsen i standardinställningar så inser man snabbt att det här inte är en dator du vill tillbringa en längre stund med. Visst är den 50 procent snabbare än 13 900K på tunga beräkningar. Vid minnesintensiva beräkningar är den säkert ännu snabbare men priset är tio gånger så högt. Det tar oss tillbaka till den ursprungliga frågan: är HEDT-segmentet tillbaka? Svaret blir ett klart nej.

Det här är inte ett system som du ena stunden kan spela ditt favoritspel med och nästa stund köra tunga beräkningar, renderingar eller kodning. HEDT som ett separat segment har dött och är numera införlivat i det normala desktopsegmentet, där vi numera kan se upp till 24 kärnor. Detta vet såklart Intel och AMD som numera marknadsför dessa monsterprocessorer som rena workstations. De är snabba på att räkna, räkna, räkna, men allsidigheten hos HEDT-systemen från förr finns inte längre kvar.

Med det sagt är det ändå en tekniskt intressant plattform. Överklockningspotentialen är enorm. Vi ser upp emot 100 procent ökad frekvens och prestanda vid överklockning. Att kunna köra 56 kärnor i närmre 5 GHz är rätt häftigt. Vid lite lättare flertrådad belastning som 3DMark Time Spy extreme så uppnåddes t.ex. 4,9 GHz frekvens. Det är också häftigt att det faktiskt går att kyla bort så mycket värme med ”bara” en maffig vattenkylning. Upp till 1 800 W är helt sjukt hög effekt! Vi pratar alltså om en effekt motsvarande mer än en normalstor spisplatta, koncentrerad till några få kvadratcentimeter.

Ett avslutande världsrekord i 3DMark Time Spy Extreme

Som extremöverklockare har åtminstone jag ett schysst användningsområde för denna monsterplattform. Den passar perfekt för att slå världsrekord i 3DMark, vilket också gjordes tillsammans med ett flytande kvävekylt Galax 4090 Hall of Fame och ett tredje nätaggregat för en effekt på 2 000 + 1 600 + 1 200 watt (se bilden ovan)

Här finns rekordet registrerat hos HWBot:

https://hwbot.org/submission/5255008_rauf_3dmark___time_spy_extreme_geforce_rtx_4090_23400_marks

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
1 År sedan

Grattis! 😀