Detta år såg en rad stora hårdvarulanseringar som Alder Lake, Arc Alchemist, Zen 4, RDNA 3 och Ada Lovelace. Nu när året lider mot sitt slut är det dock dags att blicka framåt och ta en titt på hårdvaran som förväntas under 2023.

Nu när julfirandet är över och nyår och 2023 är precis runt hörnet är det dags att kika på vad vi har att förvänta oss sett till hårdvara under det kommande året. Kommer 2023 erbjuda tillräckligt för att klå detta år som kan stoltsera med stora lanseringar från AMD, Intel, Nvidia med flera? Låt oss gå igenom de stora produktlanseringarna som förväntas inträffa under det nya året!

Processorer

Sett till processorer såg vi både Intel och AMD ta fram det tunga artilleriet under 2022. Intel lanserade Raptor Lake och Core 13000-serien. AMD kontrade med Zen 4 och Ryzen 7000-serien. Vad finns det då kvar att vänta på inför 2023?

Intel förväntas bredda sin Raptor Lake-familj med låste processorer utan K-suffix. Det vill säga processorer som inte är lika öppna för överklockning. Intel har även bekräftat att en processor vid namn Core i9-13900KS är på ingång. En processor med samma specifikationer som existerande Core i9-13900K men här har klockfrekvenserna från fabrik pressats upp till över 6 GHz. Företaget kan även komma att lansera sina försenade Sapphire Rapids-processorer för entusiaster och serversegmentet. Många hoppas även att Intel under hösten lanserar arkitekturen Meteor Lake och Core 14000-serien för konsumenter.

H570 500 Rocket Lake-S Avengers Xe-HP Intel

Från AMD:s håll är det också låsta processorer som står på schemat. En trio Ryzen 7000-processorer utan X-suffix väntas presenteras under CES som går av stapeln 2 januari. Rykten hävdar även att vi kommer få se nya Threadripper-processorer ämnade att tampas med Intel i entusiastsegmentet. Mycket pekar också mot att företaget kommer fortsätta sin satsning med staplat cacheminne och presentera nya X3D-processorer vid CES.

Både AMD och Intel förväntas också sjösätta bärbara varianter av sina senaste processorer tidigt nästa år. CES-mässan kan således komma att vara en riktig guldgruva med information för den som sitter och väntar på en ny processor till sin stationära eller bärbara dator.

Grafikkort

2022 var både högst intressant och väldigt ointressant på samma gång när det kommer till grafikkort. AMD, Intel och Nvidia lanserade alla helt nya grafikarkitekturer. Däremot var det endast toppmodellerna från det röda och det gröna laget som lanserades. AMD lanserade Radeon RX 7900 XT och RX 7900 XTX. Nvidia lanserade RTX 4090 och RTX 4080. Fyra grafikkort som alla imponerar på sitt sätt men prislapparna är något som sticker i ögonen på många när nya grafikkort kostar runt 12 000 kronor och uppåt.

Under 2023 förväntas både AMD och Nvidia fylla ut sina nya grafikkortsserier. Detta med modeller ur mellansegmentet och instegssegmentet. Förhoppningsvis får vi se lite mer humana prislappar när det blir dags för dessa att inta butikshyllorna. Nvidia tros stå för 2023 års första grafikkortslansering med Geforce RTX 4070 Ti som egentligen är RTX 4080 12 GB vars lansering avbröts.

RX 7900 XT

Nvidia har även bärbara upplagor av sina grafikkort baserade på Ada Lovelace på ingång. Bland annat har vi redan sett en variant av RTX 4090 med 16 GB minne listas av återförsäljare. AMD lär ha bärbara upplagor av sina senaste grafikkort på väg men än så länge har vi tyvärr inte sett några läckor eller bekräftade uppgifter angående de kommande enheterna.

Från Intel väntas beräkningskortet Ponte Vecchio sjösättas. Företaget ryktas också ha nästa generations Arc-grafikkort redo under 2023. Dessa kommer att gå under namnet Battlemage och dessvärre finns det inte mycket mer information än så i dagsläget. Nya grafikkort från de tre aktörerna ser i alla fall ut att bli en möjlighet även under nästa år.

Fler bärbara spelkonsoler?

Vi såg under 2022 hur Valve lanserade sin korsning mellan en bärbar spelkonsol och en laptop vid namn Steam Deck. Enheten har tagits emot väl och vi har även sett andra företag som till exempel Logitech ge sig in på marknaden för bärbar gaming. Detta med sin enhet G Cloud som helt fokuserar på molnbaserad gaming på språng.

Steam Deck Valve

Valve har bekräftat att man kommer lansera uppföljare till Steam Deck. Huruvida detta kommer att ske under 2023 är dock något som återstår att se. Denna marknad har däremot visat sig vara något för tillverkare att intressera sig av och under året kan vi komma att se konkurrensen hetta till i detta för tillfället nischade segment.

Virtuell Verklighet

VR-marknaden kan kännas lagom stagnerad just nu. Metas VR-headset Quest 2 har ett par år på nacken och utöver Pico 4 har det inte lanserats några direkta konkurrenter till Metas headset. Meta har lanserat Quest Pro under 2022 men det är inte heller en enhet ämnad för gemene person som vill testa VR. Detsamma gäller HTC som under året lanserade sitt headset Flow.

Under 2023 förväntas VR-marknaden få lite nytt liv däremot. Meta sägs förbereda en faktisk uppföljare till Quest 2 med nyare och mer kraftfull hårdvara. HTC har också börjat bygga hype inför en kommande VR-lansering även om det just nu inte är helt klart vad för typ av enhet det handlar om. Vi vet att det är ett nytt VR-headset men inte mycket mer än så.

Meta Quest Pro

Sony kommer tidigt under 2023 lansera Playstation VR 2. Detta headset är däremot inte riktigt en utmanare till varken HTC eller Metas kommande enheter då PSVR 2 blir exklusivt för Playstation 5.

Det har pratats om en VR-satsning från Apple under en längre tid. Vi vet dessvärre inte om vi kommer att få se några resultat av satsningen under det kommande året. Vi vet inte heller vad det är för typ av produkt Apple filar på. Mycket pekar dock mot att det blir en professionell premiumprodukt som inte nödvändigtvis är menad att säljas via vanliga återförsäljare.

2023 i det stora hela

Med ett par tuffa år i ryggen ser vi fram emot nästa år. Mycket om vad som komma skall är fortfarande något oklart men 2023 ser ut att kunna bli ett riktigt intressant år för hårdvara. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta allt för länge innan intressanta nyheter börjar rulla in. Vi har som sagt CES-mässan som hålls under årets första vecka och där lär vi få se en och annan intressant produkt avtäckas.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments