Den mobila spelkonsolen med stereoskopisk 3D

Fokuset med Tegra 3 ligger på smartphones såväl som surfplattor. Men med den höga prestanda kretsen har att erbjuda öppnas en helt ny värld upp för dessa typer av enheter. NVIDIA har inte bara satsat helhjärtat på spel, utan har vidtagit åtgärdet för att stödja även tillbehör som kan göra en surfplatta, eller ännu bättre en smartphone till en mobil HTPC eller spelkonsol.

Tegra3_9NVIDIA har arbetat på att stödja de allra flesta spelkontroller ute på marknaden, och har sagt att i princip alla borde fungera med Tegra 3-enheter oavsett om de har sladd eller är trådlösa med Bluetooth eller IR – detta gäller även Sony PlayStation 3-kontrollen med Bluetooth. Den trådlösa kontrollen till Xbox 360 varken kommer, eller får inte stödjas då den använder sig av en proprietär och patenterad teknik från Microsoft men den med sladd fungerar bra.

Spelkontrollen är tänkt att användas med bara enheten i fråga, eller att koppla in den till en större TV ”för en sann konsolupplevelse”. Både stödet för spelkontroller, och större skärmar stöds av samtliga titlar i Tegra Zone.

Tegra 3 stödjer även stereoskopisk 3D som är kompatibelt med TV-apparater med stöd för HDMI 1.4. 3D-tekniken består av NVIDIA:s egna 3D Vision-teknik, där man behöver använda NVIDIA:s egna tillbehör precis som i PC-versionen. 3D-stödet finns i vissa titlar på Tegra Zone men sträcker sig även till YouTube och deras egna 3D Vision Live-hemsida.

Tegra3_10Det här får att fundera över spelkonsolerna på marknaden. Medan vi finner det svårt att tro att Tegra 3 kan utmana Xbox 360 och PlayStation 3 rent visuellt, så bör både Microsoft och Sony se upp. Som det ser ut nu kommer allt fler spel att utvecklas för smartphones och surfplattor, som redan har en betydande del av marknaden som bärbara spelkonsoler. Att kunna koppla en av dessa enheter till en TV är säkert ingenting som lockar spelentusiasterna därute, men för casual gamers är det utan tvivel ett alternativ.

Påtal om YouTube och film glider vi in på HTPC-spåret någonting som ständigt legat i fokus på NordicHardware i våra smartphone-recensioner. I våran testsvit med ”Smartphone som HTPC” ligger Samsung Galaxy S II med tillhörande Samsung Exynos 4210 än så länge bäst till, någonting som det kan bli ändring på nu. Tegra 2 skulle klara uppspelning i 1080p vilket stämde men då var man verkligen tvungen att använda rätt format.

Tegra 3 kommer med stöd för MKV-filer i Full HD, eller rättare sagt 1080p. Bit-rate ska ligga på 40 Mbps (med toppar på 60 Mbps) vilket innebär att den borde husera tillräckligt med kraft för att spela upp det allra mesta. Både när det kommer till att utnyttja Tegra 3 som mobil spelkonsol och HTPC är någonting vi kommer att titta närmare på framöver.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt imponerad av Nvidia. Och tack Jacob för en riktigt bra artikel! 🙂

”och enligt detta så ska Tegra 3 vara i nivå med Core 2 Duo T7200”

Om detta stämmer får man kanske fundera på att byta ut sin Athlon II X2 bärbara mot något Tegra 3 baserat.

Anton Karmehed
Admin

Ja detta kan vara en riktigt vändpunkt för surfplattor som produktgrupp känner jag. När vi får PC-lik prestanda i ett redan lättdrivet OS är det egentligen bara mjukvaran som hindrar oss från att ha fullfjädrade ersättare till PC och bärbara datorer.
Just ASUS Transformer Prime känns som den perfekta produkten att testa Tegra 3 i, lika mycket dator som surfplatta.

Sen ser jag med spänning fram emot att se hur bra stöd Nvidia får från spelutvecklare när det gäller handkontroller osv. Där har man också något häftigt på gång.