TEST  Sandy Bridge är knappast Intels mest välbevarade hemlighet och med sitt generösa tidsschema är det närmast samma visa varje gång processorgiganten lanserar en ny mikroarkitektur. Men trots att vi redan vet det mesta om de nya processorerna är det med stor spänning vi nu gräver djupare i arkitekturen, Intels första som sägs ge grafikprestanda värd namnet. Följ med när vi gör en djupdyknning i de två toppmodellerna Core i5-2500K och Core i7-2600K.

Sandy Bridge är en så kallad ”Tock” i Intels 24 månaders Tick-Tock modell. Grundtanken är att Intel använder sig av framsteg inom tillverkningsteknik och nya mikroarkitekturdesigner för att uppdatera sitt processorutbud. Första året som räknas som en Tick introducerar Intel en ny tillverkningsteknik för en redan befintlig microarkitektur. Vilket var fallet när Intel lanserade sin 32-nanometers Westmere arkitektur. Westmere använde sig av samma grundarkitektur som Nehalem men med en betydligt effektivare tillverkningsteknik, något som gjorde det möjligt för Intel att i januari 2010 lansera sina Clarkdale och Arrandale processorserier med ökade klockfrekvenser och lägre strömförbrukning.

Ett år år senare är det nu alltså dags för nästa 12 månader i Intels strategi som representeras av en helt ny mikroarkitektur, i detta fallet Sandy Bridge.

tock

Intel har lärt sig av sina misstag och introducerar aldrig en helt färsk mikroarkitektur på en lika färsk tillverkningsteknik, detta är grundtanken med företagets Tick-Tock modell och då värsta konkurrenten AMD fortfarande inte lyckats få rätt med sin 32-nanometerteknik ser vi att Intels plan fungerar väldigt väl. Sandy Bridge är med andra ord tillverkad med samma 32-nanometerteknik som introducerades med Westmere för ett år sedan, men samtidigt har den mognat ordentligt sedan dess i takt med att Intel lärt sig att utnyttja sin nya teknik på bästa sätt.

Sandy Bridge smälter samman CPU och GPU med 32nm teknik

Den största skillnaden mellan förra årets mellanklass processor Clarkdale och dagens Sandy Bridge är att den ny arkitekturen och optimerade tillverkningstekniken gjort det möjligt för Intel att baka in både CPU och GPU på samma kiselkrets. Med Clarkdale bakade Intel in sin grafikkrets i processorn, men man tvingades använda sig av ett separat kisel och än värre var GPU-kretsen fortfarande tillverkad med äldre 45nm-teknik. När nu Intel för första gången någonsin bakar in CPU och GPU på samma kiselkrets betyder det att man till fullo kan dra nytta av sin 32nm-teknik och även få betydligt bättre samarbete mellan de två beräkningsenheterna.

clark.core sb.core

Clarkdale med större 45nm GPU

Sandy Bridge med inbakad GPU

Det vi ska fokusera på direkt är just vad som gör Sandy Bridge till en Tock och hur dess nya mikroarkitektur skiljer sig från dess föregångare.

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)