Överklockningsresultat

Att överklocka Sandy Bridge är något av en skräckblandad tjusning. För den stora massan, dvs folk som överklockar på luft är det väldigt bra, även om begränsningar i strömstyrka ställer till det en del om man vill kräma på ordentligt med exempelvis flytande kväve.

Intel Core i5-2500K: ASUS Auto Tune och manuell överklockning

2500kautotunecinebench

2500kautotunewprime

Vi valde att testa 2500K med ASUS Auto Tune till att börja med, för att se vad vem som helst kan uppnå med ett P8P67 Deluxe, och resultatet är ganska imponerande med frekvenser norr om 4.3GHz, detta med vanlig luftkylning. Vad Auto Tune inte är speciellt bra på är att överklocka minnen, likt många andra automatiska överklockningsfunktioner, utan i detta fall får vi nöja oss med ”endast” drygt 1920 MHz istället för de 2133MHz våra Kingston-minnen är specificerade för.

2500kmanoccinebench

2500kmanocwprime

Tar vi 2500K ett steg längre och ger oss på manuell överklockning kan vi bekräfta att minneskontrollern till en början faktiskt klarar av minnen i 2133MHz, och processorn i sig klarar wPrime och Cinebench med samtliga trådar i hela 4800MHz, detta uppnås med hjälp av x48-multipliern då vi i detta fall inte finjusterade BCLK speciellt mycket, då minnena inte ville gå mycket längre än såhär. 100×49 fungerade inte, inte heller 101×48, vilket blir 4848MHz, varför vi helt enkelt antog att vi var tillräckligt nära gränsen för att låta bli att pressa längre.

Intel Core i7-2600K: 4,95 GHz med Intels referenskylare

2600kmanoccinebench

2600kmanocwprime

Med 2600K kom vi däremot en bit längre, närmare bestämt över 4.9GHz, till hela 4955MHz, även om värmeutvecklingen här hade eskalerat en hel del. Detta till trots fungerade wPrime 1024M med åtta trådar samt Cinbench r11 alldeles utmärkt, se bilder nedan. Problemen vi hade med 2600K var relaterade till minneskontrollern, här ville minnena inte gå över 2GHz stabilt till skillnad från 2500K som klarade de för minnena specade 2133MHz utan problem. Prestandaförlusten här är dock minimal, det finns vagnslaster med krut i dryga 4.9GHz för att utföra det mesta du kan tänka dig.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)