I samband med Computex 2022 har AMD nu officiellt avtäckt Ryzen 7000-serien av processorer tillsammans med den nya plattformen AM5.

Denna vecka vankas det Computex-mässa och AMD var först ut att hålla låda under eventet. Här var det en hel uppsjö av nyheter. Störst bland dessa är den kommande Ryzen 7000-serien av processorer som baseras på arkitekturen Zen 4 och lanseras tillsammans med AM5-plattformen med nya styrkretsar och ny sockel.

Enligt AMD ska den nya processorserien erbjuda en enkärnig prestandaökning på 15 procent jämfört med dagens Zen 3-processorer. Till denna förbättring erbjuds även dubbel mängd L2-cache per kärna vilket innebär en megabyte cache för varje Zen 4-kärna. AMD nämner även hur enheterna ska kunna ta sig upp över fem gigahertz i klockfrekvens med 5,5+ GHz för vissa enheter.

Likt Ryzen 3000 och Ryzen 5000-serien bygger Ryzen 7000 på så kallade chiplets där ett antal kretsar som huserar processorkärnorna delar plats på processorerna tillsammans med en IO-krets. För Zen 4-arkitekturen kommer kretsarna med processorkärnorna att baseras på fem nanometers tillverkningsteknik. IO-kretsen får även den en ny tillverkningsteknik och går från 12 nanometer till sex nanometer.

Annons

Den nya IO-kretsen kommer även erbjuda integrerad grafik baserad på RDNA 2-arkitekturen. Detta blir det första Zen-arkitekturen som erbjuder integrerad grafik på Dekstop-sidan om man inte räknar APU-enheter.

Vi ser också att AMD hakar på Intel och nu går över till DDR5 för internminnet. Däremot kommer AM5-plattformen inte att ha stöd för både DDR4 och DDR5 som Intels Alder Lake-plattform har.

Sett till den nya plattformen och arkitekturen kommer AM5 erbjuda 24 PCI Express 5.0-banor direkt från processorn. Av dessa är 16 menade för PCIe-anslutningarna som huseras till exempel grafikkort medans ytterligare fyra är reserverade för M.2-lagringsenheter. Det är alltså samma uppsättning banor som Intels Alder Lake-plattform erbjuder. Däremot är Intels M.2-anslutning till processorn baserad på PCI Express 4.0.

Annons

AM5-plattformen kommer även ha stöd för upp till 14 USB-portar med 20 Gbps-hastigheter. Detta tillsammans med upp till fyra HDMI 2.1 och DisplayPort 2-portar. Kanske inte helt förvånansvärt då det trots allt rör sig om integrerad grafik i AMD:s desktop-processorer med Ryzen 7000-serien.

Vid lanseringen som ska ske någon gång under hösten kommer AM5 att finnas i tre olika utföranden vad gäller styrkretsar. Dessa går under namnet X670 Extreme, X670 och B650.

Den förstnämnda styrkretsen ska sikta på omatchad överklockning samt stöd för två PCIe 5.0-baserade grafikkort tillsammans NVMe-lagring. Ett steg längre ner hittar vi X670 som erbjuder stöd för PCIe 5.0 NVMe-anslutning och moderkortstillverkare för här själva välja om man vill inkludera stöd för PCIe 5.0 i grafikkortsanslutningarna. B650 blir AMD:s mer mainstream-styrkrets och erbjuder PCIe 5.0 endast för NVMe-lagring.

Annons

Partnertillverkare för moderkort ser ut att stå redo för lanseringen i höst. AMD visade upp ett gäng moderkort för Zen 5 och Ryzen 7000-serien från Asrock, Asus, Biostar, Gigabyte och MSI.

Exakt när lanseringen blir av bekräftades inte under Computex-eventet. AMD har helt enkelt sagt att hösten 2022 är deras lanseringsfönster. Dock återstår det att se hur många processormodeller man kommer inleda livscykeln hos Zen 5 med och vilka prislappar dessa får.

Klart står dock att vi kommer få se ett rejält kliv från AMD senare i år med en helt ny arkitektur, processorsockel och plattform. Förhoppningsvis får vi mer information om de kommande processorerna inom en snar framtid.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid