Överklockning på Sandy Bridge

Ämnet har varit hett debatterat under en ganska lång tid inom communityn sedan de första uppgifterna kring Sandy Bridge-arkitekturen dök upp på Internet. Intel har som de flesta vet vi detta laget valt att baka in plattformens alla systembussar i en gemensam klockgenerator. Det betyder att den klassiska bussöverklockningen (FSB eller BCLK) mer eller mindre försvinner helt med Sandy Bridge.

Processorn har troligtvis inga problem alls att drivas med en högre bussfrekvens än de 100 MHz som är standard. Problemet är att Intel med Sandy Bridge alltså binder övriga bussar i systemet till samma klockgenerator som numera sitter inbyggd i själva processorkretsen. Ändrar man processorbussen 1 Mhz ökar man samtidigt bussen för QPI, USB, PCI Express, SATA och System Agent med samma frekvens. Tyvärr är komponenterna som kopplas in på exempelvis USB och SATA-bussen väldigt känsliga för ändrade busshastigheter och och detta gör att man redan efter en handfull MHz kan springa in i en regelrätt FSB-vägg. 

Tidiga rapporter talar om att de flesta processorer och system kastar in handduken vid mellan 103-110 MHz och även om detta kommer att skilja mellan olika system handlar det om högst marginella klockfrekvensökningar. Exempelvis skulle en Core i7-2600 CPU gå från 3,4 GHz till 3,74 GHz med 110 MHz BCKL-frekvens.

Upplåsta K-processorer kommer till undsättning

För att inte helt ta död på den entusiastmarknad som trots allt inbringar miljoner i både regelrätt försäljning och inte minst i PR genom världsrekord och andra imponerande bedrifter har Intel valt att fokusera mer på sin K-serie av processorer. Dessa processorer har helt upplåsta multipliers och istället för att ändra busshastigheten kan man alltså ändra den faktorn som multipliceras mot bussen. Ett mycket enkelt sätt att överklocka, på gott och ont för hängivna entusiaster.

unlocked
Intel Core i7-2500K vs. Intel Core i7-2500

Intels vanliga Sandy Bridge.processorer har som mest 4 högre multipliers tillgängliga, räknat från den högsta turbofrekvensen på processorn. Har man en processor som exempelvis Intel Core i5-2500 som arbetar i 3,3 GHz (31 x 100) kan den öka sin grundfrekvens till 4,1 GHz (3,7 GHz Turbo + [4 * 100]). Notera att dessa klockfrekvenser är helt beroende på Turbo Boost och om fyra av kärnorna i CPU är aktiva så når processorn inte mer än 3,8 GHz vid maximal överklockning.

Tar vi istället K-modellen av samma CPU, Core i5-2500K, har denna processor en maximal multiplier på 57. Vilket betyder att man med rätt kylning och spänning ska kunna nå 5,7 GHz helt utan ändring av busshastigheter. Detta är givetvis gott om överklockningsutrymme för vanliga svenssonöverklockare, men detta är klockfrekvenser som bland extremöverklockare ses som ren småpotatis. 

Intel märker sina boxade K-modeller med texten ”Unlocked & Unleashed”
corei7un

Modell
Kärnor / Trådar
Klockf. / Turbo
L3-Cache
GPU-klock/ Turbo
TDP
Core i7-2600K
4 / 8
3,4 / 3,8 GHz
8 MB
850 / 1.350 MHz
95 W
Core i5-2500K
4 / 4
3,3 / 3,7 GHz
6 MB
850 / 1.100 MHz
95 W

Det positiva med Sandy Bridge är att den nya 32nm-arkitekturen tillåter riktigt fin överklockning med vanlig luftkylning med väldigt enkla medel. Det negativa är att det finns en tydlig gräns för vad processorerna kan nå oavsett kylning och kunskap, den gränsen ligger någonstans vid 6,0 GHz med ett par MHz i bussfrekvens att leka med.

Märk väl att Intels Core i3-processorer saknar Turbo Boost vilket betyder att dessa CPU:er inte går att överklocka alls med multipliers. 

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)