Summering och omdöme

För budgetmedvetna spelare

AMD Radeon RX 480 är det första Polaris-baserade grafikkortet och det är mycket som står på spel. AMD riktar sig mot den budgetmedvetna mellanklassen och satsar på att vinna marknadsandelar mot Nvidia, som satsar på toppsegmentet med nya Pascal-arkitekturen. Den nya Polaris-arkitekturen bjuder på flera efterlängtade nyheter och prestanda som räcker för VR och upplösningar upp till 1440p, vilket också varit målet.

AMD fokuserar på hög prestanda per watt och krona för att driva ner totalkostnaden för VR, och av allt att döma verkar man ha hittat en bra balans med RX 480. Energieffektiviteten är samtidigt inte i toppklass, jämfört med Nvidias Pascal, men det är betydligt bättre än förra generationens grafikkort, och det tack vare den nya tillverkningstekniken på 14 nanometer.

AMD_RX_480_03Polaris 10-baserade grafikkortet Radeon RX 480 från AMD är ett mellanklasskort inriktat mot spelare med 1440p-bildskärmar, som vill ha ett grafikkort med bäst prestanda per krona och den senaste tekniken som finns att erbjuda. Den nya arkitekturen Polaris med fjärde generations Graphics Core Next visar sig mycket riktigt vara kapabel att leverera bra prestanda och matchar med stöd för högupplösta skärmar med Displayport 1.3/1.4 samt HDR för framtida HDR-spel. Detta utan att göra ett hål i plånboken. Konkurrensen är dock stenhård i segmentet. Detta åtminstone om återförsäljares priser reflekterar de riktpriser AMD lanserar sina nya grafikkort vid.

Sikta på RX 480-kort från partnertillverkare

Grafikkortet har en solid byggkvalité trots sin prislapp, men väger ovanligt lite, vilket med stor sannolikhet beror på den underdimensionerade kylflänsen. AMD har aldrig imponerat med sina referenskylare och så är inte heller fallet med Radeon RX 480. Kylflänsen består av en förhållande liten aluminiumfläns som förvisso klarar av att kyla den energisnåla Polaris 10-kretsen. Men varken temperaturer eller för den delen ljudnivån är något att skryta över och konsumenter gör som vanligt bäst att sikta in sig på partnertillverkade Radeon-kort med effektivare kylare.

Ser vi till konkurrenterna som finns ute på marknaden idag, med prisdumpningar överlag på alla fjolårets grafikkort från Nvidia, blir det plötsligt en helt annan bild av situationen. Visst presterar RX 480 bra men kylarlösningen är under kritik och det presterar snäppet bättre än ett GTX 970, men betydligt sämre än ett GTX 980. Energieffektiviteten är inte heller så imponerande sett till sin nya tillverkningsteknik på 14 nanometer, där man ligger i linje med det äldre GTX 980.

Vänta på partnerkort och stabiliserande priser

Det enda som verkligen talar för Radeon RX 480 är priset, och tyvärr räcker inte det för att vi ska ge det någon köprekommendation i dagsläget innan vi sett vad partnertillverkarna kan leverera för egna lösningar. Referensmodellen av AMD Radeon RX 480 erbjuder riktigt bra prestanda per krona och låg energiförbrukning när vi beaktar riktpriserna på 2 180 kronor för 4 GB modellen, och 2 535 kronor för 8 GB modellen. Det återstår dock att se vad de faktiska priserna landar på i butiker där tidiga uppgifter talat om betydligt högre prislappar. När priserna cirkulerar runt 3 000 kronor finns det nämligen många kompetenta och fabriksöverklockade GTX 970-kort att välja mellan, kort som med fabriksöverklockning bör kunna matcha RX 480 i prestanda.

AMD håller medvetet kostnaderna nere för Radeon RX 480 för att hitta rätt prisnivå och positionera det som ett billigt prestandagrafikkort för spel och VR. Problemet är samtidigt att VR-headset fortfarande är något av en entusiast- och lyxprodukt där exempelvis HTC Vive har en prislapp på runt 9 500 kronor. Vilket skapar ett moment 22 för budgetmedvetna spelare.

Radeon RX 480 levererar slutligen riktigt god prestanda per krona när AMD:s riktpriser hålls. Konkurrensen från prispressade GTX 970 och GTX 980-kort gör det dock svårt att dela ut en rekommendation med nuvarande butikspriser och i synnerhet för referensmodellen och dess undermåliga kylare. Partnertillverkade kort bör lösa kylarproblemen men kan troligtvis även bli dyrare när de väl dyker upp om några veckor. För stressade konsumenter är det bara att hålla tummarna för att återförsäljare möter AMD:s riktpriser då Radeon RX 480 8GB för drygt 2 500 kronor skulle ge mycket prestanda för pengarna och vara ett klart intressant alternativ i mellanklassen.

Uppdatering: Som tidigare rykten indikerat verkar de svenska butikspriserna hamna runt 2 800 – 3 300 kronor snarare än de 2535 kronor AMD satt som riktpris för Radeon RX 480 8GB. En prislapp som gör att AMD får en tuff fajt med prispressade Geforce GTX 970/980-kort.

Uppdatering 2: NordicHardware har sökt AMD för kommentar kring de stora diffferenser i riktpriser och slutgiltiga svenska butikspriser på Radeon RX 480 och väntar i skrivande stund på svar. Redaktionens generella analys kvarstår att konsumenter i mellanklassen bör avvakta på partnertillverkade kort. Om man inte är ljudkänslig och klarar sig utan att överklocka kan referenskortet vara ett bra och prisvärt alternativ när/om priserna når ner till AMD:s faktiska riktpriser.

Uppdatering 3: Vi har uppdaterat artikeln med en ny rubrik och mindre ändringar i slutledning för att reflektera de butikspriser som Radeon RX 480 säljs för idag. Vi återkommer med tester på partnerkort och uppdaterande artiklar om prisnivåerna på AMD:s grafikkort för eventuell ändringar i våra köprekommendationer.

Uppdatering 4: Det har nu framkommit att de problem med överklockning vi upplevde under testerna av Radeon RX 480 mycket väl kan bero på överdrivet hög effektförbrukning. Något som gör oss än mer fast bestämda i slutsatsen att referenskortet av RX 480 är att undvika för entusiaster och överklockare.

AMD_RX_480_01

AMD Radeon RX 480 8GB
Fördelar:
+ Bra prestanda per krona
+ Kräver bara en 6-pinskontakt
+ Stöd för Displayport 1.3/1.4 och HDMI 2.0

Nackdelar:
– Högljudd kylare
– Medelmåttig energieffektivitet
– Dålig överklockningspotential

AMD:s riktpris:
2 535 kronor

Marknadsanalys

AMD har äntligen lanserat deras efterlängtade arkitektur Polaris och det första Polaris-baserade grafikkortet Radeon RX 480. Det är ett bra presterande grafikkort med en attraktiv prislapp för spelare och VR-entusiaster men kylarlösningen kunde ha varit betydligt bättre, likaså överklockningspotentialen. Partnertillverkarna kommer inom den närmaste framtiden lansera egna modeller av Radeon RX 480 och vi hoppas på höga klockfrekvenser och betydligt bättre kylarlösningar, utan för stora prispålägg. Detta blir nyckeln för hur väl AMD:s nya mellanklasskort klarar sig. I dagsläget är det inget solklart köp och Nvidia arbetar samtidigt febrilt lanseringen av deras mellanklasskort Geforce GTX 1060 som kan bli ytterligare en tuff konkurrent.

Håll utkik på Nordichardware för fler uppdateringar, och missa inte våra samlingsartiklar för de nya grafikserierna som du hittar här nedanför:

AMD Radeon RX 480 på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
9 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
RehncnuutkalleAnton KarmehedGustav Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Fredriksson

En fundering… Det marknadsförs som ett kort för VR. Detta är ett idiotiskt påstående då VR är ett samlingsbegrepp. Om du hade haft ett VR-headset som renderar världen i 640×480 pixlar så är det många kort som skulle vara helt fantastiska för just VR. Denna VR-hysteri måste få ett stopp. Att benämna VR som en enda grej som kommer funka skitbra bara man har det eller det kortet är asdumt med tanke på hur många olika VR-headset och tekniker det finns. Vissa mer krävande än andra och då allra mest beroende på upplösning. Jag skulle verkligen vilja se detta ”utmärkta… Läs hela »

Medlem
Wargreymon

Det handlar väl om Oculus och HTC Vive som har 970 som minimum. Däremot finns det flera VR-spel som laggar med 970, så detta kort fungerar säkert bra för vissa titlar, men knappast framtidssäkert för VR.

StarVR kräver nog minst 1080-prestanda, helst högre.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Det här kortet man bara räddas av…. 1. DX12 spel och ….2. Lägre pris än vad de svenska försäljarna har. Ska studera hur det funkar med flera kort i CrossFire \ MulitGPU men med tanke på priserna på GTX 970 ser det inte direkt, milt uttrykt, bra ut för AMD.

Anton Karmehed
Admin

Ja som vi försöker påpeka i artikeln är priset det AMD verkligen kan fajtas med och där är återförsäljarnas indikationer inte direkt positiva. Vi jagade febrilt efter ett andra kort för Crossfire-tester men AMD hade endast ett kort per media och hade tydligen sagt till partners att inte skicka egna kort. Så det är en historia vi får återkomma till. 🙂

Directx 12 blir också intressant att analysera närmare, tyvärr är det ganska få spel som går att testa idag så det är lite tidigt att dra in juryn.

Markus Karlsson
Medlem
Markus Karlsson

en fråga vilket skulle ni rekommendera? amd rx 480 8Gb eller sapphire r9 390?

Johan
Medlem
Johan

Gtx 1070 😉

kalle
Gäst
kalle

Ja, 1070 är ju absolut i samma prisklass. Om nu Markus är ute efter ett kort i den här prisklassen, är väl frågan snarare. Om han ska köpa RX 480, r9 390, eller gtx 970. Men han verkar vara inne på just AMD. Jag håller med Anton där. Vänta några veckor, priserna bör gå ner något. Och partnertillverkarna kommer med bättre kort.

Morkul
Medlem
Morkul

Håll huvudet kallt någon månad. Till att börja med lär priset närma sig AMDs riktpriser men även så är det inte speciellt långt kvar till GTX 1060 som är planerat Q3 2016. Även om man inte är intresserad av nVidia kan det vara klokt i att invänta för att se vad som händer med priserna.

Anton Karmehed
Admin

Ja i minsta fall några veckor tills vi ser hur priset utvecklar sig och vad för prestanda/ljudnivå/pris partnertillverkarnas kort kan leverera med RX 480. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Hej Markus, det beror faktiskt helt på prissättningen. Som det är nu är prislappen för RX 480 generellt lite för hög, hade kylaren varit bättre på referenskortet kunde man kanske svalt det men inte som det ser ut nu.
Med det sagt skulle jag, om du kan, hålla lite i stålarna. Ge det 2-3 veckor och se hur prisläget ser ut då, vi kommer även veta mer om GTX 1060 samt se partnertillverkade RX 480 på marknaden.

Anton Karmehed
Admin

Vi har nu även uppdaterat artikeln med mer information om butikspriser i Sverige och längst ned i slutledningen finns en automatiskt uppdaterad tabell för grafikkortspriserna på Prisjakt.se. Tyvärr är priserna generellt betydligt högre än AMD:s riktpriser och vi har uppdaterat artikeln med ytterligare förtydling kring prisnivån.
Vi har även sökt AMD för mer klarhet i varför prissättningen skiljer så mycket mellan riktpriser och butikspriser och de ska återkomma.

bubben
Gäst

Hela vägen över mål? I mål brukar vara fördelaktigare..

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Jag tror att intryket av detta kort helt förstörts av alla rykten innan som jämförde det med GTX980. Men om man jämför denna nya generation från AMD med deras förra så kan man se att de har närmat sig Nvidia. Sen förstår jag inte varför AMD inte lägger mer energi på ordentliga kyllösningar på sina egna kort! Men när partnertillverkarna kommer ut med sina lösningar och priserna börjar pressas ner lite så tror jag att detta kort kommer att bli kung i mellanklassen. I utlandet där kortet är billigare så verkar det ha tagits emot mycket bättre. DX12-prestandan verkar mycket… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Anledningen till varför man jämfört med GTX 980 är parallellerna till nVidias kommande utmanare i samma klass, GTX 1060. nVidia har utlovat att GTX 1060 kommer bli kraftfullare än just GTX 980 och stämmer ryktena så kommer dessutom priset vara lägre än för RX 480 (vilket återstår att se om de är sanna). Nu har AMD par månader på sig innan nVidia lanserar GTX 1060, tyvärr två av de månader som säljer sämst på året men hoppas endå på att de får ett litet försprång i alla fall.

Gustav
Gäst
Gustav

Kommer ni ta in någon annan producent av samma kort och køra nåt test på det?

Anton Karmehed
Admin

Det kommer vi definitivt göra Gustav och då hoppas vi på betydligt bättre omdöme för kort- och kylardesign. Men det vet vi inte förrän det är testat såklart 🙂

cnuut
Medlem
cnuut

Nu sitter ett sånt här i min dator iaf, bättre än mitt HD6970 som inte klarade Battlefront 😀

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Detta är början på AMD:s död, på riktigt.
Man kanske har tyckt det länge, men detta var chansen som de aldrig tog.
Tror inte att Zen lanseringen blir så speciellt häftig heller tyvärr, Intel kommer fortfarande smiska AMD, det räcker inte med att ständigt hamna 2:a, för varje gång det händer så tappar de kunder, vilket siffrorna även visar.
Det kommer att vara 2st giganter inom en snar framtid , Intel och Nvidia. AMD får nog söka sej nya marknader tyvärr, de klarar helt enkelt inte att vara med i matcherna längre.