Intel Kaby Lake kommer fungera med existerande Intel-moderkort, men lanseras tillsammans med en ny serie styrkretsar med flera uppgraderingar under huven.

Omkring årsskiftet förväntas de första Kaby Lake-baserade processorerna för stationära datorer dyka upp i butik. Till grund för den nya serien ligger en uppdaterad version (14 nm+) av den 14-nanometersteknik som använts till Broadwell och Skylake. Detta med löften om bättre energieffektivitet och bättre prestanda per klockcykel.

I samband med lanseringen av Kaby Lake lanserar Intel även två nya styrkretsar, Z270 och H270, med samma sockel (LGA-1151) som sina föregångare Z170 och H170. Nu har kinesiska Benchlife kommit över vad som sägs vara specifikationerna för de nya kretsarna.

Fler PCIe-banor – men inte till grafikkort

Intel Kaby Lake är främst en finslipad variant av Skylake, utan några större arkitekturskillnader eller en helt ny processnod. Därav är också uppdateringarna i styrkretsarna marginella. Men en av de intressanta skillnader som nämns i specifikationerna är fler tillgängliga PCIe-banor som kan användas till kontroller och portar.200-series

Annons

Där Z170 hade totalt 20 PCIe 3.0-banor har uppföljaren Z270 totalt 24 stycken. H270 får i sin tur 20 banor, i kontrast till föregångarens 16 banor. De här extra PCI Express-kanalerna kan användas till bland annat extra kontrollerkretsar, nätverkskretsar eller Thunderbolt 3-stöd. Ett annat alternativ är att lägga till fler lagringsmöjligheter i form av en extra M.2-plats med PCIe 3.0 X4-stöd.

Vad det däremot inte innebär är stöd för mer än ett grafikkort i full X16-hastighet. Det är fortfarande högst ett kort i X16-hastighet som gäller för både Z270 och H270. Skillnaden är att Z270 har möjlighet att köra två kort i X8 eller ett i X8 tillsammans med två i X4. H270 har inte samma möjlighet att dela upp sina PCIe 3.0-banor på det sättet.

Fler funktioner även i billigare kort

Det är med andra ord inga banbrytande uppdateringar som gäller för den nya 200-serien styrkretsar. Däremot innebär uppgraderingarna friare tyglar för moderkortstillverkare att lägga till nya funktioner på sina moderkort. Fler PCIe-banor för H-serien kan också komma att innebära mer avancerade moderkort även i lägre prisklasser. Det kan bli särskilt intressant för datorspelare och andra användare som inte planerar att överklocka sin processor.

Annons

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid