Small preview image


Vi har hört en hel del rykten om Intels nästa generations processorplattform LGA 1155 den senaste tiden. Intel har själv avslöjat att man skeppat tusentals Sandy Bridge-processorer till sina partners för utvärdering och det är därför ingen överraskning att nu ett exemplar kommit i händerna på entusiaster. Den välkände entusiasten JCornell har återigen lyckats få tag i Intels färska produkter och nu publicerat skärmdumpar och bilder med information om den nya processorn.Sandy Bridge kommer att vara en helt ny arkitektur och som en ”tock” i Intels processorplan är det deras 32 nanometer teknik som arkitekturen bygger på.


Den stora skillnaden mot dagens mellanklass processorer med 32nm teknik är att Sandy Bridge har flyttat in grafikkretsen direkt i processorn, vilket även betyder att hela kretsen tillverkas med 32nm teknik, inte som i Clarkdale där grafikdelen tillverkas i 45nm.

Annons

Den nya LGA 1155 sockeln är inte kompatibel med dagens LGA 1156 sockel och den processor som JCornell fått tag på visar att base clocken nu ligger på 100MHz istället för 133MHz som för Intels processorer på LGA 1156 och LGA 1366 plattformen.Vi får även bekräftat att processorn kommer med dubbla kärnor och HyperThreading. Samt att Intel sett över cacheminnet på sin processorarkitektur. Man har faktiskt snålat in på L3-cachen som nu har ett smalare gränssnitt (12-vägs associativ) och en kapacitet på 3MB, jämfört med 4MB och 16-vägs för Clarkdale. Medan L1 instruktionscachen fått ett bredare gränssnitt, 8-vägs jämfört med Clarkdales 4-vägs.


Processorn vi ser på bilderna arbetar i en klockfrekvens på 2,4GHz med en spänning på 0,986V. Huruvida detta är en specifikation vi kommer få se på marknaden är väldigt svårt att säga då lanseringen av Sandy Bridge inte väntas ske förrän under första kvartalet 2011.

Annons


Om Sandy Bridge verkligen ger 20% högre prestanda än den mobila Arrandale-plattformen återstår att se, men med sin äkta integrerade processor/GPU design har Intel stora möjligheter att sänka strömförbrukningen i sina processorer, vilket är särskilt välkommet just på den mobila marknaden.Källa: XtremeSystems

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid