Speltester: Integrerad grafik

Som vi gått igenom i vår tekniska analys av Intels Sandy Bridge-arkitektur är det den integrerade grafikkretsen som innehåller flera av de större förändringarna och inte bara Intel utan även branschanalytiker och partners har menat att den nya kraftfullare grafikkretsen kan får störa konsekvenser för datormarknaden. Vi bestämde oss för att titta närmare på hur processorernas inbyggda grafikkrets presterar och jämföra dem med några av marknadens budgetgrafikkort.

Notera att Intel endast förser sina K-processorer med sin kraftfullaste GPU på desktopmarknaden. I fallet Core i7-2600K samt Core i5-2500K är den enda skillnaden att den förstnämnda har en högre Turbo-klockfrekvens, 1 350 MHz mot 1 100 MHz i 2500K.

AMD Radeon HD 5450 är ett av AMD:s instegskort och har med 80 stream processorer och en GPU-frekvens på 650 MHz en prislapp på mellan 350-500 kronor. Storebror Radeon HD 5550 har betydligt fler streamprocessorer, totalt 320 st. och en GPU-frekvens på 550 MHz. Här pratar vi istället om en prislapp på mellan 550-800 kronor.

Som referens har vi även AMD:s senaste integrerade grafikkrets, Radeon HD 4290 som i styrkretsen AMD 890GX stoltserar med 40 st. streamprocessorer och en klockfrekvens på 700 MHz.

sc22

re52

crysis2

Våra speltester ger en entydig bild av Intels nya inbyggda grafikkrets. Toppmodellen Intel HD Graphic 3000 som är den enda vi har möjlighet att testa här idag är utan tvekan tillräckligt kraftfull för att prestera bättre än AMD:s instegsmodeller på den externa grafikkortsmarknaden. AMD som tidigare haft några av de kraftfullaste integrerade grafikkretsarna i sina styrkretsar får se sig slagna ordentligt med Radeon HD 4290 i AMD 890GX-styrkretsen.

Samtidigt som Intel gör imponerande väl ifrån sig sett till sin historia är man inte ens i närheten av nästa externa grafikkortsserie, Radeon HD 5500. Här är Radeon HD 5550 en långt mycket kraftigare lösning men som också medför en extrakostnad på runt 600 kronor.

Värt att poängtera ytterligare en gång är att övriga processorer i Intels desktoputbud kommer att prestera sämre än dessa två K-modeller då Intel snålat på antalet exekveringsenheter i grafikkretsarna. Prestandan bör vara närmast halverad med 6 st. EUs istället för 12 st. som i K-modellerna.

Men Intel har åtminstone tagit ett stort steg framåt med Sandy Bridge, något vi inte kan poängtera nog så mycket.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)