Överklockning

Överklockning

Överklockning är inte bara en hobby för entusiaster, utan kan även vara ett värdefullt verktyg för att få ut mer ett högre mervärde ur dina komponenter. Därför är överklockning också desto mer intressant just för mellanklassgrafikkort som Radeon RX 480 – det handlar helt enkelt om att få ut mer prestanda per krona, vilket är just vad korten i det här prissegmentet siktar på.

Med RX 480 finns det flera nya faktorer att ta med i beräkningen jämfört med tidigare grafikkortsserier – både arkitektur, tillverkningsteknik och mjukvara är nytt. Vi ger oss på överklockningen av Polaris med goda förhoppningar, men även med en bitter smak kvar i munnen sedan AMD:s förra grafikkortslansering; förra årets flaggskepp, Radeon R9 Fury och Fury X, kom med så pass låsta inställningar att överklockningsmarginalen var försumbar.

Polaris och AMD Global Wattman

I nuläget finns det inga fungerande tredjepartsverktyg för att överklocka Polaris (vi brukar annars använda MSI Afterburner för merparten av våra överklockningstester), utan all överklockning sker i AMD:s egen kontrollpanel i AMD Software Crimson Edition. Här hittar vi nämligen en ny överklockningspanel kallad Global Wattman.

Inställningarna ligger något undangömda under Spel -> Globala inställningar -> Global Wattman, men när rätt meny väl är hittad bjuder AMD trots allt på en hel del justeringsmöjligheter och övervakningsverktyg. Högst upp finns en realtidsgraf som loggar belastningsnivå, klockfrekvens på GPU och minne, temperatur och fläkthastighet. Det går att visa resultaten antingen som medelvärde eller maxvärde i en lista till vänster om själva grafen.

Under övervakningen finns menyer för att reglera frekvenser för både grafikkretsen och minnet, samt spänningen (i millivolt) för respektive komponent. Redan här är inställningsmöjligheterna på pappret betydligt större än för både Hawaii och Fiji, och desto mer intressant är att AMD även låter dig reglera spänning och klockfrekvens för grafikkretsen i var och en av de olika belastningslägena.

På så sätt kan du skräddarsy en frekvenskurva, snarlikt hur du kan skräddarsy en fläktkurva. Minnet har däremot ingen kurva, utan körs i en konstant frekvens och spänning. Längre ner finns de faktiska fläkt- och temperaturinställningarna, där du kan justera önskad maxtemperatur eller manuellt reglera fläkthastigheten samt effekttaket.

På pappret har AMD med andra ord gjort stora framsteg vad gäller överklockningsfriheten till Polaris jämfört med tidigare grafikgenerationer, och man har dessutom använt sig av en tydlig och enkel grafisk stil på mjukvaran.

Där slutar tyvärr våra goda erfarenheter av Wattman och överklockningen av Polaris.

Instabila överklockningsförsök

Redan efter ett fåtal överklockningsförsök märker vi av avsevärda instabilitetsproblem i AMD:s mjukvara och drivrutin. Vår överklockningsrutin är att öka spänningen på kretsen, och därefter successivt öka klockfrekvensen i förhållandevis stora steg tills vi stöter på en instabilitet, därefter minskar vi tills vi hittar den högsta stabila nivån.

I vårt fall reagerar kretsen inte alls bra på spänningsökning över huvud taget, och rör vi spänningsreglagen det minsta tenderar hela AMD:s mjukvara att krascha när vi belastar kortet med ett speltest. När mjukvaran väl har kraschat går den inte att öppna igen förrän systemet har startats om – vilket gör en successiv jakt på stabila inställningar mycket tidskrävande och frustrerande. Samma fenomen uppstår om vi reglerar kortets effekttak (”Power limit”) till dess tak på 50 procent.

Med det sagt så använder vi betadrivrutiner från AMD, vilket rimligtvis påverkar resultatet. Vi har dock testat med två olika drivrutinsversioner, dels den ursprungliga betadrivrutinen vi fick från AMD just för prestandatesterna, och dels med en RC-version (release candidate) som skickades ut nu i veckan. Problemen är återkommande i båda versionerna.

rx_480_ocsettings

AMD Radeon RX 480
Fabriksvärde Värde efter överklockning Procentuell ökning (boost/effektivt)
Grafikkrets Bas: 120 MHz
Boost: 1 266 MHz
Max uppmätt boost: 1 340 MHz 7%
Minne 2 000 MHz
(8 000 MHz effektivt)
2 150 MHz
(8 600 MHz effektivt)
7,5%
Prestanda
Middle-Earth: Shadow of Mordor (4K)
33,64 fps 36,49 fps 8,5%

Efter många om och men fick vi en överklockning på 7 procent på grafikkretsen, motsvarande en maximal turbofrekvens på 1 340 MHz, samt 2 150 megahertz i minnesfrekvens, motsvarande en effektiv minnesfrekvens på 8 600 MHz.

För att kortet faktiskt ska kunna arbeta i de frekvenserna tillräckligt för att ge någon reell prestandaökning höjde vi power limit med 40 procent – med power limit kvar på fabriksvärdet ger motsvarande överklockning rent av sämre prestanda än med referensfrekvenser.

Vi har varit i kontakt med ett antal internationella medier som även de upplevt olika typer av problem med överklockningen av Radeon RX 480, ofta i form av värmeproblem. Vårt exemplar tycks ha en relativt bra värmekurva jämfört med vad andra har kommit fram till, men med instabilitetsproblemen i åtanke är det en klen tröst. RX 480 tycks helt enkelt lida av mycket varierande kretskvalitet, och i nuläget kan vi bara spekulera om orsaken till det – en tänkbar förklaring är mindre strikt urvalsprocess (binning) från fabrik för att kunna hålla uppe produktionsvolymerna. Det är dock ren spekulation och ingenting vi fått bekräftat från AMD eller partnertillverkare.

Resultaten är en tråkig avrundning på en överklockningssatsning som annars visat god potential. Därför ser vi lite extra fram emot att få kika närmare på alternativen från tredjepartstillverkare, som förhoppningsvis för med sig både bättre kylning och förbättringar på kretskortet.

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
9 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
RehncnuutkalleAnton KarmehedGustav Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Fredriksson

En fundering… Det marknadsförs som ett kort för VR. Detta är ett idiotiskt påstående då VR är ett samlingsbegrepp. Om du hade haft ett VR-headset som renderar världen i 640×480 pixlar så är det många kort som skulle vara helt fantastiska för just VR. Denna VR-hysteri måste få ett stopp. Att benämna VR som en enda grej som kommer funka skitbra bara man har det eller det kortet är asdumt med tanke på hur många olika VR-headset och tekniker det finns. Vissa mer krävande än andra och då allra mest beroende på upplösning. Jag skulle verkligen vilja se detta ”utmärkta… Läs hela »

Medlem
Wargreymon

Det handlar väl om Oculus och HTC Vive som har 970 som minimum. Däremot finns det flera VR-spel som laggar med 970, så detta kort fungerar säkert bra för vissa titlar, men knappast framtidssäkert för VR.

StarVR kräver nog minst 1080-prestanda, helst högre.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Det här kortet man bara räddas av…. 1. DX12 spel och ….2. Lägre pris än vad de svenska försäljarna har. Ska studera hur det funkar med flera kort i CrossFire \ MulitGPU men med tanke på priserna på GTX 970 ser det inte direkt, milt uttrykt, bra ut för AMD.

Anton Karmehed
Admin

Ja som vi försöker påpeka i artikeln är priset det AMD verkligen kan fajtas med och där är återförsäljarnas indikationer inte direkt positiva. Vi jagade febrilt efter ett andra kort för Crossfire-tester men AMD hade endast ett kort per media och hade tydligen sagt till partners att inte skicka egna kort. Så det är en historia vi får återkomma till. 🙂

Directx 12 blir också intressant att analysera närmare, tyvärr är det ganska få spel som går att testa idag så det är lite tidigt att dra in juryn.

Markus Karlsson
Medlem
Markus Karlsson

en fråga vilket skulle ni rekommendera? amd rx 480 8Gb eller sapphire r9 390?

Johan
Medlem
Johan

Gtx 1070 😉

kalle
Gäst
kalle

Ja, 1070 är ju absolut i samma prisklass. Om nu Markus är ute efter ett kort i den här prisklassen, är väl frågan snarare. Om han ska köpa RX 480, r9 390, eller gtx 970. Men han verkar vara inne på just AMD. Jag håller med Anton där. Vänta några veckor, priserna bör gå ner något. Och partnertillverkarna kommer med bättre kort.

Morkul
Medlem
Morkul

Håll huvudet kallt någon månad. Till att börja med lär priset närma sig AMDs riktpriser men även så är det inte speciellt långt kvar till GTX 1060 som är planerat Q3 2016. Även om man inte är intresserad av nVidia kan det vara klokt i att invänta för att se vad som händer med priserna.

Anton Karmehed
Admin

Ja i minsta fall några veckor tills vi ser hur priset utvecklar sig och vad för prestanda/ljudnivå/pris partnertillverkarnas kort kan leverera med RX 480. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Hej Markus, det beror faktiskt helt på prissättningen. Som det är nu är prislappen för RX 480 generellt lite för hög, hade kylaren varit bättre på referenskortet kunde man kanske svalt det men inte som det ser ut nu.
Med det sagt skulle jag, om du kan, hålla lite i stålarna. Ge det 2-3 veckor och se hur prisläget ser ut då, vi kommer även veta mer om GTX 1060 samt se partnertillverkade RX 480 på marknaden.

Anton Karmehed
Admin

Vi har nu även uppdaterat artikeln med mer information om butikspriser i Sverige och längst ned i slutledningen finns en automatiskt uppdaterad tabell för grafikkortspriserna på Prisjakt.se. Tyvärr är priserna generellt betydligt högre än AMD:s riktpriser och vi har uppdaterat artikeln med ytterligare förtydling kring prisnivån.
Vi har även sökt AMD för mer klarhet i varför prissättningen skiljer så mycket mellan riktpriser och butikspriser och de ska återkomma.

bubben
Gäst

Hela vägen över mål? I mål brukar vara fördelaktigare..

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Jag tror att intryket av detta kort helt förstörts av alla rykten innan som jämförde det med GTX980. Men om man jämför denna nya generation från AMD med deras förra så kan man se att de har närmat sig Nvidia. Sen förstår jag inte varför AMD inte lägger mer energi på ordentliga kyllösningar på sina egna kort! Men när partnertillverkarna kommer ut med sina lösningar och priserna börjar pressas ner lite så tror jag att detta kort kommer att bli kung i mellanklassen. I utlandet där kortet är billigare så verkar det ha tagits emot mycket bättre. DX12-prestandan verkar mycket… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Anledningen till varför man jämfört med GTX 980 är parallellerna till nVidias kommande utmanare i samma klass, GTX 1060. nVidia har utlovat att GTX 1060 kommer bli kraftfullare än just GTX 980 och stämmer ryktena så kommer dessutom priset vara lägre än för RX 480 (vilket återstår att se om de är sanna). Nu har AMD par månader på sig innan nVidia lanserar GTX 1060, tyvärr två av de månader som säljer sämst på året men hoppas endå på att de får ett litet försprång i alla fall.

Gustav
Gäst
Gustav

Kommer ni ta in någon annan producent av samma kort och køra nåt test på det?

Anton Karmehed
Admin

Det kommer vi definitivt göra Gustav och då hoppas vi på betydligt bättre omdöme för kort- och kylardesign. Men det vet vi inte förrän det är testat såklart 🙂

cnuut
Medlem
cnuut

Nu sitter ett sånt här i min dator iaf, bättre än mitt HD6970 som inte klarade Battlefront 😀

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Detta är början på AMD:s död, på riktigt.
Man kanske har tyckt det länge, men detta var chansen som de aldrig tog.
Tror inte att Zen lanseringen blir så speciellt häftig heller tyvärr, Intel kommer fortfarande smiska AMD, det räcker inte med att ständigt hamna 2:a, för varje gång det händer så tappar de kunder, vilket siffrorna även visar.
Det kommer att vara 2st giganter inom en snar framtid , Intel och Nvidia. AMD får nog söka sej nya marknader tyvärr, de klarar helt enkelt inte att vara med i matcherna längre.