Samsungs populära 850 Evo-serie, är inte bara en av de snabbaste på marknaden. Det är också den konsument-SSD med högst kapacitet. Nu har man dubblat kapaciteten till 4TB.

Det var inte så länge sedan Samsung visade upp sin första 2TB SSD för konsumentmarknaden. I dagsläget så är det bara Samsung som har en konsument-SSD på 2TB som inte använder någon form av inbyggd-RAID lösning. Nu har Samsung ytterligare förstärkt sin position genom att vara först med att släppa en SATA-SSD på hela 4 terabyte för vanliga konsumenter. Det handlar om en uppdaterad version av företagets 850 Evo serie som använder företagets 3D-Nand (V-Nand). 850evoDet största problemet med att öka kapaciteten hos en SSD är att man måste ha en stor DRAM-cache som håller reda på var all data finns lagrad. I de allra flesta fall så behöver man ungefär 1MB DRAM för vare GB med NAND så när Samsung släppte 850 Evo 2TB så var man tvungen att uppdatera sin MGX-kontroller för att kunna hantera 2GB i DRAM (och döpte den till MHX). Det verkar dock som att man även förberedde för 4TB-enheter eftersom den nya modellen använder samma kontroller, men denna gång med hela 4 gigabyte DRAM. Kapaciteten i sig görs möjlig av Samsungs nya genration V-nand som såg ljuset för första gången i Samsungs externa SSD-enhet T3. Läs gärna vår recension av Samsung T3 här. Det handlar om 48 lager 256Gbit TLC-Nand, en konfiguration vi tidigare inte sett i produkter.

Prestandamässigt så ligger den nya 4TB-modellen på samma nivå som sina föregångare. Sekventiellt så är läs- och skrivhastigheterna på 540 resp 520 megabyte per sekund. Slumpmässigt prestanda ligger på 90 000 och 98 000 IOPS för skrivning resp läsning. garantitiden är fortfarande 5 år och TBW värdet ligger på 300. De nya enheterna finns ute på marknaden här och nu och går idag att köpa i Sverige för ungefär strax under 14 000 kronor.

Annons

Vi testar Samsung 850 Evo – En påkostad budgetkung

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Hans Hjalmarsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans Hjalmarsson
Gäst
Hans Hjalmarsson

Asbilligt jämfört med Intels skit. Lägger hellre pengar på en snabb SSD som är snabb på riktigt än en ”snabb” processor från Intel.