Så var det snart dags att ringa in det nya året och med facit i hand avsluta ett mycket spännande 2012 som bjudit på både det ena och det andra för oss teknikintresserade. Vi på NordicHardware blickar tillbaka på ett år med rekordmånga tester och stundande tronskifte på datormarknaden.

PC-marknaden är inte död

Trots att PC-marknaden under 2012 jobbat i uppförsbacke har vi sett en uppsjö av spännande produktlanseringar och mängder av nya spännande komponenter dyka upp på butikshyllorna. Trots domedagsprofetior från analytiker har intresset för PC varit stort och inte minst har vi fått detta bekräftat i Sverige av butiker som Inet och Netonnet som båda lagt i en högre växel på komponentmarknaden.

Grafikkort är fortfarande den kanske viktigaste PC-investeringen

Bland höjdpunkterna har vi kunnat följa den allt jämt heta striden mellan grafikkortstillverkarna AMD och Nvidia där vi numera har ombytta roller. Det gröna lägret har tagit fasta på sitt namn och Nvidia satsar mer än någonsin på energisnåla och effektiva kretsar. AMD i sin tur släpper på tyglarna och leverar kraftfullare och större grafikkretsar än på länge.

Strömsnåla processorer med grafikkraft

Energisnålhet är något som genomsyrat året i sin helhet. Processorjätten Intel har sänkt energiförbrukningen på sina konsumentprocessorer och AMD levererar numera processorer med integrerade grafikkretsar som faktiskt gör skäl för namnet. Trenden ser ut att hålla i sig inför årsskiftet, mer prestanda per watt är precis enligt vår smak.

Ropen skalla, SSD åt alla!

Till vår stora glädje har vi sett hur utvecklingen inom flashminne och inte minst SSD-enheter gjort ett ganska enkelt val till en självklarhet. 2012 var året då SSD-enheten inte bara blev ett fullvärdigt alternativ till den mekaniska hårddisken, det blev det enda valet för systemenheten i en dator – oavsett format och storlek. SSD-enheterna är snabbare, större och billigare än någonsin och utvecklingen ser ut att gå åt fortsatt rätt håll.

Tunna bärbara datorer med rejäl kraft

Den kanske största utvecklingen i PC-segementet ser vi annars bland bärbara datorer. Jagade av ARM och de allt mer produktiva surfplattorna har både AMD och inte minst Intel höjt ribban och sänkt energiförbrukningen i våra bärbara maskiner. Ultratunna datorer med lång batteritid är numera vardagsmat och bättre väntas det bli under 2013 när anstormningen av hybriddatorer börjar på allvar.

Smartphones överallt!

Den största utvecklingen har trots allt skett på den mobila marknaden. Det säljs snart fler smartphones än traditionella mobiltelefoner och med beräkningskraft som rivaliserar den i enklare bärbara datorer är smartphones både större och smartare än någonsin. Android, Ios, Windows Phone är bara tre stora plattformar som vi kommer följa under lupp framöver.

Surfplattan börjar hitta sin plats

Surfplattan blev utsedd till årets julklapp redan 2011 men har under året fått sitt riktiga genomslag. Apple håller fortfarande täten med Ipad medan Googles storsatsning på Android börjar ge utdelning. Att sedan Microsoft på allvar ger sig in i leken med Windows RT och Windows 8 är bara grädde på moset inför nästa år.

Flest produkttester i Sverige 2012

Det finns idag fler intressanta produktområden än någonsin på teknikmarknaden och under 2012 har vi på NordicHardware slagit testrekord med närmare 170 testade produkter under året. Det är nära nog en testad produkt varannan dag och i särklass flest antal testade produkter hos en onlinebaserad datortidning i Sverige. Fokus på stora produktjämförelser och konsumentvägledning har varit ledorden i vår redaktionella satsning under året och det är något vi bär med oss när vi nu öppnar dörrarna för ett nytt spännande år.

Tittar vi i spåkulan inför 2013 är det inte med allt för höga odds vi satsar våra slanter på ett allt större fokus på ultramobilitet och den mobila marknaden. Stora högupplösta skärmar och ett fortsatt fokus på energisnåla kretsar är trender som väntas hålla i sig och redan inom en dryg vecka kommer vi att få en god känsla för vad det nya året kommer att föra med sig. NordicHardware finns på plats när CES-mässan i Las Vegas rivstartar teknikåret 2013 den 8:e januari.

Tills dess njuter vi av en härlig avslutning på ett spännande år, Gott nytt år alla läsare – med er hjälp ska vi se till att göra 2013 än bättre!

/NordicHardwares redaktion

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
11 Årtal sedan

Gott Nytt År!

Ser fram emot det som ska komma.

Morkul
11 Årtal sedan

Gott Nytt år, Glad Påsk och Trevlig Midsommar! 😀

Swedish Berserk
11 Årtal sedan

Gott nytt år! 🙂

Viking1962
11 Årtal sedan

Tack för i år. Hoppas på ett bättre år 2013 ekonomiskt för min egen del så jag kan skaffa ny hårdvara 🙂

Fredrik K
Fredrik K
11 Årtal sedan

Varför har Jacob börjat skriva för konkurrenten SweClockers? Planerar ni att gå samman med dem?

Ett Gott Nytt År oavsett alla frågetecken som finns! 🙂

Chasm
11 Årtal sedan

Gott nytt år till NH redaktionen 🙂
Tack för 2012 och ser fram emot 2013 med er!

Tidsdjuret
11 Årtal sedan

Gott nytt år till alla på NH!

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”Fredrik K”]Varför har Jacob börjat skriva för konkurrenten SweClockers? Planerar ni att gå samman med dem?

Ett Gott Nytt År oavsett alla frågetecken som finns! :-)[/quote]

Gör han? kanske därför jag inte sett han skriva här på ett tag 😮 Skulle väl vara om han fick pengar han har gått över? Det är i alla fall synd att han gått över dit. Det har väl inte hänt nåt som är dåligt mellan honom och NH?

Fredrik K
Fredrik K
11 Årtal sedan
Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

[i]Jag anser inte att det här är rätt plats föra den här diskussionen. Utöver det här inlägget kommer jag inte svara mer i den här artikeln rörande det här ämnet. Ni är alla välkomna att skicka PM till mig om ni har ytterligare frågor, men räkna inte med att få mer konkreta svar.[/i] Det stämmer att jag inte längre jobbar kvar på NordicHardware och har gått över till SweClockers. Många faktorer ligger bakom mitt beslut och det ekonomiska hade mot slutet ingenting med saken att göra. Mycket är personligt och/eller ingenting jag varken tänker eller kan gå in på i… Läs hela »

Fredrik K
Fredrik K
11 Årtal sedan

Jacob, oavsett om du inte delar någon “föråldrad NHW vs. SweC-mentalitet” kommer du inte ifrån att NordicHardware och SweClockers är konkurrenter och tävlar om exakt samma läsare och reklamintäkter. Sen får du säga vad du vill. Tycker det är tråkigt att du gått över till SweClockers och förstår faktiskt inte alls varför. Du har ju varit en av mest aktiva här när det gäller nyhetsrapporteringen och även till viss del när det gäller recensionerna. Kunde väl knappast vara en bättre situation för dig? Nåja, du har säkert fattat ett beslut utefter vad du själv tycker och tror är det bästa… Läs hela »

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

Som sagt, frågor och diskussioner tas via PM alternativt i passande forumdel som Allmänt(?). Jag har tillräckligt mycket respekt för mina vänner på NordicHardware för att inte diskutera det här i deras skyltfönster. Det enda syftet med mitt inlägg ovan var att reda upp frågetecknet om var jag står idag.

Andreas G
11 Årtal sedan

Med tanke på hur känsloladdat ämnet kan vara så håll er till den tråd om Swec som finns i Allmänt. Onödigt att dra det i långbänk här.

PsynoKhi0
11 Årtal sedan

Gott Nytt År

dj christian
dj christian
11 Årtal sedan

Gott Nytt år NH och alla andra!

Tycker att NH under 2012 har varit riktigt bra med regelbundna nyheter och riktigt bra tester. NH 2013 kan bara bli bättre!

Keep up the kick ass work!

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Gott nytt år alla läsare. Jag kommer i alla fall at forstätta hålla er uppdaterade om alla nya SSDer som kommer. vare sig ni vill eller inte 😉

Desplow
11 Årtal sedan

Det är först förra året jag verkligen hittade till NHW. Djupa artiklar och egna branschnyheter och reportage, det är det som skiljer och är så bra.

Fortsätt som nu men tro inte alla intresserade redan känner till NHW, så är det inte. Mer reklam för sajten, ställ upp som experter i morgonsofforna och liknande.

För 2013 förväntar jag mig appar för de tre största mobila plattformarna och en mobilanpassad sajt i stil med Sweclockers.

God fortsättning ! 🙂